Vuosi sitten julkaistiin raideleveyden muutoksia koskeva selvitys. Selvitys (löytyy netistä) esitteli kuusi erilaista vaihtoehtoa. Halvimmillaan homma voidaan toteuttaa noin 10 miljardilla ja kalleimmillaan noin 15 miljardilla. Taloudellisesti kovin kannattaviksi niistä ei noussut mikään. Tosin huoltovarmuudelle, toimitusvarmuudelle tai sotilaallisille hyödyille ei voida helposti laskea hintalappua.
Millä homma sitten rahoitetaan? Jos EU:lta on jotain saatavissa, niin se kannattaa tietty ottaa — maksettujen jäsenmaksujen nettosumma pienenee mitä enemmän EU-rahaa saadaan.
Hallitus kiemurtelee kuin mato koukussa, kun puhutaan haitallisten yritystukien leikkaamisesta. Niitä ovat yritysten saaman suorat tuet, korkotuet, halvat lainat, edulliset takaukset ja verotuet, jotka vääristävät markkinoiden toimintaa ja valuvat omistajien taskuihin. Pelkästään verotukia yritykset saavat 6,9 miljardia ja suoria tukia 1,9 miljardia (laskelmat ovat julkista dataa).
Kun näiden lisäksi ryhdytään verottamaan listaamattomien yritysten osinkotuottoja, niin raideleveys saadaan muutettua koko maassa, Viroon saadaan rakennettua rautatietunneli ja työllistettyä melkoinen määrä raideammattilaisia.
Viittaat ilmeisesti edelliseen raideleveys selvitykseen 2023-2024 jossa esitettiin nykyisten ten-t ratojen uudelleen rakentamiskustannukset 1435 mm sekä seuraavissa selvityksessä mihin verkkoon kuulumme ja mihin verkkoon haluamme kuulua. sekä itäradan ja länsiradan rakentamiksi 1435 mm radoiksi.
Nyt Kesäkuussa on uuden Ten-t asetuksen vaatimat selvitys sekä nykyisten Pohjois-Suomen ratojen muuttamissuunnitelmat.