07.01.2024 / Oulu Tuira

07.01.2024 T5612 hyytyi heti Kemistä lähdön jälkeen ja myöhemmin juna pääsi matkaan T58612 numerolla kun keulalle oli lisätty vähän koneita. Tässä 3x Dr19 tuo junaa Tuirassa kohti Oulua. 2837 ja 2842 vetävät junaa ja 2835 tulee hinauksessa.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Harri Junttila
Kuvasarja: Oulun seudulta
Lisätty: 08.01.2024 02:59

Kommentit

08.01.2024 06:46 Pietu Tuovinen: No siinä on ''Cucumbaa'' kerrakseen! Varsin asiallinen nippu ja kuva
08.01.2024 09:03 Timo Haapanen: https://www.vrgroup.fi/fi/vrgroup/yrityk​semme/liiketoiminta/vr-transpoint/dr19-v​eturi/ "jopa 40 asteen pakkasella"
08.01.2024 13:21 Mikko Herpman: Pitkään jatkuva kova pakkanen -30-40C on kovaa rääkkiä kalustolle, ihan mille kalustolle vaan. Tulee kaikenlaisia sellaisia huolia mitkä eivät vielä paljastu yhden tai kahden vuorokauden pakastuskokeessa. Etenkin jos ajetaan ja ajoviima vaikuttaa vielä lisää ankaraan pakkaseen. Yksikin "heikko" kohta voi jo lopettaa liikkeen. Jos esimerkiksi paineilmajärjestelmään pääsee kosteutta ja jokin toimilaite tai venttiili jäätyy, peli on poikki.
Tähän lisänä vielä jos kone seisoo yöt ulkona eikä paikat pääse sulamaan oikein missään vaiheessa.
08.01.2024 14:21 Timo Salo: Polttoaineen kulutuskin moisilla pakkasilla nousi hybridiautossa 3,5 ltr:sta n. 5 ltr:aan! Sähkölläajo on normaalisti luokkaa 50-60%. Nyt pakkasilla huonoin käyttösuhde oli 12%. Menee vissiin kitkojen voittamiseen ja kajuutan lämmitykseen 1,5 ltr...
Tuo laite nimeltä paineilmakuivain on sellainen laite joka on helppo unohtaa. Plussakeleillä sitä ei edes huomaa rikkinäiseksi muutenkuin siitä, että paineilmapistoolista tulee paksu harmaa suihku. Ko. laite pitäisi kytkeä kompuraan niin, että jos kuivaus on epäkunnossa, niin myös kompura stoppaa.
08.01.2024 14:46 Esa J. Rintamäki: Herra Timo, kompressorit ottavat puristaakseen ilman ulkoilmasta tai - no, ilmakehästä. Siten ilman sisältämä kosteus näkyy juuri mainitsemanasi harmaana suihkuna.

GAS ammattikoulun työjaksojen aikana aikaa paloi siihen, kun paineilmakäyttöiset kulmahiomakoneet ("rälläkät") pistettiin oksentamaan vettä ulvaisujen kera ilmanpoistoaukoistaan sellaiset pari tuntia työpäivien aamuina. Nekin vehkeet olivat tarpeen keskipakopumppujen juoksupyörien siivikoiden valupintarosojen siloitteluihin. Itsekin sitä "harrastanut" 7,45 FIM tuntipalkalla 1975 elokuusta - 1977 elokuuhun.

Säätilalla oli aika suuri vaikutus kompressoreiden tuotoksien vesipitoisuuteen. On yhä.

Sairaaloissa on omat vaatimuksensa paineilman kuivuuteen ja putkistoissa olevat laitteistot sen mukaisia.
08.01.2024 15:19 Timo Salo: Herra Esa, kyllä nuo kuivaimet on yleistyneet jo konepajoissakin. Siellä jää ei ole niin iso ongelma, mutta nuo Mikon mainitsemat venttiilit alkavat ruostua ja jämähtävät paikoilleen veden ansiosta. Siitä taas ei monikaan laite tykkää. (paineilmakäyttöiset käsityökalut ovat luku sinänsä) Myös lasisissa mittasauvoissa tulee ongelmia, jos kompuralla ei ole kuivainta ja mittasauvan ylipaineistukseen käytettävä ilma kuivataan uudestaan heti mittalaitteen vieressä. Ns. kondenssivesi löytää myöskin tiensä putkiin ja aiheuttaa sitä/sun tätä ongelmaa!

80-luvulla kokeiltiin jopa pneumatiikkakäyttöisiä logiikoita, mutta edellä mainittujen ongelmien vuoksi logiikka teki liian usein "vääriä päätelmiä"... Myös toimilaitteita on yritetty parantaa muuttamalla liikkuvien laitteiden pinnoitus mm. tefloniin, vaihtelevalla menestyksellä!
08.01.2024 15:33 Mikko Herpman: Kaiketi näihin koviin olosuhteisiin on mahdollista tehdä toimivia ratkaisuja, Pohjois-Amerikan pohjoisosissa on aina pitkiä kylmiä pakkasia ja toki tuossa naapuri Venäjälläkin on paljon kylmiä paikkoja.

Kaikki toimilaitteet sellaisiin paikkoihin missä lumi/jää ei pääse tekemään pahojaan. Kai ilmankuivaajat ovat liki standardi jo rautatiekalustossa ainakin uusissa, vanhempiinkin niitä on asennettu.

Sinällään otetaan vaikkapa vanha Dm7, kaikki EP-venttiilit on sijoitettu joko matkustamoon tai moottoripään kaappiin. Täten niiden olosuhteet ovat aina normaalisti + puolella. Samaten paineilmakeskus on matkustamotilassa. Kun vaunu on käytössä sisätiloja luonnollisesti pidetään lämpiminä niin toimilaitteetkin pelaa paremmin.

Vettä poistavat paineilmasäiliöt toki ovat mahan alla, mutta mikäli ne tyhjennetään ja huolletaan ei juuri ole huolia kovallakaan pakkasella. Toki vanhna kalusto on yksinkertaisempaa kuin uusi mutta kuitenkin esimerkki miten suunnittelulla voidaan varmistaa toimivuutta.
08.01.2024 19:13 Martti Vuorikoski: Mielestäni Erkki kertoi asiasta aika selkeästi, jossain kommentissaan. Paineilma järjestelmä on aina ongelma, jos laitteita ei huolleta ajoissa syksyllä.(kokemusta vain kuorma-ja linja-auto puolelta.)
13.02.2024 17:26 Juha Toivonen: Miksi VR:n kaluston paineilmajärjestelmiä ei huolleta säännöllisesti, tai tarpeen vaatiessa jopa tihennetyin huoltovälein? Eihän tässä kai ole mistään muusta kysymys? Talvi ja pakkanen, tulee Suomeen yhä, - vieläpä joka ainoana vuotena.
13.02.2024 18:54 Esa J. Rintamäki: Niinpä, herra Juha. Luulisi VR:n pinttyneimmällekin kolikonsäästäjälle olevan kokemusperäisesti selvää, että keskellä tammi- ja helmikuun kylmiä ei pihakoivu yhtäkkiä puhkea lehteen ja ala samalla peipposet liverrellä, suvisen auringonpaisteen myötä.

Ei, vaikka kuinka palavasti rukoilisit polvillesi vaipuneena ja silmät luotuna ylös taivaaseen...!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!