10.05.2014 / Haukivuori

10.05.2014 Pääministeri on nostanut ilmastonmuutoksen torjumisen Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ykkösaiheeksi. Joten, juniin on syytä päästä rautatieasemilta.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Haukivuori
Kuvaaja: Jukka Ahtiainen
Lisätty: 26.06.2019 21:13
Muu tunniste
Sekalaiset: Junamatkustaminen, Matkustaja
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

26.06.2019 21:44 Simo Virtanen: Joukkoliikennettä ei voi olla siellä missä ei ole joukkoja. Haukivuorella ei ole.

Jokin paikallisjuna voisi tietysti palvella heikäläisiäkin, mutta ei suurten kaupunkien väliä kulkevat IC:t tai pendot.
26.06.2019 22:02 Jukka Ahtiainen: Maanteillä näyttää olevan aikamoisia (ylinopeudella liikkuvia) joukkoja.
HS 16.5.2019: "Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran raportin mukaan autoilua pitää vähentää tuntuvasti, mikäli Suomi haluaa päästä ilmastotavoitteisiin."

Yksinkertaisimmillaan ei tarvita kuin osa IC-junista nimetään VR Regioksi ja ne voivat pysähtyä muillakin asemilla kuin IC:t. Toinen vaihtoehto on paikallisjunat.
27.06.2019 00:07 Hannu Peltola: Autoilu tuottaa Suomen hiilidioksidipäästöistä noin 10% ja tästä noin puolet on yksityisautojen päästöjä. Ilmastotavoitteisiin ei päästä, vaikka koko yksityisautoilu lopetettaisiin. Sitran raportissa on enemmän havaittavissa ideologiasta kumpuava autoilun vastustaminen kuin aito huoli ympäristöstä...
27.06.2019 00:46 Petri P. Pentikäinen: Suomia on monia ja Suomessa monenlaisia todellisuuksia. Tunnin junien kolmiossa on todellisuus, joka sopii sinne, ja jossain muualla sopii (sopisi) muunlainen menettely. Vieraan todellisuuden tuputtaminen alueen tarpeista piittaamatta on väkivaltaa. Kuvan esittämällä Savon radalla ei ole yhtään suurta kaupunkia. Siksi matkustajat on keräiltävä ainoastaan pienehköistä kaupungeista ja kunnista. Savon radan kaltaisilla osuuksilla junien kannattaa pysähtyä usein, ei harvoin. Se luo koko alueelle elämänlaatua, jota ohi ajaminen ei luo.

Savolaiset ovat itse osoittaneet, ettei ole kiire. Heillä on kyllä aikaa siihen, että juna pysähtyisi muutaman kerran enemmän. http://vaunut.org/kuva/132343
27.06.2019 01:10 Tuukka Ryyppö: Kymmenen prosenttia on itse asiassa tosi paljon, ja on ihan uskottavaa, ettei ilmastotavotteisiin päästä, jos asialle joka tuottaa kymmenen prosenttia päästöistä ei tehdä mitään. Vaikka tuo "10%" olisi totta, se on silti niin iso luku, että sille on jotain tehtävä.
27.06.2019 01:13 Tuukka Ryyppö: Simo: Haukivuorella pysähdytään joka tapauksessa. Tässä ei ole kyse mistään muusta kuin siitä, että ne laiturissa seisovan junan ovet olisi ihan kiva avata. Ovien avaamiseen ei paljoa sähköä kulu, joten jo yksi maksava matkustaja ikinä riittää kattamaan junien ovenavauskulut kymmeniksi vuosiksi.
27.06.2019 07:44 Juhana Nordlund: 27.6. klo 0.07 tälle palstalle heitetty tieto "Autoilu tuottaa Suomen hiilidioksidipäästöistä noin 10% ja tästä noin puolet on yksityisautojen päästöjä" on mielenkiintoinen ja toivoisin jotain lähdeviitettä sille. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan asia ei ole aivan tuolla tavoin. Itse asiassa www.aut.fi kertoo, että kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt olivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2017 noin 11,5 milj. hiilidioksiditonniekvivalenttia. Liikenteen päästöjen osuus Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä on noin viidennes. Liikenteen osuus päästökaupan ulkopuolelle jäävän taakanjakosektorin päästöistä on noin 40 prosenttia.

Saman lähteen mukaan henkilöautojen osuus kaikista hiilidioksidipäästöistä on 9 %, tieliikenteen tavarakuljetusten osuus 7 % ja linja-autojen 1 %. Nämä yhdessä muodostavat siis 17 %, joka ylempänä ilmaistiin lukemana "noin viidennes". Viidennes (eli 20 %) sisältänee myös muut liikennemuodot kuin tieliikenteen.

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöistä löytyy tietoa myös https://www.liikennefakta.fi/ymparisto/p​aastot_ja_energiankulutus

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä voi ja tulee vähentää useilla eri keinoilla. Raideliikenteen kulkumuoto-osuuden kasvattaminen on yksi (ja vain yksi) tapa hoitaa tätä asiaa. Jukka ja Petri edustavat sitä ajattelutapaa, että pyritään hyödyntämään jo olemassa olevaa ratainfraa ja sillä kulkevaa kalustoa nykyistä laajemmin (tai edes siinä laajudessa kuin miten toimittiin vielä jokin aika sitten). Ajatus on kannatettava, ja tästä asiasta huolehtiminen ei saisi jäädä vain yhden monopoliasemassa (tai määrävässä markkina-asemassa olevan) toimijan harteille.

EDIT: Kielioppivirhe korjattu
(Käyttäjä muokannut 27.06.19 09:58)
27.06.2019 18:49 Jukka Ahtiainen: Sitra ei ole ainoa, joka puhuu asiasta.

Yle 8.10.2018 / IPCC (hallitusten välinen ilmastopaneeli) / Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori:
Ihmiskunnan ratkaisevat vuodet. Liikenteen puolella öljyn käytön pitäisi romahtaa rajusti.
https://yle.fi/uutiset/3-10444012

Liikennevirasto 27.3.2018:
Suomessa liikenteen CO2-päästöistä tulee: 94 % tieliikenteestä ja 0,5 % rautatieliikenteestä.
https://vayla.fi/ymparisto/ilmastonmuuto​s#.XLtTy-gzaUk

Tasavallan Presidentti Ilmastohuippukokouksessa 13.6.2018
"Ei ole aikaa odottaa. On toimittava juuri nyt. Sen lisäksi, että pidämme jo antamamme lupaukset, meidän kaikkien on tehtävä vielä enemmän. Jokainen askel oikeaan suuntaan auttaa. Ja uskon, että konkreettiset askeleet, pienetkin, ovat paljon arvokkaampia kuin suuret eleet."
29.06.2019 20:52 Seppo Rahja: Ilmastomuutos on globaaliongelma. Suomen osuus siitä on 0,13%. Eli olemme häviävän pieni tekijä sen aiheuttajana ja häviävän pieni tekijä sen torjunnassa.
Taivaalla lentää jatkuvasti 10.000-15.000 matkustajakonetta. Siis joka hetki. Eli se on aivan sama mitä me täällä Suomessa teemme. En muuten ole huomannut Finnairia syyllistettävän ilmastomuutoksesta, mutta sehän onkin valtiolle rahaa tienaava yhtiö. Suomessa ovat syyllisiä vain autoilijat. Hiili- ja turvevoimalat saavat työntää vielä surutta taivaalle hiilidioksiditonnejaan.
Ja entäs Puolan ja Saksan hiilivoimalat, Kiinan ja Intian päästöt, Venäjä ja USA...
Presidentti Niinistö puhui ihan oikealle yleisölle, niille jotka todellisuudessa pystyvät vaikuttamaan
globaaliin ilmastomuutokseen.
Suomessa Sitra haluaisi, hallituksen ja poliitikkojen nyökytellessä hyväksyvästi, auton omistajille lisäveroja ilmastomuutoksen nimissä. Siis veroja joilla ilmastoa ei pelasteta, ainoastaan valtion kassaan lisäveroja. Moniko poliitikko uskaltaa sanoa kuten Väyrysen Paavo: ilmastomuutoksesta turha vouhotus pois. No, mehän tiedämme miten Paavon kävi, mutta kuinka oikeassa hän oli.
Auton omistajien kohtelu on meillä vuosikymmeniä ollut aina sama: keppiä, ei koskaan porkkanaa.
29.06.2019 22:52 Jukka Ahtiainen: Samassa veneessä ollaan ja asiaan vaikuttaa moni tekijä, mutta fokusoin tällä foorumilla rautatieliikenteeseen. Tuossa yksinkertaisessa & konkreettisessa tapauksessa vertailu on tehtävä rautatie- ja maantieliikenteen välillä (kulkevat 70 km rinnan). Maantieliikenteen muita haittoja verrattuna rautatieliikenteeseen: typen oksidit, mikromuovi renkaista, liikenneonnettomuudet, ylinopeudet, rattijuopot, huumekuskit, ajotaidottomat, rattiin nukahtavat, sairauskohtaukset.

"Jokainen askel oikeaan suuntaan auttaa" on oikea lähtökohta.
30.06.2019 09:11 Petri Sallinen: Suomalaisesta sähköntuotannosta 81 prosenttia on tällä hetkellä päästötöntä. Kaukolämmön tuotannosta taas pästötöntä on 49 prosenttia. Suomessa kivihiilen kieltolaki astuu voimaan vuonna 2029. Tämän jälkeen kivihiilen käyttö energian tuotannossa on kiellettyä.

Tällä hetkellä jokainen suomalainen fossiilisia polttoaineita tai niihin rinnastettavia polttoaineita käyttävä voimalaitos tai lämpökeskus joutuu ostamaan päästöoikeuksia jokaista ilmaan päästettyä hiilidioksiditonnia kohti. Yksi päästöoikeus per hiilidioksiditonni maksaa tällä hetkellä Euroopan päästökaupassajärjestelmässä keskimäärin 30 euroa. Tämä on tuottajalle lisäkustannus, joka siirtyy tuotteiden ja palveluiden hintaan. Järjestelmä ohjaa markkinaehtoisesti tuotantoa kohti päästöttömiä tuotantomuotoja, koska päästöikeus on tuottajalle ylimääräinen kulu, mikä heikentää tuotteen hintakilpailukykyä.

Päästökaupan piirissä ovat kaikki turvetta, kivihiiltä, öljyä tai maakaasua polttavat laitokset. Suomalaiset ja eurooppalaiset hiili- ja turvevoimalaitokset eivät siis surutta työnnä taivaalle hiilidioksidia — jos työntävät, niin myös siitä maksavat.

Toisaalta asetelma on muuttanut nopeasti energiatoimialaa. Tämä näkyy erityisen hyvin päästöjen vähenemisenä. 2030-luvun lopulla suomalaisen energiatoimialan arvioidaan olevan päästöjen osalta hiilineutraalia. Toimiala on nähnyt ilmastonmuutoksen torjuntaan tähtäävät toimet mahdollisuutena kehittää uutta tekniikka ja osaamista. Jos kaikki menee putkeen, niin tätä osaamsta voidaan myydä myös maailmalle, mikä taas tuottaa muita kansantaloudellisia hyötyjä.
(Käyttäjä muokannut 30.06.19 11:05)
30.06.2019 11:07 Erkki Nuutio: Ei ole erimielisyyttä haittapäästöjen vähentämiselle järkevästi ja kansainvälistä taloutta vääristämättä.
Mutta erimielisyys on väistämätön, kun pakotetaan järjenvastaisuuksiin ja vääristetään kansainvälistä työnjakoa.
Juuri tätä tehdään kun sallitaan sakoitta (vieläpä palkkioilla) lisätä haitallisia päästöjä esimerkiksi Puolassa tai Intiassa. Samalla ajetaan TALOUDELLISILLA SAKOILLA vastuuntuntoisten maiden (kuten Suomi) haittamaihin verrattuna vähäpäästöinen teollisuus ja työpaikat haittamaihin, siis esimerkiksi Puolaan tai Intiaan.

Juuri tästä on kysymys esimerkiksi nykyisissä päästöoikeuksissa. Kehnot neuvottelijamme EU:n kanssa käydyissä neuvotteluissa ja yhtä kehnot EU:n neuvottelijat kaikkia maita sitovissa neuvotteluissa ovat syypäitä tähän.
Ei ihme, sillä neuvottelijoissamme on utopisteja. Nämä ovat "kunnianhimoisia" ja haluavat että Suomi olisi esimerkki muille mitä näiden pitäisi tehdä (mutta eivät tee).
Samalla nämä uskonkiihkossaan uhraavat omat tarpeemme, eivätkä näe touhussaan mitään korjattavaa.

Yhtä karu on tilanne esimerkiksi autoissa. Yhtä lukuunottamatta kaikki puolueet vaativat kieltoa polttomoottoreille vuoteen 2030 mennessä. Vaatimus ja sitoutuminen esitettiin näyttävässä yhteisesiintymisessä noin vuosi sitten ja sitä tuettiin LVM:n "selvityksellä". Tätäkään utopian rikkaruohoa ei ole ilmoitettu peruutetuksi.
Toki täysjärkinen ihminen tietää vaatimuksen käytännössä mahdottomaksi, perusteettomaksi ja tuhoisaksi.
Samat herrat ja rouvat ovat nykyhallituksessa pääutopisti Rinteen johdolla.
Samaan aikaan suuripäästöisimmät autot rahdataan Euroopasta Afrikkaan ja USA:sta Etelä-Afrikkaan. Siellä niitä käytetään vuosikymmeniä päästörajoituslaitteet pois riisuttuina. Onkohan litraakaan AdBlue myyty sinne?

En hyväksy tekopyhyyttä, koska se on harkittua valheellisuutta. Toivottavasti eivät muutkaan tällä Vorgissa.
Kauemmaksi meidän äänemme eivät kanna.
30.06.2019 11:51 Jukka Ahtiainen: Samaa mieltä siitä, että muualla on paljon tehtävää. Helpompaa on aloittaa lähempää kuin saada kaikki yhdellä kertaa ymmärtämään. Uskon edelläkävijyyteen ja sen tuomaan hyvään. Äskettäin on ollut tiedotusvälineissä juttua mm. suomalaisesta keksinnöstä tehdä CO2:sta synteettistä polttoainetta, Ahvenanmaan energiavarasto, yms.

https://lansi-savo.fi/uutiset/lahella/3a​954014-7750-4130-9dce-f4daf92a4b95
(tilaajille)
30.06.2019 19:30 Petri Nummijoki: Eurooppalaista autoilijaa epäiltiin ilmeisesti myös vuoden 2015 pakolaiskriisin aiheuttajaksi.

https://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/s​aksan-valtiovarainministeri-valayttaa-po​lttoaineveroa-pakolaiskriisin-takia/7176​09/

"EU-maissa voitaisiin ottaa käyttöön ylimääräinen polttoainevero, jos jäsenmaat ja EU eivät muuten selviydy pakolaiskriisin aiheuttamista kustannuksista, ehdottaa Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble."
30.06.2019 23:25 Julius Ylitalo: Junat pysähtyvät siis myös poikkeustapauksissa täällä Haukivuoren asemalla.
01.07.2019 19:34 Jukka Ahtiainen: Junakohtauksen vuoksi tai sitten jos matkaa ei voi jatkaa ja matkustajat siirtyvät busseihin. Vaihto onnistuu hyvin, koska voi kävellä asemalaituria pitkin vieressä olevaan bussiin ja pimeällä palaa laiturivalot.
01.07.2019 20:23 Tauno Hermola: Ainakin minun silmin tässä ollaan siirtymässä junaan eikä junasta. Eli mikä on tämä tilanne?
01.07.2019 20:46 Jukka Ahtiainen: Aikataulun mukainen pysähdys. Tuolloin oli vielä kolme kuukautta aikaa ilmoitettuun pysähdysten lopettamiseen, josta ei keskusteltu asiakkaan kanssa mitään. Porukka toi mielipiteensä esille tuolla tavalla.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!