??.??.1933 / Kartta Karjalankannas

??.??.1933 Tälläisen värikartan vuodelta 1933 (tekijänoikeudet varmaan jo hapantuneet) löysin appiukkoni jäämistöstä. Uuden Rajan olen siihen vapaalla kädellä piirtänyt, joten se on suuntaa antava. Kartasta näkee että rauhanteossa(09.44) Suomi menetti pätkän etelästä pohjoiseen menevää rataverkkoa. Koska tämä puuttuva rataosuus (itseasiassa oikorata) Suomen puolella saatiin valmiiksi ?. Voin skannata muitakin osia kartasta jos kiinnostusta löytyy, itse kun en tiedosta missä päin maata rata-asiat ovat näistä ajoista muuttuneet.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Kartta Karjalankannas
Kuvaaja: Jouni Halinen
Kuvasarja: Värillistä karttakuvaa Suomesta vuodelta 1933
Lisätty: 13.12.2009 20:24
Muu tunniste
Sekalaiset: Kartta

Kommentit

13.12.2009 20:42 Simo Virtanen: Kuinkakohan pitkään esim. Helsinki-Joensuu väli tuolloin otti?
13.12.2009 23:33 Tapio Muurinen: Jos Helsingistä Joensuuhun oli ennen sotia suora makuuvaunu, niin se meni Pieksämäen kautta. Kyllä siinä reilu kellonympärys meni joka tapauksessa, kun meni vielä 1950-luvun alussakin. Joensuun-Viipurin välillä nukuttiin jo tuolloin makiasti.
14.12.2009 00:07 Eljas Pölhö: Olisko Tapiolle sattunut pieni ajatusvirhe: Jos ennen sotia matkasi Helsingistä Joensuuhun Pieksämäen kautta, niin samalla piti kiertää Kontiomäen kautta. Tai sitten kiertää "takaisinpäin" Elisenvaaran kautta. Pieksämäki-Joensuu-väli valmistui vasta huhtikuussa 1940. Ennen sotia Helsingistä ei ollut suoria makuu- eikä istumavaunuja Joensuuhun. Viipurissa oli junanvaihto.
(Käyttäjä muokannut 14.12.09 00:10)
14.12.2009 09:14 Tapio Muurinen: Ei vain pieni ajatusvirhe, vaan suurta tietämättömyyttä se oli :-). En tosiaan muistanut, että Warkaus-Viinijärvi valmistui niinkin myöhään, ja että sitä rakennettiin melkein 1930-luku. - K.o. väli on muutenkin jäänyt minulle kovin vieraaksi, vain pari kertaa 1950-luvulla. Ensimmäisen kerran mentiin mummon hautajaisiin 1952 Joensuuhun. Se onkin ensimmäinen junamatka, josta on jäänyt jotain muistiin.
14.12.2009 09:50 Jussi Mäkinen: Simpele-Parikkala taisi valmistua 1949? Ja Parikkala-Onkamo 60-luvulla. Tuo katkoviivalla oleva Imatra-Elisenvaara taisi tulla 1937. Tästä samasta kartasta on Maanmittaushallitus ottanut uusintapainoksen 80-luvun lopulla ja Karttakeskus myöhemmin. Niihin on lisätty uusi raja. Niitä on edelleen myynnissä: http://www.karttakeskus.fi/workspace.cli​ent_organization/PublishedService?file=p​age&pageID=9&itemcode=F111122 . Tyylikäs kartta kaikin puolin.
14.12.2009 16:50 Jouni Halinen: Olen siis piirtänyt UUDEN rajan karttaan vapaalla kädellä. Kartassa pistää silmään aika kattavat raideyhteydet Karjalankannaksella silloiseen neukkilaan, 2 rajan yli ja kaksi noin 15-20 kilometrin päähän siitä, ovatko ne kaikki rakennettu keisarivallan aikana ?, myöhemmin ei varmaan enää uskallettu. Tämäkin varmaan osaltaan vaikutti neukkien aluevaatimuksiin vuonna 1939. Kartasta näkee että NL oli aikasen heikossa hapessa vuonna 1920 kun se salli rajan vuonna 1920 Tarton rauhassa tähän kohtaan asetttaa. Suomen rajalta oli lyhimmillään Lenskin "kivikaupungin" rajalle vain 25 kilometriä (kapitalismin/kommunismin "rajapinta",USA/Kuuba), ja Gronstadin tukikohtakin oli kuin tarjottimella. Eihän neukit nyt niinkään Suomalaisia pelänneet, vaan sitä että Saksalaiset Suomen kautta näille seuduille hilpaisevat.
14.12.2009 18:35 Jouni Halinen: Voiko joku guru opastaa miten saan tehtyä kuvasarjan, kun en ainakaan minä löytänyt mitään ohjeita sen tekemiseen. Esim. syötetäänkö kuvat kerralla vai yksitellen sivuille ja jos haluan kaikkiin kuviin saman tekstin, miten se onnistuu, kuvasarjan teksti/kuvan teksti ??. Entä miten saan liitettyä sarjaan sivuilla ja olevan kuvan. Laittaisin meinaan loputkin karttakuvat tänne (etelä ja keskisuomesta). Kiitos jo etukäteen.
14.12.2009 20:09 Tuukka Ryyppö: Kuvan lisääminen sulta selvästi onnistuu. Kuvat lisätään kuvasarjaan samaisen kuvanlisäyslomakkeen avulla, jota olet jo käyttänyt. "Kuvateksti"-tekstikentän alapuolella on pudotusvalikko, jonka lomassa lukee "Kuvasarja". Oletuksena valintana on "Kuva ei kuulu sarjaan". Pudotusvalikosta voit valita, mihin kuvasarjaan haluat sen kuvan kuuluvan, jota olet juuri lisäämässä. Koska sinulla ei vielä tähän mennessä liene yhtäkään kuvasarjaa, tulee sinun ensin luoda tyhjä kuvasarja klikkaamalla sen pudotusvalikon oikealla puolella olevaa linkkiä "Luo uusi kuvasarja". Tällöin aukeaa uusi lomake, jossa on kaksi kenttää. Ensimmäiseen kirjoitat kuvasarjan nimen, eli esimerkiksi "Höyryvetureita Ivalossa". Seuraavaan tulee sitten kuvasarjan teksti. Kuvasarjan teksti EI näy kuvien yhteydessä, vaan yleisesti kuvasarjan tietoja katsellessa. Jos et hoksaa, mistä on kyse, älä välitä. Kunhan kirjoitat siihen jotain kuvasarjaan sopivaa. Esim.: "Yllätyksekseni huomasin Ivaloon rakennetun junaradan, jolla liikennöi joukko angolalaisia höyryvetureita. Pitihän se käydä kuvaamassa, muutenkin nurkilla kun olin." Siihen kirjoittamasi teksti on tietyssä tilanteessa kenen tahansa vorkkaajan luettavissa, eli pelkkä "häh?" voi olla vähän tyylitön valinta kuvasarjan selitystekstiksi. Kun (vielä tyhjän) kuvasarjan tiedot ovat kunnossa, paina lomakkeen alaosasta nappia "Luo". Nyt jos klikkaat sitä kuvanlisäyslomakkeessa olevaa pudotusvalikkoa, jossa lukee "Kuva ei kuulu sarjaan", pitäisi siinä olla valittavissa "Höyryvetureita Ivalossa". Kun sen valitset, kuva päätyy osaksi sarjaa "Höyryvetureita Ivalossa". Seuraavaa kuvaa lisätessäsi avaat taas saman pudotusvalikon ja valitset siitä mitä valitset. Tai luot taas uuden tyhjän sarjan, miten vaan. Mitään sellaista keinoa, jolla saisit automaattisesti saman kuvatekstin moneen eri kuvaan, ei ole, vaan sinun on kirjoitettava jokaiseen kuvaan kuvateksti erikseen, vaikka sitten saman tekstin kirjoittaisitkin.
14.12.2009 20:33 Jorma Rauhala: Hetkeksi taas takaisin tuohon karttaan: Venäjällä suunnitellaan parhaillaan jollain tasolla uutta tavaraliikennerataa Kannakselle. Nimittäin jos taantuma tästä joskus loppuu ja rahdin kuljetus piristyy entiselleen sekä etenkin kasvaa vielä aiempaa suuremmaksi, ei Kannaksen parhaillaan kunnostettavana oleva pikarata Pietarista Buslovskajaan enää vedä kovinkaan paljoa hidasta rahtiliikennettä Allegrojen ja Viipurin taajamajunien sekaan. Uusi tavaraliikennerata tulisi Kiviniemen ja Antrean välille ja rahtiliikennettä ohjautuisi siten suht'suoralle reitille Pietari-Kiviniemi-Antrea-Enso-Imatra. Imatra T:n ehkä tuleva RHK:n kolmioraide Imatrankoskelta Rauhan suuntaan täydentäisi liikenteen sujuvaisuutta.
14.12.2009 20:39 Ari Palin: Edellä mainittu Varkauden kautta kulkeva rata näkyykin tuolla vasemmassa yläkulmassa katkoviivalla eli on ollut suunnitteilla tai rakenteilla.

Onneksi NL ei vaatinut Imatran kohdalla rajaa Saimaan rantaan saakka vaan jätti meitille kulkuväylän Saimaan kaakkoispuolitse. Olisi muuten tullut Parikkalan seudusta melkoisen syrjäinen paikka. Vielä karmeampi on ajatus, että oltaisiin jouduttu luovuttamaan maata Turun rauhan 1743 rajojen mukaan. Silloin olisi tainnut mennä Kouvolakin ja Koriasta olisi tullut idän liikenteen raja-asema rajan sijaitessa Korian sillan kohdalla. Lahti - Mikkeli -oikorata olisi rakennettu viimeistään 1950-luvulla.
14.12.2009 21:03 Jouni Halinen: Ei vielä täyttä virtaa kuvanlisäyksessä (kuvasarjan), eli syötetäänkö kaikki kuvasarjan kuvat lisäyslomakkeelle ennenkuin ne "lähetetään" vorkkiin, eli vähän samaan tapaan kuin sähköpostituksessa tehdään. Kiitos Tuukka selkeistä ohjeista, vanha vaan ei ymmärrä.
14.12.2009 23:03 Olli Keski-Rahkonen: Voit a) lähettää kuvat ensin vorgiin ja liittää ne myöhemmin kuuluviksi kuvasarjaan b) luoda hallintasivulta [ http://vaunut.org/hallinta/sarja ] uuden kuvasarjan jonka jälkeen lähettää normalaisti kuvat, jossa yhteydessä valitset luomasi kuvasarjan, tai c) lähettää kuvat normaalisti ja ensimmäisen lähetyksen yhteydessä luoda uuden kuvasarjan kuvanlisäyssivulla olevan työkalun avulla. Saat siis minkä tahansa aiemmin lähettäneesi kuvan liitettyä myös jälkikäteen uuteen kuvasarjaan, ja toisaalta myös poistettua niitä sarjasta.
14.12.2009 23:33 Jouni Halinen: Kiitokset ylläpidolle, johan alkoi suksi luistamaan, on varmaan nää ohjeet muillekkin "huru-ukoille" tarpeen.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!