25.08.2017 / Haukivuori

25.08.2017 Vasemmalla niemestä erottuu järvelle 'siluetti', jossa on ollut joskus erään valokuvan ja kertomuksen perusteella laiturin päällä rillirata.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Haukivuori (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Jukka Ahtiainen
Lisätty: 05.11.2017 10:38
Junatyyppi
T:
Muu tunniste
Sekalaiset: Ilmakuva
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Viikon kuva: 46 / 2017
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

05.11.2017 15:54 Eljas Pölhö: Jos tarkoitat niemeä, jossa näkyy valkoinen venelaituri (Vanhanpaikanlahden länsireuna), niin siellä ei ole ollut rataa eikä olisi ollut mitään syytäkään sellaiseen. Olin 50-luvulla kesäasukkaana siitä parinsadan metrin päässä. Sen sijaan, jos tarkoitat lähinnä olevaa niemeä, edelleen näkyvästä laiturirakenteesta lahdelman takana seuraavaa, missä häämöttää tummaa pohjaa vaaleamman veden takana, niin siinä on ollut laituri ja rillirataa. Haukivuoren sahalla oli aikoinaan varsin laaja rataverkko varasto- ja puutavaran tapulointialueellaan.
05.11.2017 16:18 Jukka Ahtiainen: Tarkoitan lähintä niemeä, eli samaa kohtaa kuin sinä. Pienoismallista puuttuu niemi, mutta kiveys on jonkinlainen tunnusmerkki paikan ulkonäöstä.
http://vaunut.org/kuva/122572?u=2471
02.11.2023 21:44 Eljas Pölhö: Kivihiilen tuonnin tyrehtyessä vallitsi sota-aikana kaupungeissa ankara polttoainepula. Sen tähden pyrittiin maassamme hakkaamaan halkoja niin paljon kuin suinkin oli mahdollista. Myös Haukivuoren Puutavara Oy toimitti silloin halkoja enemmän kuin koskaan aiemmin tai myöhemmin. Kun proomujen kapasiteetti ei riittänyt, tuotiin halkoja sahan rantaan paljon avolautoilla uittamalla. Halot nostettiin maihin miesvoimin siten, että kohtisuoraan rantaviivaan nähden rakennettiin rullavaunurata, jonka toinen pää ulottui jonkin matkaa matalaan rantaveteen. Halot nostettiin sitten järvestä rullavaunuille ja työnnettiin maalle pinottavaksi. Pinon tultua valmiiksi siirrettiin rataa, jotta saatiin tilaa seuraaville pinoille. Vähitellen täyttyi koko sahan ja valtion laiturin välinen alue halkopinoista, joita sitten lastattiin rautatievaunuihin syksyn ja talven kuluessa. Tämä toistui useana vuotena peräkkäin. Vähän märkiä ja limaisia ne uitetut halot olivat, mutta kaikki käyttäjät olivat tyytyväisiä kun edes jotain saivat.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!