Etkö itse ole ulkona, jopa pahemmin kuin kriittiset kaupunkilaiset? Monella kriittisellä on lisäksi vuosien myötä kertynyttä kokemusta? Oikaise jos kerroin jotakin perätöntä.
Varmaan olenkin ulkona, kuten 99% kaupunkilaisista: Velka- ja ylipäätään talousasioiden näkyvyyttä on niitä hämärtäen siirtynyt tytäryhtöiden ja vastaavien veloiksi ja päätöksentekijöiksi ovat paljolta tulleet muut kuin valtuutetut.
Todellisuutta voi vain aavistella niukoista rehellisistä lausunnoista, kuten (edellisen) pormestari Kummolan (AL 1.6.24): "Tampereen kaupungin taloustilanne on synkkä". Ennuste tällöin ennen Tampereen veden LIIKETOIMINTAKAUPPAA oli 74,2 Meur alijäämäinen. Ratkaisukeinoiksi on siis valikoitu kannattavan ja kaupunkilaisia palvelevan liiketoiminnan myymiset ja jo kuuluisat kaupunkilaisten vuokratonttien vuokrienkorotukset 5...8 kertaisiksi ja vastaava.
Muuttohäviökunnaksi siten vihdoin ajauduttiin.
Viimeisen kriittisemmän tarkastelun näistä asioista taisi tehdä aiempi valtuutettu Veikko Vallin PS (AL 28.5.21). Peruskaupungin velka ilman kaupunkikonsernin velkoja (sertifioitu tieto) oli ennen Lylyn kautta 488,3 Meur ja vuonna 2020 914,7 Meur.
Kuten Vallin totesi, on ratikkavelka laskettava muun velan päälle, koska 85 % siitä on kaupunkilaisten niskassa.
Silloin (2021) ratikan kokonaiskustannus vuodessa oli vajaa 30 Meur. Kaupunki väitti, että bussiliikenteen ostot vähenisivät 10 Meur (näin tuskin tapahtui mm. syöttöliikenteen lisäystarpeiden vuoksi)
Vallinin mitta täyttyi. Rehellistä avoimuutta, siis tuoreempia tietoja ja etenkin järkiintymistä odotetaan.
Ratikan takia kaupunki ei ole ottanut yhtään velkaa