??.??.???? / Ähtäri

??.??.???? Helteinen päivä Ähtärin asemalla. Sota-ajan karuus on väistynyt, kaksi kioskiakin. Toinen myy maittavampia virvokkeita. Ei vielä mopoja, TV-antenneja eikä farmarihousuja. III-luokan vaunukin. Hevosvetoinen niittokone. Kampiasetinlaitteen vastapainot. Olisiko noin 1953? Ja aivan etualalla: Näkyykö siinä pakaasiraiteen pää? Killinkosken teollisuuden takia tavaraa lieni melkoisesti. Laatikossakin lukee "P.G.Holm", Killinkoski (nauhatehdas, myöh. tunnettu nimellä "Inka").

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Ähtäri (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Reino Kalliomäki
Lisätty: 14.03.2017 21:28
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus, Merkki
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

15.03.2017 11:36 Heikki Jalonen: Hieno kuva ajalta, jolloin tuo Ähtärinkin asema sijaitsi Etelän-Pohjoisen välisen liikenteen vilkkaan päävaltasuonen varrella.

Pakaasivaunun raideleveys vaikuttaisi kuvan perusteella olevan melko paljon leveämpi kuin normaali. Ehkä jopa 2 metriä? Onko kellään tallentunut muistitietoa tästä asiasta?

Kuvanoton ajankohta antaa aiheen kysymykseen: voisiko se kuitenkin olla otettu jo ennen sota-aikaa, 1930-luvun lopun kultavuosina?

Mitään pula-ajan merkkien jäänteitäkään ei kuvassa näy, ei vanhoja sotilasvaatteita, ei loppuun kuluneita kenkiä, ei muutakaan. Vaunukalusto on ryhdikästä ja moitteettomassa kunnossa.

Polkupyöriä näkyy vain pari kappaletta, mutta ehkä ne ovatkin tuossa näkyvillä vain siksi, että ne ovat tulleet junarahtina, matkustavaisten jatkokyydiksi? Ehkäpä pipapäinen nuorimies on lähdössä jonnekin Inhan takamaille sukulaisiin...?

Ja sitten tuo hevosniittokone. Se on aivan uusi, junan juuri tuoma. Kyllähän hevosvetoisia toki tehtiin vielä 1950-luvullakin, mutta vähemmän; alkoivat traktorikoneet vallata alaa.

Taaempana oleva kioski taitaa olla (Rautakirjan?) lehtikioski, lähempänä "lemunaatikoppero". Kuuma sää on ohjannut asiakkaat virvoittavien (mutta ehdottomasti raittiiden) juomien äärelle...
17.01.2018 23:41 Esa J. Rintamäki: Inka-henkselit pojille, olivat käytössä 1960-luvulla.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!