Matkustajajunaliikenne yhä Rauman tavoitteena, vaikeuskerrointa ehkä lisääkin – "Ratkaisu pitää saada tulevan vuoden aikana" Kertoilee Satakunnan kansa.
"Henkilöjunaliikenteen palauttaminen Rauma-Kokemäki -radalle on edelleen Rauman kaupungin tavoitteena.
Elvytysyritys nousi esiin viime vuonna radan rakentamisen 120-vuotisjuhlassa, ja Rauma on koonnut radanvarren kunnista ja maakuntahallinnosta työryhmän ajamaan asiaa.
Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski kertoo työryhmän aloittaneen työnsä peruskartoituksella, mutta yksityiskohtaisempi suunnitelma yritetään saada valmiiksi 2018 alkupuoliskolta.
–Niin on ajateltu, että ratkaisu pitää saada tulevan vuoden aikana, Koski toteaa ja lisää, ettei tehtävä ole suinkaan helpottunut.
Eurajoen, Euran ja Kokemäen lisäksi Rauma on halunnut Satakunnan maakuntaliittoa mukaan selvitystyöhön, sillä lähitulevaisuudessa rataliikenteen kilpailun avaamisen yhteydessä palveluiden järjestämisvastuu on suunniteltu siirrettäväksi maakunnille.
Kosken mukaan työryhmään osallistumista tarjotaan myös liikenne- ja viestintäministeriölle ja VR Yhtymä Oy:lle, joka nyt hoitaa junaliikenteen operoinnin.
Nykyjärjestelmässä tuetun junaliikenteen rahat ovat ministeriön takana ja liikenteeseen tarvittavaa kalustoa on vain VR Yhtymän VR Group -tytäryhtiöllä.
Matkustajaliikenteen yhtälö Rauma-Kokemäki -radalla on Kosken mukaan vaativa ratkaistava. Korkeimmat kynnykset ovat talous ja rahoitus sekä junakaluston saanti.
Viime vuonna päivitettyjen selvitysten mukaan saattaisi kulkea 70 000–100 000 matkustajaa vuodessa.
–Lipputulot tuskin ainakaan alkuun kattaisivat kuluja, tukea julkisista varoista siis tarvittaisiin. Se ei ole helppoa, sillä toissavuonna valtio veti budjetista varat, jotka oli suunniteltu henkilöliikenteen pilottikokeiluihin, Kari Koski sanoo.
Rauman radan henkilöliikenne on kytkettävä luonnollisesti Pori–Tampere -junaliikenteeseen, jotta yhteydet toimisivat edelleen muualle maahan.
–Toisaalta pysähdyksiä ei voi olla kovin useita, koska matka-aikaa ei voi venyttää kohtuuttomasti, Koski rajaa.
Rauman radalta loppui henkilöliikenne vuonna 1988, eikä vanhentunut asemavarustus ole enää käytettävissä. Raumalla asemarakennus on ollut vuosia yksityisomistuksessa. Seisakkeisiin olisi siis investoitava.
Konsulttiselvityksessä ehdotettiin Raumalle uuden seisakkeen rakentamista Leikariin, Citymarketin ja Prisman pysäköintialueen kohdalle."
Aika samaa tämä uutinen minkä Petri jo oli linkittänyt.