Ripolinista puheenollen:
Ripolin oli tiettävästi ensimmäinen kaupallisesti saatavilla ollut emalimaali. Sen kehitti kemisti Carl Julius Ferdinand Riep Alankomaissa vuonna 1887. Maalin nimi oli alunperin Riepolin. Kolme vuotta myöhemmin prosessin oikeudet myönnettiin amsterdamilaisen Otto Wilhelm G. Brieglebin perustamalle yritykselle. Briegleb perusti tehtaan Hilversumiin. Vuonna 1897 Briegleb -maaliyhtiö yhdistyi ranskalaisen Lefranc -taiteilijatarvikeliikkeen kanssa, ja uusi yhtiö sai 'ranskalaistetun' nimen Le Ripolin. Maali sai nimen Ripolin.
https://fi.frwiki.wiki/wiki/RipolinSuomessa Ripolin-maalien nimi oli ripoliini. Vuoden 1903 esitteessä siitä kerrottiin:
"
Ripoliinia on saatavissa 84 värivivahdusta; joiden joukossa kullan, hopean ja pronssin väristä; se kuivaa muutamissa tunneissa ja jättää kiiltävän PORSLIININkaltaisen pinnan; sillä on miltei uskomaton vastustusvoima
ammoniakkipitoisia haihtumisia, höyryä, kuivaa kuumutta vastaan y. m."
Ripoliinia oli erilaisia eri tarkoituksiin, ja eri tarkoitulsiin oli myös eri ohjeet:
"Rautatievaunujen maalaaminen.
Pinta valmistetaan tavalliseen tapaan. Joka vaunutehtaalla on tätä varten omat menettelytapansa, jotka kaikki ovat hyviä, edellyttäen että pinta tulee sileäksi ja kovaksi.
Tälle pinnalle nyt sivellään hyvin ohuelta ripoliinia. Kun väri on kuivanut, hiotaan pinta kostealla pimpsikivijauholla, pestään puhtaaksi ja sivellään vielä kerta ripoliinilla. Jos halutaan kolmatta sivelyä, tulee hiomisen käydä tämänkin edellä." [pimpsikivi = hohkakivi]
Ripoliinin konttori oli Helsingissä, osoitteessa Kaivokatu 8, rautatieasemaa vastapäätä.
Ripoliini väri, 01.01.1903, s. 1
https://digi.kansalliskirjasto.fi/pienpainate/binding/342003?page=1Edellä esitetyssä vuoden 1914 esitteessä rautatievaunuille tarkoitettuja pronssinvihreän sävyjä on jo entuudestaan tutut kolme: tumma pronssinvihreä (72), pronssinvihreä (73) ja vaalea pronssinvihreä (74). Luettelossa on muitakin vihreitä, mm. kolme erilaista vaununvihreää.
Siitähän ei ole tietoa, käytettiinkö Suomessa ripoliinia rautatievanujemn maalamiseen.