Puolustusvoimien Kuvakeskus avaa ilmaisen kuvapalvelunPuolustusvoimien Kuvakeskus avaa torstaina 25.4. klo 15.00 uuden internet-palvelun. Palveluun on koottu 170 000 SA-valokuvaa, joita kansalaiset saavat julkaista ja käyttää täysin vapaasti — ilmaiseksi. Korkeatasoisia kuvadigitointeja on tarjolla A3-kokoon asti. Palvelu löytyy osoitteesta
www.SA-kuva.fi.
Palvelussa on tarjolla myös historiallisia rautatiekuvia.
Kokoelma sisältää kuvia maa-, meri- ja ilmavoimista sekä kotirintamalta. Arkiston kuvat ovat valtaosin Päämajan alaisten tiedotuskomppanioiden TK-kuvaajien ottamia. Valokuvat ovat historiallisesti, mutta myös valokuvauksen historian kannalta ainutlaatuisia. Kokoelma sisältää runsaasti myös rautatieaiheisia kuvia. Kuvat ovat pääosin talvi- ja jatkosodan sekä Lapin sodan ajoilta. Kuvia voi etsiä internet-palvelusta päivämäärä- ja tekstihaulla.
Puolustusvoimien Kuvakeskuksen kuvanegatiivien digitointi vei aikaa 3,5 vuotta. Työhön käytettiin aikaa kymmenen henkilötyövuotta. Arkiston kuvien tietoja ja kuvaselosteita on mahdollista kommentoida ja täydentää. Varmistetut tiedot liitetään arkistotietokantaan.
Puolustusvoimien päätös antaa kuvakokoelman kuvat vapaasti kansalaisten käyttöön on merkittävä julkaisupoliittinen linjaus. Linjauksen lähtökohta on se, että kuvien ottaminen, säilyttäminen ja arkistointi ovat tapahtuneet valtion varoin, eli maksumiehenä ovat viime kädessä olleet veronmaksajat. Tämän logiikan perusteella kuvat tuodaan
korvauksetta kansalaisten saataville. Linjaus on myös mielenkiintoinen ennakkotapaus kaikkien valtiollisten virastojen, laitosten tai organisaatioiden historiallista kuvamateriaalia hallitsevien museoiden ja arkistojen suuntaan — tai kuvahamstraajien, jotka ovat myyneet omista arkistoistaan alun perin ”valtiollisten” kuvien kopioita. Tästä eteenpäin valtiolliseen toimintaan liittyvien valokuvien kaupallista myyntiä ja kuvien hinnoittelua saattaa olla vaikea perustella.
Muillakin puolustushallinnon haaroilla on tekeillä samansuuntaisia hankkeita. Ilmavoimien 65 000 kappaleen historiallisen valokuvan kokoelma saattaa päätyä nettiin kansalaisten käytettäväksi, ehkä myös Merivoimien ja Rajavartiolaitoksen kuvakokoelmat.
Yhdysvalloissa vanhojen historiallisten valokuvien käyttöön suhtaudutaan samalla tavalla, mutta vieläkin laajemmin. Suomen kansallisarkistoa vastaava USA:n kansallinen keskusarkisto on saattanut suuren osan kuvistaan vapaasti kansalaisten käyttöön. Sama pätee USA:ssa myös joidenkin yksityisten yritysten toimintaan, josta esimerkkinä Life-lehden kuva-arkisto. Life-lehdellä on ollut kirjeenvaihtajia ja kuvaajia myös Suomessa. Lehden internet-palvelusta löytyy myös Suomi-aiheisia historiallisia rautatiekuvia.
Oheinen esimerkki osoittaa SA-valokuvien korkeatasoisen laadun.