08.09.1984 / Parkano, Isokangas

08.09.1984 Kyllä lakritsakiskot oli Parkanon varikolta. Pistoraide lähtee Parkanon asemalta. Tulipahan todistettua että, junallakin voi eksyä. Me junaretkeilijät saimme vartijoilta melkoista sapiskaa, uhattiin poliisilla, joka vie meiltä kaikki filmit pois. -Pitääkö kiskoillekin laittaa puomi, p-kele, kihisi armeijan edustaja. Peruutimma lätällä pois ja tilanne rauhoittui:-)

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Isokangas Kuvauspaikka: Parkano
Kuvaaja: Pentti Yli-Karjanmaa
Lisätty: 14.03.2005 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta, Kuva-arvoitus

Kommentit

14.03.2005 08:53 [Tunnus poistettu]: Heh, vakoilukatastrofi unohretulla sorakuopalla. Onkos nuo ruutunaamat militantteja. Kummalliset uniformut, varsinkin tolla takimmaisella. No militantit on meleko yleensä aina vähän tosikkoja, voisin kyllä kertoa muutaman mainion tosikkomilitanttijutunkin. No, mutta mä en kyllä periaatteessa tierä armeijasta yhtikäs mitään.
14.03.2005 10:26 Pentti Yli-Karjanmaa: Ruutunaamat on niitä värvättyjä, mitä sitten tarkoittaakin!
Kyllähän sen jokaanen näköö, hietamonttu on maharotoon sotasalaasuus ;-)
14.03.2005 20:26 Mikko Martimo: Onko vielä lakurata paikallaan? Mihin asti se ulottuu?
14.03.2005 22:19 Pentti Yli-Karjanmaa: Näkyy haarautuvan vielä Parkanon ratapihalta. Pohjoiseen lähdettäessä ko. asemalta haarautuu ensin varikkoraide ja pian Haapamäelle muinoin mennyt rataosuus.
Ei mitään käsitystä nykyisestä kunnosta tai ulottuvuudesta tämän lakuradan suhteen!
15.03.2005 09:00 Kimmo Pyrhönen: Retkivuosi oli 1984.
15.03.2005 10:18 Jorma Rauhala: Kuvauspäivä on 8.9.1984. Kyseessä oli ensimmäinen MRY:n syysretki ja lättä oli 4216. Isokankaan sorakuopalle eli Parkanon asevarikolle ajettiin silloista yhdysraidetta Parkanon asemalta. Lähempänä aluetta todettiin, että se on aidattu radan kahtapuolta ja aidassa oli vähän väliä sotilasalueen "pääsy ankarasti kielletty" -kylttejä, mutta itse raidetta ei oltu suljettu aidalla. Aikanaan aita sitten loppui ja aukeni tämä entinen sorakuoppa-alue, jonka päähän ajettiin ja rynnättiin joukolla kuvaamaan junaa erikoisessa maisemassa. Jonkin ajan kuluttua tulivat armeijan vartijat kauhuissaan toteamaan, että sotilasalueelle oli ajanut juna, joka oli täynnä valokuvaajia. Kaikkien nimet otettiin ylös ja filmien takavarikoinnistakin puhuttiin. Myöhemmin osallistujien piti toimittaa yksi kuva/henkilö asevarikolle. Asevarikko lienee erikoistunut vanhentuneiden räjähteiden ampumiseen laajalla tuhoamisalueellaan. Sinänsä melko vaarallinen alue. Alueella on siis vahva aitaus ympärillään ja kaikki tiet on suljettu puomeilla. Tässä kuvassa lienee erikoista se, että syyllisten naamoja ei ole sutattu, mutta vartijoiden on. Yleensä tällaisissa kuvissa suttaus tapahtuu päinvastoin :)
15.03.2005 10:38 Jokke Harju: No kertokaapa, että ketä .orgi laisia on kuvassa, vai onko ketään?
15.03.2005 10:59 Pentti Yli-Karjanmaa: Minulta ei sotaherrat nimeä kysynyt. Enkä lähetellyt kuviani minekkään ihmeteltäväksi. "Rikos" on jo moneen kertaan vanhentunut. Häivytin värvättyjen naamat pois. Heillä kun ei ole mitään tekemistä tämän harrastuspiirin kanssa (todennnäköisesti). Mielenkiitoinen kokemus kaikenkaikkiaan, jäi hyvin mieleen ;)
15.03.2005 11:19 Jorma Rauhala: Matkanjohtaja MN (kuvassa virkalakki päässä) keräsi henkilötiedot. Hänen vasemmalla puolellaan on VR:n edustaja EL, joka junaili matkajärjestelyitä ja oli reissussa mukana. Tuossa pidetään vielä neuvotteluja, että kaikki filmit takavarikoidaan heti. Myöhemmin sovittiin, että jokainen antaa yhden ruudun sitten kun filmit on kehitetty, ja ne toimitettiin myöhemmin asevarikolle. Luulivat, että ei kukaan enempää olisi kuvannut. Parkanossa kävivät MRY:n ja VR:n asiamiehet vielä myöhemmin neuvotteluissa, jossa lepyttelivät asevarikon johtoa. Tässä yritetään kertoa "että asevarikkoa ei lainkaan huomattu". Luulen, että orgilaisia ei ole tässä näkyvissä. Ja onkohan vartijan takana kuitenkin harrastaja?
15.03.2005 13:16 Pentti Yli-Karjanmaa: Jos oikein muistan, ajoi tämä siviilipukuinen armeijan maasturia. Ei juurikaan osallistunut puhutteluun, olisiko mahdollisesti varikon siviilityöntekijä, tai hälyytetty vär. vapaapäivältään? Olisiko ollut sunnuntaipäivä.
15.03.2005 13:34 [Tunnus poistettu]: Rstus, ei voi muuta sanua ko, että ny mä ymmärrän afrikan ja muirenkin "köyhempien" maanosien loppumattomia sissiliikesisällissotia, pskantärkeily on ihimisen vaistotoimintaa.
Pari natsaa kaulaan, jonkun näköönen pyssynkanto-oikeus, kauhtunu uniformu päälle ja heti ollaan rakentamas tiesulkua ja vaatimas notta "papieren, papieren".
Eihän lakurata sijaannu kun unohretus sorakuopas, joka varmaan on CIA ja KGB fotaama monehen kertahan. Ja varmahan paljo tarkemmilla vehkehillä kun tuo Nikoni, joka roikkuu toisenaoikialta tyypin kaulas.
Jos suoami oli ollu banaanimmassa valtiokehityksen vaiheessa, olis koko MRY:n revohka pistetty seisoon tonne santakuapan reunaa vasten...
15.03.2005 13:46 [Tunnus poistettu]: Sittäpaitti, eikös militanttien pitääs merkata reviirinsä, notta eivakoilijat ei niille vahingossa eksyysi.
Varmaan toi tyyppi luuli, jotta KGB:n osasto yrittää salakavalasti tunkeutua huippusalaaselle sorakuopalle, lätsyllä! Jos ei kieltomerkki näy kunnolla, pitääs mennä koklaamaan luonnonantimien noukintaa tuolla Parkanos. Tulis varmaan kivat "kärenväännöt" tollaasten tyyppien kanssa ;^) Noi on varmaan sukua niille VR:n ukoolle jotka yrittää muka kieltää junien kuvaamisen, vedoten siihen, että se haittaa kilipaalua kuljetusmarkkinoolla.
15.03.2005 14:34 Teppo Niemi: Ja MRY:n syysretkillähän on myöhemminkin ollut taipumus mennä pidemmälle kuin tarkoitettiin, etenkin jos portit ovat auki, eikä kieltotauluja näy missään. Monessa paikassa kun lähdetään siitä, että raiteita pitkin ei tule asiatonta porukkaa, etenkin kun eriasteiset säädökset ovat kieltäneet kieltäneet radallakulun .... Tälläisesta voisi mainita esim. Suolahden festarit silloin aikoinaan.
15.03.2005 14:52 Juha Kutvonen: Vuoden 1998 retkellä ajettiin Valkeakoskella niin pitkälle, kuin rataa riitti, eli Säteriin ja paperitehtaan portista sisään. Silloinkin viskaalit hermostuivat kutsumattomista vieraista. Hermoilun syy ei kuitenkaan ollut valokuvaaminen, vaan tupakointi joka tehtaan alueella oli ankarasti kielletty!
15.03.2005 15:32 Jokke Harju: Laittakaa kuvia niiltä reissuilta. Onhan ne junakuvia, ja vielä menneiltä vuosikymmeniltä.
15.03.2005 15:38 Eero Heinonen: Eikös nykyinen raide tuonne erkane Kihniö-baanan alkupuolella, vaihdenumerolla 1? On muuten melkoinen puska... anteeksi, tarkoitan metsärata...;)
15.03.2005 18:19 Jorma Rauhala: Valkeakosken Säterin tehtaan sisälle ajettiin tosiaan niin pitkälle kuin hurulla ja puuvaunuilla vain riitti sopivan vahvaa kiskoa alle. Tehtaalta ei etukäteen kysytty lupaa. Oltiin jo melkein jossain prosessissa. Vielä Parkanosta: sorakuopalle ei suinkaan menty tietämättä kielloista. Niitä oli selkeästi kahta puolen rataa piikkilanka-aidassa, mutta niin vain mentiin eteenpäin niistä välittämättä. Huomautin itsekin niistä retken johdolle, mutta se ei vaikuttanut (onneksi) mihinkään. Lopputuloshan oli kuitenkin jännittävä eikä kukaan joutunut oikeuteen :) Mielestäni teimme ajolla väärin mennessämme sinne ja puolustusvoimien reaktio oli oikeutettu. Tässä ylempänä on vartijoille hieman naureskeltu, mutta kaikki kunnia heille. Suht äkkiä he meidät löysivät, vaikka missään ei näkynyt mitään rakennuksia. Nykyään Isokankaan kuopalle erkaantuu raide Kihniön päälinjalta.
03.12.2008 15:07 Jari Hämäläinen: Arvomerkeistä päätellen rähisijä oli joku ylikeisarin palvelusarvolla tepastellut värvätty väijykone. Semmottisille olis vaan pitänyt kuitata jotta TAAKSE'STU...
04.09.2009 16:35 Tunnus poistettu: Voihan nenä! On lapsellista!
20.10.2011 17:10 Jouko Järvinen: Kiitos päivän huumoriannoksesta. On teillä hauska retkikohde ollut :)
20.10.2011 20:41 Raimo Harju: Vinkiksi näille virkaintoilioille,irroittakaa muutama kisko niin eivät tunkeilijat pääse junalla tunkeilemaan.
21.10.2011 08:49 Jukka Voudinmäki: En tiedä, onko pioneerivarikolle johtavan raiteen loppupäässä kiskoja irroitettu, mutta alkupäässä on nykyään pari ajonestosysteemiä sen lisäksi, että raide kasvaa paikoitellen parimetristä mäntyä.

Isokankaan erkanemisvaihteen seis-levyn jälkeen on tuuheaa pusikkoa ja Hakojärventien tasoristeyksellä kiskot ovat hautautuneet tien alle.

Jos/kun vuoden kuvakiintiöni ei tule enää tänä vuonna helposti täyteen, voin myöhemmin lisätä paikalta muutaman kuvan. Kävin kävelemässä raiteen sotilasalueesta kertovalle kieltomerkille saakka viime vuoden syyskuussa.
(Käyttäjä muokannut 21.10.11 08:50)
21.10.2011 15:29 Jouko Järvinen: Ilmakuvasta olin katsovinani että kiskot on sorakuopalle yhä paikoillaan..
20.04.2012 02:30 Antti Rautiainen: Hauska homma että täällä Hollolassa mennään autotietä armeijan harjoitusalueen LÄPI ja aidoissa tietty lukee Sotilasalue pääsy kielletty,mutta tiellä saa mennä!
Erikoista on tosiaankin se jos on ollut ennen tuollaista että raiteitapitkin pääsi perille sotilas alueelle heh,varoituskyltinhän voima alue alkaa siitä missä kyltti ON,saahan sitä radanvarttakin kävellä eteenpäin mutta otse radalla ei saa kävellä pitkin eikä poikin,semmosta se on lainsäädäntö Suomessa!!
Noo puolin ja toisin tietty omat jutut mutta mun mielestä olisi jo tuolloin PITÄNYT olla selvä raja siviileiden ja sotilaiden alueilla ettei sinne noin vain erehdy?
20.04.2012 18:08 Raimo Harju: Tuo "ns"armeijan edustaja taisi pihistä turhamaisuuuttaan.Ei siellä armeijan alueeella varmaan mitään niin salaista ole,mitä ei olisi saanut näin hyvälle harrastajaryhmälle näyttää.Mitä taas tulee filmien takavarikointiin,niin tuskin hänen valtuutensa olisi siihen riittänyt,eikä poliisitkaan varmaan hänen pyynnöstään olisi sitä tehneet.Varsin usein uhkaillaan poliisien kutsumisella ja oikeuteen haastamisella,mutta toteuttaminen ei sitten olekkaan niin yksinkertaista.
14.05.2013 06:51 Esko Maasalo: Kolmas oikealta on kovasti nykyisen Turun satamakapteenin näköinen silloin nuorempana?
14.05.2013 10:25 Kari Haapakangas: Jaa-a, oliskin niillä väijyvuoroilla näkynyt joskus jotain mielenkiintoista. Hiukan sitä tuli porukalla pohdittua, jotta joskos se 'Ruokolahden leijona' olisi näyttäytynyt, mutta tultiin siihen tulokseen, että Nakkikoski oli liian kaukana Ruokolahdelta uskottavaan 'silminnäkijähavaintoon'.
20.11.2014 00:52 Jorma Toivonen: Eräs mukana ollut "salainen agentti" haluaisi tuoda julki mielipiteensä kauttani tapahtuneesta nimimerkillä "toinen myöhemmin alueella käyneistä selvitysmiehistä":

"Miksi armeijan varikolle pääsy oli kielletty? Varikolla on (tai ainakin siihen aikaan oli) runsaasti ammuksia. Jopa niin paljon, että vuosia myöhemmin alueella raivonneen metsäpalon takia pelastuslaitos määräsi Parkanon radan liikenteen keskeytettäväksi - syynä mahdollisten räjähtävien ammustarvikkeiden junille aiheuttama vaara. Itse Parkanon rata on sentään jonkin verran kauempana. Ei sinänsä ole mitenkään ihmeellistä, jos "luvaton tunkeutuminen" aiheuttaa säpinää. Lieköhän missään päin maailmaa vapaata pääsyä tällaisille armeijan asevarikoille? Sitähän voisi joku näistä nipottamista ihmetelleistä käydä kokeilemassa vaikka erilaisten järjestelmien toimivuudesta Venäjällä tai USA:ssa tai vaikkapa naapurissa Ruotsissa.

Vaikka radan molemmin puolin on kieltokylttejä, ne eivät sinänsä kiellä raideliikenteen etenemistä. Onhan vastaavia kieltomerkkejä radan varrella muuallakin, tosin aika harvoin molemmin puolin rataa. Oikea ratkaisuhan olisi ollut radan sulkeva puomi tai portti varustettuna ajokieltolevyllä (kuten paikalla ollut armeijan edustaja tietämättään arvasikin). Tällaistahan ei raiteella ollut. Tuskin vuorossa ollut tai paikalle hälytetty armeijan henkilöstö on ollut kovinkaan tietoinen rautatieliikenteen vaatimista merkeistä, vaan on ollut siinä uskossa, että alue oli aukottomasti kieltoalutta."

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!