??.05.1974 / Helsinki

??.05.1974 Linjan 14 johdinauto Topeliuksenkadulla Helsingissä

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Helsinki
Kuvaaja: Vesa Venho (Lisännyt: Museorautatieyhdistys Ry)
Kuvasarja: Raitio- ja johdinauto liikennettä Helsingissä 1970-luvulla
Lisätty: 27.04.2019 23:14
Muu tunniste
Sekalaiset: Muu ajoneuvo

Kommentit

28.04.2019 10:24 Erkki Nuutio: Täytyy myöntää että TKL:n vastaavat, etenkin 28 ja 29, mutta myös edeltäneet olivat tyylikkäämpiä kuin tämä.
Eroa korostaa vielä HKL:n busseissaan harrastama hautajaisväritys.
Kun tämä etana näyttää sarvensa, voi todeta että niiden kaarevuus ei ollut sattumanvaraista.
Kun tämän siskot Tampereella kulkivat matalan asematunnelin lävitse, ne kulkivat keskikaistalla. Sarvet puolestaan kulkivat reunakaistalla ja niiden päissä luistelevat hiiliharjojen pitimet kulkivat auton kattoa alempana.
Hiiliharjat olivat kulutustavaraa. Kuljettaja vaihtoi uudet hetkessä ja ilmeisesti jäi kuluneita joskus tiensivuunkin.

Tampereen asematunneli oli siis matala. R-Sisulla siitä ajellessa ropisteli radiopuhelimen (joka ei ollut mukana) lyhyt piiska-antenni sen ajojohtimia. Ehkä ukkossuojauksen tai hyvän tuurin ansiosta nytkin siis kirjoittelen.
Jossain porukassa kävin katsomassa (Sähkölaitoksen) keskikosken generaattorirakennuksessa ollutta elohopea-tasasuuntaajaa, joka ymmärtääkseni ainoana laitteena piti rollikoita liikkellä. Ei tosin aina - silloin tällöin ne olivat pitkinä letkoina katujen reunoilla. Akuillaan ne eivät liikkuneet muutamia kymmeniä metrejä pidemmälle.
En tästä generaattoreilta tehonsa ottaneesta tehonlähteestä muuta muista, kuin että ehkä 2.5 m kanttiinsa ollut metalliaita sitä ympäröi ja erilaisia komponentteja siinä oli. Ja elohopeaa myös, muttei ruiskinut sitä ympärilleen.
(Käyttäjä muokannut 28.04.19 10:27)
28.04.2019 11:19 Erkki Nuutio: Vielä lisään, että olenpa nähnyt HKL:n rollikan linjalla 1 Tampereella. Linja 1:n päätepysäkki Härmälässä oli kiertolenkki lähes Lentokonetehtaan, eli valmistajan portin edessä. Silloinen kotipysäkkini ole edellinen pysäkki.
Tapahtuma lienee riittävä todiste sille, että Helsingin ja Tampereen sähkövirta oli samanlaista. Kaiketi muutkin Valmetin tekemät HKL -rollikat koeajeltiin ensin Tampereella, ja sitten vietiin käytettyinä (mutta käyttökelpoisina) Helsinkiin.
En pysty sanomaan otettiinko maksavia matkustajia kyytiin koeajojen yhteydessä.
28.04.2019 11:29 Juhana Nordlund: Kuvapalvelussa finna.fi on kuvia tilanteista, joissa koeajetaan HKL:lle toimitettavaa johdinautoa Härmälässä TKL:n silloisen linjan 1 lankojen alla. Äsken tarkistamassani tällaisessa kuvassa näkyy jokin HKL:n sarjan JE trollikka, nämähän saivat järjestysnumerot 604 - 608. Ulkonäöllisesti lähin trollikkamalli Tampereella taas oli JD (TKL 7 - 20) ja miksei JC:kin (TKL 4 - 6), mutta JC:issä oli edellisiä kapeampi raideleveys -> pyörät piiloutuivat osaksi korin ulkolinjojen sisälle joistakin suunnista katsottaessa.

Osoitteessa https://finna.fi/ on erittäin mukava kuvapalvelu, ja sopivia hakusanoja käyttämällä on vaivatonta löytää huomattavan mielenkiintoisia kuvia.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!