Tuoreimmassa Resiinassa on Markun ansiokas pääkirjoitus VR:n omistaman museokaluston tulevaisuudesta.
Rohkenen kuitenkin olla Markun kanssa eri mieltä pääkirjoituksen yhdestä kohdasta, jossa hän kirjoittaa näin: "
VR on tunnetusti irtautumassa museokalustosta. VR:ää on ohjannut yhtiökokouksen kevään 2024 päätös Rautatiemuseon Tukisäätiön perustamisesta ja museokaluston omistussuhteiden muuttamisesta."
En jaksa millään uskoa, että yhtiökokous olisi ohjannut VR:ää museokalustoasiassa, kun yhtiökokous ei ole ohjannut VR:ää missään muussakaan, yhteiskunnan kannalta huomattavasti merkittävämmissä asioissa VR:n koko osakeyhtiöaikana vuoden 1995 jälkeen.
Todennäköisyys sille, että kimmoke VR:n museokalustokysymykseen olisi tullut nimenomaan yhtiökokoukselta eli omistajalta, on historiankirjoja lukemalla olemattoman pieni. Perustan väitteeni sille, että olen seurannut varsin tarkasti VR:n toimintaa ja yhtiön suorittamaa omistaja
nohjausta viimeisten vuosikymmenien aikana ja uskon siksi tietäväni ainakin jotenkin, miten yhtiö pääpiirteissään toimii.
Selvyyden vuoksi todettakoon, että
omistajanohjaus on
omistajaohjauksen vastakohta eli tilanne, jossa häntä heiluttaa koiraa.
Tätä taustaa vasten ehdottaisin, että Markun pääkirjoituksessa esiin nostama ajatus Rautatiemuseon Tukisäätiön alkupääoman kaksinkertaistamisesta kannattaisi saattaa suoraan VR:n hallituksen tietoon.
Jos perustettavan säätiön alkupääoman tuplaamista viidestä miljoonasta kymmeneen miljoonaan euroon peilataan VR:n taseeseen, se tarkoittaa siinäkin tapauksessa reilun kahden miljardin taseen osalta vain alle puolta prosenttia.
Toisin sanoen VR:n äärimmäisen vahva tase ei heilahtaisi käytännössä mihinkään suuntaan, vaikka yhtiö pääomittaisi Rautatiemuseon Tukisäätiötä 10 miljoonalla eurolla alkuperäisessä suunnitelmassa olleen viiden miljoonan sijaan. Tällä VR:n kannalta mitättömän pienellä asialla olisi kuitenkin valtava merkitys suomalaisen rautatiehistorian säilyttämisen kannalta.
Jotta Rautatiemuseon Tukisäätiö -asian voi laittaa oikeaan mittasuhteeseen, sitä voi verrata VR:n avainhenkilöiden palkitsemiseen. VR:n vuoden 2022 palkitsemisesta yhtiö kirjoittaa
Palkitsemispolitiikka-dokumentissaan näin: "VR palkitsi niiden yhtiön palkkiomallien piirissä oleville, joissa VR Groupin käyttökate oli määritetty palkkiomaksun laukaisevaksi tekijäksi […] erillispalkkioina […] yhteensä noin 2,67 miljoonaa euroa".