14.12.2015 / Välillä Vihtavuori–Lemettilä

14.12.2015 Tasoristeysonnettomuuden aineksia kasassa. Matalallaoleva aurinko, liukas kansi, kaarre radassa joka aiheuttaa näkemäesteen, traktori sekä peräkärry. Vain juna puuttuu. Tämä kuljettaja pysähtyi kuitenkin esimerkillisesti varmistamaan kulkeeko kiskoilla mitään. Hetken kuluttua ajoin autolla tuosta ylitse, ja vaikka molemmat suunnat tuli varmistettua tavallista autoilijaa suuremmalla intensiteetillä, lähestyvä juna oli varsin konstikas havaita. Räikeä turvaväri olisi ehkä voinut erottua parhaiten tässä tapauksessa.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Niila Heikkilä
Lisätty: 14.12.2015 19:53
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

14.12.2015 20:18 Pasi Utriainen: Onko tietoa, että vähennetäänkö remontin yhteydessä näitä vartioimattomia tasoristeyksiä? Sähköpylväät muodostavat pahan näkemäesteen varsinkin kaarteissa.
14.12.2015 21:09 Jouni Hytönen: Lemettilän tasoristeyksen parantaminen on vireillä, mutta en ole kuullut, että tässä sähköistysprojektissa poistuisi tasoristeyksiä.
14.12.2015 21:52 Ari-Pekka Lanne: Joku on joskus heittänyt, että huumekuskeilla kuuluisi poikkeuksellisen arvaamattomuutensa, itsesäilytysvaistonsa rajoittuneisuuden ja erityislaatuisen liikennekäyttäytymisensä takia olla vihreät vilkut kulkulaitostensa katoilla. Jospa moiset majakat pitäisi viritellä juniinkin?
15.12.2015 00:55 Eljas Pölhö: Palataan lähtökohtaan eli siihen englantilaiseen järjestelmään, jossa kaikkien muiden kuin hevosvetoisten kulkuneuvojen edessä pitää juosta mies heiluttaen lippuja ja puhaltaen torveen. Loppuu onnettomuudet ja Trafinkaan ei enää tarvitse saada sätkyä tasoristeyksistä ja laituripoluista. Vaihtoehto olisi tehdä tutkimusmatka Ruotsiin, mutta se ei taida olla yhtä kiinnostava matka kuin kaukomaille.
15.12.2015 04:29 Ari-Pekka Lanne: Tein kesällä pienen retken Ruotsin itärannikolle. Matkan aikana silmiini oli pistävinään kaksi seikkaa. Ensinnäkään ruotsalaisautoilijoiden ylikäytäväkäyttäytyminen ei näyttänyt poikkeavan suomalaisautoilijoiden ylikäytäväkäyttäytymisestä. Toisaalta huomattavan suuri osa tasoristeyksistä oli turvallisuuslaitoksin vartioituja. Pienet viljelys- ja vähäisten metsäpolkujen ylikäytävätkin, joita Suomessa sitä vastoin riittää mustanaan, näyttivät olevan joko pysyvästi tai ainakin lukittavalla puomilla suljetut. Tämä ainakin siltä osin, mitä havaintoja ennätin tehdä.
15.12.2015 08:54 Marko Nyby: Sanokaas paikallisemmat, mikä tasuri tämä nyt on? Ei ainakaan Vihtavuori eikä Lemettilä?
15.12.2015 09:33 Ari-Pekka Lanne: Ai niin, toin Ruotsin-tuliaisena sellaisenkin havainnon, että tuolla Pohjanlahden äveriäämmällä puolella vartioitujen ylikäytävien molemmin puolin näyttää olevan rautatiellä kolmilamppuinen, tavallisesti oranssia vilkutteleva opastin, joka nähtävästi juoruilee veturinkuljettajalle turvallisuuslaitoksen toimimisesta ja toimimattomuudesta, että tämä tietää sitten tarvittaessa hidastaa ja antaa "Juna tulee" -vihellinopasteita varoitukseksi maantieliikenteelle. Toimimattoman turvallisuuslaitoksen mysteeriotahan pohdittiin porukalla kuvan http://vaunut.org/kuva/89969 alla.
15.12.2015 09:45 Jimi Lappalainen: Tasoristeys on Leppälä. http://www.tasoristeys.fi/risteyshaku?cr​ossingId=1432
15.12.2015 09:48 Jimi Lappalainen: Ja arvotakuvakin sattui juuri kohdalleen: http://vaunut.org/kuva/53509
15.12.2015 10:37 Tunnus poistettu: A-P: Ennenkuin jatkamme keskustelua tasoristeysopastimista, on hyväksyttävä, että täällä sellainen e i k a n n a t a.
15.12.2015 11:53 Eljas Pölhö: Munalukolla varustettu puomi tai ketju on suht' toimiva tapa pysäyttää yksityistien käyttäjä ennen radan ylitystä. Vaikutusta voi tehostaa ukaasilla, että avoimena havaittu puomi aiheuttaa avaimen siirron tienpitäjältä liikenneviranomaiselle.

Ruotsin rataosaselostukseenkin on merkitty radan tasoylikäytävälamppujen paikat. Sitämyötä saattavat olla myös kulunvalvontalaitteessa (en ole koskaan tajunnut kysyä sitä).

Ruotsissa tasoristeys- ja laituripolkuonnettomuudet ovat hyvin harvinaisia. Sen ainoan kerran kun vuosien mittaan olen nähnyt laituripolun alaslaskeutuneen puomin ohituksen, niin ohittajat puhuivat suomea.
15.12.2015 12:20 : Hannu Karpo kiteytti tasoristeysongelmat aikoinaan ohjelmassaan: "Älä ole kiskoilla, kun juna tulee". On muuten Niilalta taas huikea kuva! Traktorikuskilla näkyvyyttä radan kaarteesta johtuen auringon häikäisysuuntaan ehkä hiukan yli 300 metriä. Jos juna tulisi niinkin verkkaisesti kuin 60km/t, juna ilmestyisi näkökenttään ja olisi noin 20 sekunnissa tasoristeyksen kohdalla. Ei ole traktorimiehellä peräkärrynsä kanssa siis liikoja aikoja sössiä kiskojen kohdalla.
(Käyttäjä muokannut 15.12.15 12:39)
15.12.2015 15:40 Eljas Pölhö: Niilan kuvat on järjestään niin upeita, etten edes tajunnut kiittää niistä; siis kiitos kaikista!. Tässä on mielestäni juuri se tilanne, josta Antti jo toteaa, että Suomessa "ei kannata". Säästetään yhdessä ja maksetaan moninkertainen hinta toisessa. Se on suomalainen todellisuus, ikävä kyllä. Jukka viittaa siihen toiseen puoleen eli olisiko Suomen erityisolosuhteissa mahdotonta laittaa varoitusvalo junan olemassaolosta 2 kilometrin päässä? Suomessa sentään kerätään enemmän veroja kuin taloudellisessa todellisuudessa elävässä Ruotsissa (A-P:n äveriäs heitto oli kai pilaa?, ei täällä ole varaa sellaiseen ökyilyyn kuin Suomessa, esim junapysähdyspaikkojen laitureissa ja laituripoluissa)
15.12.2015 20:24 Ari-Pekka Lanne: Jukka viitannee siihen tosiasiaan, että joissain tilanteissa, varsinkin raskaiden yhdistelmien kohdalla, se aika, joka kuluu junan ensimmäisestä näkyvilläolohetkestään saapumiseensa ylikäytävälle, on joskus lyhyempi, kuin raskaalta yhdistelmältä ylikäytävän ylittämiseen kuluva aika. Tällainen tapaus sattui Lappeenrannassa tiistaina 1/7-2003: http://tinyurl.com/q3p5lmb Mahtoiko Ylistarolla 12/11-2013 sattunut Pendon ja viljarekan yhteentörmäys olla samanlainen? Tällaisia tilanteita on vaikea estää millään muulla kuin eritaso- tai muilla vastaavilla järjestelyillä. Mitä tarkemmin rautatie- ja maantieliikenne saadaan eristetyksi toisistaan, sitä epätodennäköisemmin näiden liikennevirrat pääsevät sekaantumaan toisiinsa.

Halvin ratatekninen ylikäytävän turvallisuuslaitos on nimeltään vihellysmerkki, mutta jostain syystä sen käyttö on lakkautettu.

Niin, en ota kantaa siihen, olisivatko ruotsalaistyyliset ylikäytäväopastimet kannattava investointi vaiko eivät, kun turvallisuuslaitoksen vikaantuminen on kuitenkin melko harvinainen tapahtuma. Toisaalta yksikin mälli on kovin kallis paukku. Jos joku haluaa räknäillä ekselissä, niin "saa suorittaa". Mutta kun eihän suomalaisilla ole varaa viritellä sellaisia, olivat ne sitten kannattavia tai eivät. Se on se kun kyllähän Kallella rahaa on. Juhalla, Aksulla ja Timolla ei ole...

Juu, nämä ovat hyviä kuvia. Tulevat kestämään mahdottomasti aikaa.
16.12.2015 00:41 Teemu Halttunen: Oli sattuma, kun luin eilen illalla näitä keskusteluja varoituslaitoksista ja niiden vikatilanteista. Ja kuinka ollakkaan, myöhemmin mennessäni katsomaan Hankasalmelle Sauvamäen tasoristeyskelle T 3479:n, niin se tasoristeys olikin häiriössä, kun ei mikään valo vikavaloa lukuun ottamatta toiminut varoituslaitoksessa. Onneksi saatiin korjattua n. 23:30 samana yönä.
(Käyttäjä muokannut 16.12.15 00:45)
16.12.2015 01:59 Eljas Pölhö: En malta olla tekemättä pientä vertailua. Ruotsissa valtion firmojen johtajat eivät saa ottaa bonuksia. Kuinka monta munalukkoa ja kolmen metrin kejunpätkää olisi saatu VR:n johtajien bonuksilla vaikka viimeisten 5 vuoden aikana? Turvallisuus ei ole rahakysymys, vaan kysymys siitä mikä on tärkeintä. Suomessa bonukset, mutta miksi?
16.12.2015 08:11 Ari-Pekka Lanne: Kyllähän se niinkin on, että Suomessa priorisoidaan väärin. (Velka)rahaa riittää kyllä vaikkapa uusiin moottoriteihin ja autojen romutuspalkkioihin, mutta ei moniin tuottoisampiin rautatieinvestointeihin. Miksi näin, siihen osaisivat vastata Juhitsu, Aksu ja Timppa. Mutta sitä vastausta heiltä ei saa kalvettua suurillakaan tongeilla.
16.12.2015 09:59 Petri P. Pentikäinen: Sen verran täytyy nykyistä hallitusta puolustaa, että se on ensimmäistä kertaa ehkä koskaan kääntänyt painopisteen olemassa olevan väylästön kunnostamiseen, uusien tiehankkeiden tehtailun sijasta. Romutuspalkkio, joka oli käytännössä tulonsiirto taloudellisesti hyvin pärjääville, oli edellisen hallituksen päätös.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!