12.06.2008 / Utajärvi, välillä Utajärvi–Vaala

12.06.2008 Vielä löytyy näitäkin radan varresta kun sopivasti sattuu. Vanhoja eristin orsia oli isot kasat tasoristeyksen kohdalla tienlaidassa. Puhelinlinja, puhelinpylväs.

Kuvan tiedot
Välillä: Utajärvi–Vaala Kuvauspaikka: Utajärvi Ratakm: 819+167
Kuvaaja: Toni Aitta
Lisätty: 13.06.2008 00:00
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

13.06.2008 18:16 [Tunnus poistettu]: Vanhoja puhelinpylväitä poistettiin ratojen varsilta hurjasti 1980-luvun lopulta aina 1990-luvulle asti. Nykyisin näitä kapulatolppia näkee lähinnä sellaisilla syrjäseuduilla, joilla on asutusta vain nimeksi ja joilla ei siis ole pahemmin tarvetta uudistaa tekniikkaa. Otitko yhtään muistoksi? Varmaan jo 50 vuoden päästä tulevat polvet voivat tarjota näitä tekniikan alan keräilijöille, ja hinnan saanee määrätä itse. Eikös noita posliinieristeitä valmistanut itse Arabia?
13.06.2008 18:42 Toni Aitta: En tullut ottaneeksi. Olin liikkeellä fillarilla, jossa ei ole rekkaa joten "matkamuiston" kuljettaminen olisi ollut onkelma. Nää tuskin häipyy minnekkään aivan heti. Täälläkin tolpat purettiin jo kauan sitte, mutta näitä näkyy aina siellä täällä radan varressa.
13.06.2008 19:15 Jani Aas: Ompa tuollaisista pakeliiteistä ladatulla kiukaalla löylyjäkin nautittu,eikä ollut löylyn laadussa valittamista. Luumäki-Vainikkala välillä näitä näkyy olevan vielä pystyssä.
13.06.2008 20:51 Jari Kuusinen: Taisivat aikanaan (80-luvun alkupuolelle saakka) kaikki lennätin-, puhelin- ja sähkölinjat päätyä yksityiseen lämpöenergian tuottamiskäyttöön :) Itsellänikin oli ilo ja kunnia laittaa urakkaluontoisesti säpäleiksi näitä eristimiä - siis siinä katkonta-, halkaisu- ja kantovaiheen ohessa aina kun silmä vältti! Siitä huolimatta näitä on yhä jemma-nimisessä paikassa ihan vain varmuuden vuoksi varastoituna tulevaa käyttöä varten jonkin verran! Nämähän taisivat olla lähes kaikki valkoisia posliinieristimiä, mutta joukkoon mahtui myös silloin tällöin timantinvihreitä ja ruskeita lasieristimiäkin, jollaiset lienevät tosi harvinaisia herkkuja tänä päivänä? Näissähän muistaakseni on kierteet nupissa ja rautaisessa kannattimessa, joiden tiiveys ja kireys on varmistettu kierteiden suuntaisesti kulkevalla narulla ja tervalla tai muulla 'mönkällä'?.. Rautakannattimen päässä taisi usein olla vielä muovinen "tulppa", vai olivatko nämä jo kehittymeenpää kiinnitystapaa? Joka tapauksessa poltto-operaation aikana eikä sen jälkeen koskaan havaittu mitään haitallista sivutuoksua, nämähän olivat saaneet kuivua vuosia tai vuosikymmeniä ilmassa auringossa ja tuulessa. Taisi tämä kyllästysainekin olla jollain tapaa miedompaa, ja ainakin nämä poikittaisorret taisivat olla vain pintakyllästettyjä toisin kuin nykyajan ratapölkyt?
19.03.2017 03:21 Esa J. Rintamäki: Eikös smaragdinvihreitä? Timantti on joko väritön tai vaalean kellervä, sanovat isot pojat.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!