31.08.1975 / Hevossaari, Heinola, Jyränkö

31.08.1975 Liittyen kuvaan http://vaunut.org/kuvasivu.php/52752 on ohessa tilanne raidekaaviona vuonna 1975, jolloin matkakertomus EPö 322/1975-08-31 kertoi seuraavaa: "Heinolan vaihtoveturi Tve3 482. Käynti Hevossaaressa, jonne rata erkanee Jyrängön vaihteelta yhdessä Högforsin tehtaiden raiteen kanssa, osoitti, että Hevossaarensalmen satamaraide on purettu lukuunottamatta vähäisiä radanpätkiä entisellä satama-alueella. Alueella ei havaittu mitään rautatiehistoriallisesti mielenkiintoista. Hevossaaressa on 1960-luvun lopulla rakennettu rataa Wihurinkosken tehdasalueelle, mutta rataa sinne on tuskin koskaan avattu (johtuuko sitten tehtaan omistajanvaihdoksesta vai mistä). Rakenteilla olleen radan ratapenger maastoleikkauksineen on erittäin selvästi eroitettavissa ja itse asiassa se vaikuttaa jokseenkin valmiilta ratapenkalta ilman kiskoja. Koko ratalinja Hevossaareen on purettu Högforsin tehtaan vaihteelta alkaen ja lepikko ja muu pensaikko peittää sen pian niin, että sen olemassaolosta jää vain muisto. Hevossaaren rataverkkoa selventänee oheinen piirros: (oheinen kuva)." Sitemminhän rata rekennettiin uudelleen ja siihen tehtiin uusi suora linjaus Hevossaaressa, mutta vanhan sataman suuntaa ei enää rakennettu.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Jyränkö Kuvauspaikka: Hevossaari, Heinola
Kuvaaja: Eljas Pölhö
Kuvasarja: Karttoja ja raidekaavioita
Lisätty: 30.10.2008 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Ratapihakaavio

Kommentit

30.10.2008 22:52 Jarno Piltti: Kiitos! Tämä on minulle uutta tietoa. Hevossaaren rautatiehistoria ulottuukin hamaan 60-lukuun asti. Mielenkiintoinen tapaus tällainen kesken jäänyt raide. Ehtikö satama olla toiminnassa ja mitä siellä mahdollisesti kuljetettiin?
30.10.2008 22:54 Jarno Piltti: Hevossaaren nykytilanteesta kerrottakoon, että rata on suhteellisen hyvässä kunnossa, paikoin enemmän ja paikoin vähemmän pusikoitunut. Ainut ratakatko on Högfors-Senton raiteessa, kevyen liikenteen väylä on asfaltoitu yli.
31.10.2008 12:56 Eljas Pölhö: Nykyinen ratalinja näkyy karttapaikan mukaan kulkevan eri puolella maantietä (katua?) kuin ennen. Onko vanha penger muutettu pyörätieksi vai onko tie ehkä levennetty entisen penkan päälle?
31.08.2009 11:37 Pauli Ruonala: Seuraavassa lisää pohdittavaa Heinolan sivuraiteiden harrastajille: Kun viime sotien aikana polttoaineen tuonti ulkomailta oli pysähdyksissä, yritettiin keksiä korvaava tuote. Valtio harkitsi väkiviinan valmistusta puusokerista Puukemia- nimisessä hankkeessa. Heinolan Hevossaari olisi ollut tuotannolle mainio paikka. Itse tehdasta ei kuitenkaan tuolloin päästy rakentamaan, koska voimalaitosta varten Tsekkoslovakiasta tilatut koneet tuhoutuivat ilmapommituksessa jo ennen lähtöään Suomeen. Hevossaareen oli silti jo ehditty rakentaa asuntoja tehdastyöläisille, tie, rautatie ratapihoineen, satama ja mantereen puolelle Apajalahdenvuoreen luolasto, jonne 6 000 000 litran väkiviinasäiliöt oli tarkoitus sijoittaa.

Sodan jälkeen todettiin, ettei tehdasta kannata rakentaa, koska toiminta olisi ollut kannattamatonta kun bensiiniä jälleen sai. Puukemia nimettiinkin "aavetehtaaksi". Hevossaaressa on edelleen Puukemiankatu.

Lähde: Timo Herranen: Heinolan kaupungin historia 3; www.geocaching.com

Kävin katsomassa lauantaina ja näyttää siltä että luolallekin oli tehty rautatie, ainakin sinne johtava tie on ratapenkereen näköinen. Vaihde olisi ollut jossakin Hevossaarentien ylikäytävän luona. Penkereen paikka on nykyisessä kartassa merkitty katkoviivalla; mainittu luola on penkereen päässä:
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkk​i?scale=16000&text=rata%3F&y=6787621&mod​e=rasta&x=3446033&lang=FI

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!