Kokonaan toinen kysymys on miten noita kyettäisiin edistämään niin paljon, että talous kääntyisi. Nyt ei olla kahlehdittuna hallituksen kyvyttömyyteen, joten sinäkin voit kertoa reseptin aivan vapaasti. Minä en sellaista osaa tehdä.
Tässä tilanteessa, jossa Juha Sipilä Oy (ex Oy Suomi Ab) joutuu vuosi toisensa perään ottamaan määräänsä enemmän velkaa, olisi erittäin tärkeää saada kolme perusasiaa kuntoon: 1) kotimainen kysyntä ylös, 2) vienti ylös ja 3) tuonti alas. Jos viennin edistäminen osoittautuu tässä vaiheessa ja tilanteessa mahdottomaksi, sitäkin ratkaisevammiksi muodostuvat kotimainen kysyntä ja tuonnin raju vähentäminen ‒ ne ovat myös näistä kolmesta ne, joihin me täällä Suomessa voimme itse parhaiten vaikuttaa.
Kotimaiseen kysyntään vaikuttavat kotimainen ostovoima, tarjonta sekä kuluttajien, yritysten ja yhteisöjen valinnat, jotka voivat olla myös arvopohjaisia ‒ ja joita voidaan myös poliittisesti, lainsäädännöllisesti ja lobbaamalla ohjata, joko Suomea yleishyödyttävällä tavalla tai päinvastoin. Kotimaiseen ostovoimaan vaikuttavat valtaosalta työllisyys ja työväen palkkojen suuruus. Tästä johtuen Sipilän tarkoittama "tuottavuusloikka" siinä merkityksessä, kuin hän sitä todella tarkoittaa ‒ palkkojen halpuuttaminen sekä työttömyyden lisääminen työaikoja pidentämällä tuotantovälineitä omistavan eliitin hyväksi ‒ on myrkkyä paitsi kotimaiselle kysynnälle, myös valtion ja kuntien verotuloille. Vaikka työtä halpuuttamalla saataisiin aikaan joitain näennäisiä ja lyhytnäköisiä "säästöjä", on seurauksena kuitenkin kokonaisuutta ajatellen entistäkin pahempi taantuma ja työttömyys. Tätä on kokeiltu Kreikassa, ja seurauksena on ollut laman paheneminen entisestäänkin.
Sen sijaan Islannissa otettiin käyttöön toisenlainen resepti, ja myös lopputulos on erilainen. Säästöt on pidettävä mahdollisimman pieninä, hyvinvointivaltiota romuttamatta, muuten talous sakkaa lopullisesti. Eliitti tallettaa ylimääräiset markkansa mieluummin
ulkomaisiin veroparatiiseihin kuin panee ne kiertämään verojen ja kotimaisten kivijalkakauppojen kautta. Sipilä myös hyvin tietää tämän ‒ eikä hänen ja muun porvarihallituksensa ole tarkoituskaan nostaa Suomea suosta, vaan pelata eliitin pussiin proletariaatin kustannuksella.
Kotimaiseen tarjontaan vaikuttaa eniten kotimainen kysyntä. Jos jotain tuotetta tai palvelua ei osteta riittävästi, siten että tuotteen tai palvelun tuottaminen saataisiin kannattavaksi, joutuu palveluntarjoaja useimmissa tilanteissa lakkauttamaan tuotannon. Jos kysyntä on hyvää ja riittävää, yleisimmissä tapauksissa lisätään ja parannetaan tarjontaa. Kotimaista kysyntää voidaan nostaa monella tapaa ‒ kotimaista ostovoimaa kasvattamalla, kotimaista tarjontaa parantamalla ja kuluttajien arvovalintoja ohjaamalla. Tästä nähdäänkin, että kotimainen tarjonta ja kysyntä ovat molemmat toisiinsa vaikuttavia muuttujia ‒ jotka joko ruokkivat toisiaan tai tukahduttavat toisensa. Ehkä helpoiten tätä myllyä voitaisiin kiihdyttää nostamalla ostovoimaa ‒ tehdä juuri päinvastoin, mitä Sipilän hallitus nyt aikoo tehdä. Toiseksi helpoin konsti olisi kai vaikuttaa kuluttajien arvovalintoihin. Jos suomalainen ei ymmärrä tai halua auttaa Suomen taloutta valitsemalla kotimaisia tuotteita ja palveluita aina kun se vain suinkin käy päinsä, ei sitä kyllä varmasti tee kukaan muukaan maailmassa.
Autojen romutuspalkkio tuontiautojen menekin kasvattamisen toivossa ei ollut järkevä toimi tässä taloudellisessa tilanteessa ‒ sen sijaan olisi pitänyt miettiä, miten ne autoilijat saadaan tuontipolttoainetta kuluttavista tuontiautoista kotimaista sähköä käyttäviin, suomalaisia työllistäviin sähköjuniin, johdinlinja-autoihin ja polkupyörän selkään. Tai no niin, eihän autojen romuttamisessa ole väärää, kunhan ei osteta tilalle uutta autoa. Ekologisesti kestävä joukkoliikenne voisi työllistää Suomessa huomattavasti enemmän kuin ulkomailta laivatut autot. Pyöräily ja muu autottomuudesta seuraava hyötyliikunta pitäisi kansan terveenä ja timminä, jolloin säästettäisiin hunajaa sote-menoissa.
Kotimaisen tarjonnan laadullinen parantaminen ‒ joka on yksi oleellinen seikka kotimaisen kysynnän kasvattamisen kannalta ‒ onnistuu parhaiten kansakunnan koulutuksen kautta. Nuorille propellipäille on annettava säästelemättä kemikaaleja, koeputkia, erlenmeyrkolveja ja bunsenpolttimoita sekä innostavia kemiikan- ja fysianopettajia käyttöönsä ‒ muuten maahamme ei tule uusia innovaatioita eikä kemian Nobeleja, vaan kilpailijamaat ajavat meistä nokkelampine tuotteineen ja tuotantomenetelmineen ohi. Tässäkin hallitus tekee täysin päinvastoin kuin kuuluisi, leikkaa koulutuksesta. Nuorison harrastus innovatiivisuuteen on paras takaus sille, että vienti saadaan taas tulevaisuudessa vetämään. Se vaatii panostuksia kasvatukseen ja koulutukseen. Nuoret on opetettava käyttämään terveellisiä kotimaisia ekotuotteita ja myös kehittämään niitä sekä rohkaistava heitä terveelliseen, taloudellisesti ja ekologisesti kestävään, autottomaan liikkumistapaan. Jos jokin tulevaisuuden koulutusala, johon olisi syytä panostaa, pitäisi valita, sanoisin vaihtoehtoiset energiat ‒ jo ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ja globaalien ympäristökatastrofienkin takia. Tässä olisi erinomainen sauma kääntää onnettomuus Suomen voitoksi. Näitä asioita pitää pohtia ensin propellipäiden kaaleissa ja kompuuttereilla, kokeilla laboratoriomittakaavassa, sitten testata suppeammissa koekäyttäjäpiireissä ja lopulta tuottaa teollisesti edullisena bulkkina, kun saadaan viriteltyä prosessit kohdilleen. Koekäyttäjinä soisi käytettävän suomalaisia. Taas törmätään kotimaiseen kysyntään.
Jos suomalaiset eivät käytä suomalaista vaihtoehtoenergiaa ja biotalouden tuotteita, eivät ulkomaalaisetkaan niitä meiltä osta. Olematon kysyntä ei mahdollista tarjonnan lisäämistä eikä tuotekehitystä, vaan taantumuksellinen Suomi rämpii ulkoa ostettujen fossiilisten polttoaineiden sekä Irania lukuun ottamatta koko muun maailman mielestä aikansa eläneen fissiovoiman varassa seilaten vääjäämättä kohti totaalista tuhoa, vararikkoa ja ydinkatastrofia. Se mitä yksittäiset kotitaloudet voisivat tehdä, on vaihtaa kellarinsa vanha tupaöljypoltin puupellettipolttimeksi, sähköpatterit ilma- ja maalämpöpumppuihin, aurinkopaneeleihin ja -keräimiin sekä varaaviin tulisijoihin. Tällä työllistettäisiin suomalaisia lämpöpumppuvalmistajia ja muurareita. Ja mikä kummallisinta, kotitalouksien energialasku pienenisi samalla kun koko Suomen työllisyys paranisi ja vaihtotase kääntyisi suotuisammaksi. Neste Oil voisi lakkauttaa täysin öljyn ostamisen Putinilta ja Isisiltä, ja keskittyä sen sijaan kotimaisista raaka-aineista ja jätteistä valmistettuun biodieseliin ja muihin ekologisesti kestäviin polttonesteisiin. Mitä enemmän Suomeen laivataan arabien rikoksella ja vääryydellä pumpattua öljyä, sitä enemmän Veljekset Salmela saa kyyditä syyrialaisia ja irakilaisia Torniosta Kemiin ja Ouluun. Kun luomuenergia-ala saataisiin vauhtiin täällä Suomessa, kotikentällä ja -markkinoilla, sen jälkeen olisi hyvät edellytykset saada myytyä alan tuotteita myös ulkomaille, kun meillä olisi näyttää referenssejä ja tuotantokoneisto sekä -menetelmät kunnossa. Tämänkaltaista kehitystä voitaisiin vauhdittaa myös poliittisilla toimilla, mutta jostain syystä näin ei vaan haluta tehdä.
Töllöttimestä tuli maanantaina 14/9-2015 hyvä ja järkeä puhuva, aiheeseen liittyvä
MOT-dokumentti. Oli hykerryttävän surkuhupaisaa ja samalla raivostuttavaa katsoa, miten yhdeksän energiagurua, luomusähköproffaa ja tekniikan tohtoria olivat kaikki oikeassa ja asiasta yhtä mieltä hallituksen alaisen Työministeriön virkamiehen tehdessä itsestään jonnekin 50-60-lukujen menneeseen atomiaikaan jämähtäneine, virheellisine ja Juha Sipilä Oy:n kannalta erittäin vahingollisine käsityksineen energia-asioista ja -mahdollisuuksista täysin naurunalaisen. Pyhäjoen ydinvoimalaitoshanke täytyisi heti panna jäihin ‒ samoin öljyhanat kiinni. Suomessa riittää luomuenergiaa ‒ vesi- ja aaltovoimaa, tuuli- ja aurinkosähköä, maa- ja ilmalämpöä sekä bioenergiaa ‒ niin paljon, että kaikki omat tarpeet saataisiin täytettyä, ja lisäksi energiaa sekä energiateknologiaa jäisi vielä ulos vietäväksi ‒ ilma- ja maalämpöpumppuja venäläisille, mäntyöljyä, puupellettiä ja biodieseliä ruotsalaisille,
selluloosasta valmistettuja luomukuteita ranskalaisille, ekomatkailupaketteja englantilaisille ja italialaisille.
Jos holtitonta tuontia ei muuten saada kuriin, voidaan sen hillitsemiseksi ottaa käyttöön pakkokeinoja. Pääministeri Juha Sipilän nyt esittämä työläisten ostovoiman alentamista ja sitä kautta maamme taantuman syventämistä tavoitteleva pakkolaki on osoitus siitä, että näin voidaan tehdä. Jos tuonti kasvaa niin suureksi, ettei Suomella kerta kaikkiaan ole siihen varaa, voidaan autojen, öljyn, uraanin ja ydinvoimalaitoskoneistojen tuontia rajoittaa tai kokonaan estää pakkolailla.
Mitä SDP teki hallituksessa ollessaan asian eteen?
SDP yritti parhaansa mukaan jarrutella Kokoomuksen sekoiluja siinä miten kuten onnistuen. Kuitenkin Kokoomus sai pyrkimyksiään kompromissien kautta siinä määrin lyötyä läpi, että äänestäjille muodostui sellainen käsitys, kuin hölmöydet ja pöljyydet olisivat olleet lähtöisin SDP:stä, Vihreistä ja Vasureista.
Mitä ay-liike esittää tilanteen korjaamiseksi? Kovin on hiljaista ollut siltäkin suunnalta.
Ay-liikkeellä itsellään ei taida olla suoranaista poliittista vaihtoehto-ohjelmaa esittää, mutta jokseenkin "samaan lössiin" kuuluvalla
työväenpuolue SDP:llä on. Mutta
Vihreillä ja
Vasureilla vasta olisikin ollut tarjota oma, tulevaisuuteen toljottava vaihtoehtonsa tälle Keskustan, Kokoomuksen ja Persujen muodostaman konservatiivisen, menneeseen jämähtäneen porvarihallituksen harjoittamalle tuhoisalle politiikalle, jos hyvät äänestäjät vain olisivat viitsineet perehtyä niihin, eivätkä uskoneet sinisilmäisesti, mitään ajattelematta, perusporvareiden katteettomia vaalilupauksia.