Jokseenkin varmaa on, että vaihtotyön osuus vähenee ainakin menneistä ajoista. Ja kysymys onkin, että millä se tehdään. Vaihtotyötä tehdään ehkä jatkossa vain sen verran, että saadaan ne kokojunakuljetukset kasaan, mutta järjestelyratapihojen tarve ja käyttö saattaa vähentyä melkoisesti, jos junien kokoonpanoa ei muuteta kesken matkan eli pieniä vaunuryhmiä ei enää käsitellä, vaan pyritään kokojunakuljetuksiin paikasta a paikkaan b. Hieman tähän suuntaan näyttäisi suunta olevan menossa.
Jää siitä nyky-VR:lle töitä ja hommia. Mutta kysymys arvon kanssakeskustelijoille: mitä tarkoitusperiä palvelee idän liikenteen avaaminen kilpailulle, jos pidetään varmana, että toimija tulee Venäjältä ja tuottovarat valuvat myös sinne?
Siihen rakoon ei kotimaisilla toimijoilla tule olemaan mitään saumaa.
Kilpailukykyisten kuljetusten jatkuminen, suomalaiset työpaikat. Ja kuten jo edellä kuvasit nykyisen ainoan toimijan nykyistä ja mahdollisesti tulevaa toimintamallia, niin ehkäpä juurikin sellaisilla markkinoilla, jolta on vaarassa kadota tai on jo kadonnut kilpailukykyinen tarjonta. Ehkäpä jopa sellaisilla markkinoilla, joita nyky-VR ei ole viitsinyt edes tavoitella. Tuskin siitä olisi mitään haittaa, jos suomen rataverkolla alkaisi liikkua enemmän rahtia rautateitse. Voittojen valuminen venäjälle olisi ikävä juttu, toisaalta voi olla montaa mieltä valuuko ne nytkään mihinkään erityisen hyödylliseen tai kansantaloutta edistävään toimintaan, varsinkin ottaen huomioon niiden hankintametodit.
Jos VR jää tuossa leikissä soittelemaan rannalle, niin johto ei voi mitään muuta kuin katsoa peiliin.
Ja ei sillä, hieman toki epäilen onko venäläisillä mitään niin tulenpalavaa hinkua päästä suomen rautatiemarkkinoille. Ovethan on periaatteessa jo olleet jo avoinna. Taitaa suomi olla kuljetusvolyymeiltään kuitenkin sen verran periferia venäjän ja sitä ympäröivän maailman mittakaavassa.