24.12.2003 / Virrat, Virrat

24.12.2003 Virtain rautatieaseman läntiselle siipiopastimelle johtavat vaijerit roikkuvat velttoina päästyään aivan liian aikaisin eläkkeelle!

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Virrat (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Virrat
Kuvaaja: Jari Kuusinen
Kuvasarja: Mierontietä 2000-luvulla
Lisätty: 27.04.2004 00:00
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

27.04.2004 08:20 ...: Ei voi muuta sanoa kun että on u-p-e-a kuva!
27.04.2004 11:30 Jyrki Tervo: Jarin juttu on surullinen kertomus tyypillisestä suomi-idiotismista.
Paikkakunnan omaa historiaa ei Virroillakaan osata arvostaa pätkääkään, puhumattakaan sen hyödyntämisestä. Kun aseman ja sen ympäristön rautateihin liittyvät systeemit katoavat, eivät ne enää koskaan palaa.
Virroilla ei ilmeisesti ole tajuttu, että Haapamaki-Pori osuus tarjoaisi ehkä parhaan mahdollisen museoliikennepätkän maasamme, no Porvoon lisäksi tietenkin.
Permpi olis ollut säästää miljöötä ja rautatietä tulevaisuutta ajatellen. Kunta olis voinut palkata nuoria kesätöihin fiksaamaan ja kunnostamaan asema-aluetta ja ehkä vähän itse ratalinjaakin. Hinta olis ollut halpa ja samalla nuoret olisivat oppineet muutakin kun spreijaamista ja vandalismia. Mutta niinhän se on jotta mitä isot edellä sitä pienet perässä :-(
27.04.2004 17:33 Arto P: Jos olis aikaa, kotisivutilaa ja kamera niin voisin itse tehdä kuvausretkiä Parkanosta Poriin päin. Tänään tuli käytyä Lapinnevan liikennepaikalla. Tietäsiköhän joku mikä raide sieltä lähtee pohjoiseen päin? 2 läpiajettavaa sielä näkyi olevan ja yksi hieman pusikoitunut lyhyt pussiraide
27.04.2004 18:57 JV: Se raide, joka erkanee Lapinnevalta pohjoiseen, on varmastikin sora- tai turveraide. Milloin se on ollut viimeksi aktiivikäytössä, onkin toinen juttu...
27.04.2004 19:17 6nen: Näin on, tarkistin kanssa asian pöydällä syystä tai toisesta juuri nyt lojuvasta Resiina-lehden numerosta 4/1984: Lapinneva (Lpn) sijaitsee km-lukemalla 415+621 ja siellä on ollut (ellei edelleenkin ole) asemarakennus ja kaksi läpiajettavaa raidetta, sekä tuo "sora/turveraide Rauma-Repolalle".
27.04.2004 22:27 Arto P: Ilmeisesti se Lapinnevan asemarakennus on jonkun asuntona nykyään.
Onko missään tietoa millä kilometrilukemilla Parkano-Pori radan nykyiset ja entiset liikennepaikat on? Saisi nyt ne edes Kankaanpäähän asti mentyä läpi.
27.04.2004 23:37 6nen: Tuossa em. Resiinan numerossa on pienimuotoinen Pori-Haapamäki -radan esittely pohjautuen mm. 8.9.1984 tehtyyn kiskoautoretkeen ko. rataosuudella. Valitettavasti ko. numero on loppuunmyyty http://www.jokioistenmuseorautatie.fi/mr​y/kauppa.htm , mutta suunnitelmissa on ollut lisätä vastaava lista rataosuuden liikennepaikoista tuonne kuvasivun yhteyteen, sisältäen myös avaamis- ja lopettamispäivämäärät ja Km-lukemat metrien tarkkuudella. Paikkoja on ollut paljon, kun lasketaan kaikki vaihteet ja sivuraiteet mukaan: Parkanon ja Porin väliin on mahtunut 35 paikkaa, joista 17 on Parkano-Kankaanpää -välillä. Vastaavasti Parkanon ja Haapamäen välille osuu 28 liikennepaikkaa.. :) Töitä näyttää siis riittävän minullekin tuolla Kihniö-Haapamäki -osuudella, muutama tunti sitten olin vielä tyystin tietämätön esimerkiksi sellaisista liikennepaikoista, kuin Niskos, Ellilä, Herraskoski, Siekkinen, Simonen, Ahonperä, Hirviaho, Puro tai Ristaniemi - niissä kun ei ole ollut asemarakennusta tai sivuraiteita, joista olisi voinut tehdä arkeologisia bongauksia! :)
27.04.2004 23:54 Arto P: Joo hyvä jos saisi listan niin saisi vähän reissailtua kun ei tuonne nyt pitkä matka ole. Mutta aika paljon niitä on.
28.04.2004 00:31 6nen: Syyttävää sormea radan joutilaisuuteen on paha lähteä minnekään suuntaan näyttämään, mutta kohta tulee kuluneeksi kaksi vuosikymmentä liikenteen lopettamisesta - eikä mitään ole radan suhteen saatu aikaiseksi! Purkaminen on varmaan aikanaan ollut esillä hyvinkin vahvasti siihen saakka, kunnes on tehty laskelmia sen kustannuksista: massiivisia siltoja, pengerryksiä ja kivetyksiä on rataosuudella sen verran runsaasti, ja vieläpä hankalissa paikoissa keskellä korpea, että on ollut parempi vaihtoehto jättää rata "toistaiseksi" lepäämään jo yksistään pulustusvoimien pyyntöihin vedoten. Jotain kuitenkin on vialla radanvarrella, koska tuota Jyrkinkin peräänkuuluttamaa museotoimintaa ei ole saatu kokeiluja pidemmälle viedyksi. Ja juuri Virrat lienee siitä kärjistetty esimerkki: Kun asema-alue viimeinkin saadaan kunnan omistukseen, aloitetaan hävitystyö. (Ne reunakivetykset olivat todellakin tyylikkäät nykykuntoon verrattuna!) Mutta meidän harrastajien tulee olla lisääntyvien matkailijoiden ohella tyytyväisiä siihen mitä on jäljellä... Jos jostain joskus saadaan rahoitus radan purkuun, niin siitähän iloitsisivat sekä moottorikelkkailijat että purku-urakkaan osalliseksi pääsevät urakoitsijat! Toivottavasti tällaista päivää ei kuitenkaan koskaan tulla näkemään, vaikka raaka-aineiden hinnat ovat nousussa - romurauta mukaanlukien!
28.04.2004 00:44 6nen: Mutta tavaraliikenteen paluuta on turha odottaa takaisin kiskoille, ellei sitten kauttakulkuliikenne satamista Venäjälle kasva jonain päivänä todella massiivisiin mittoihin, että Suomen nykyinen rataverkko ei kykene enempää vetämään. Toinen mahdollisuus tulevaisuudessa saattaisi olla tuo Lassila&Tikanojan kaavailema kierrätyspuisto Virtain Puttosharjun pohjoispuolelle ja sen mukanaantuoma jäteliikenne, mutta tämäkin vaihtoehto on lähinnä päiväunien tasolla :) Raakapuu- ja turvekuljetuksia ei tulla enää saamaan takaisin kumipyöriltä kiskoille, parissa vuosikymmenessä vaurastuneiden ja lisääntyneiden autoilijoiden vastustus tulee pitämään siitä taatusti huolen! Ainoa realistinen liikennöimismuoto onkin tuo lumettomaan aikaan tapahtuva museoliikenne, mutta sekin vaatisi ratapohjaan jo jonkinkokoisia investointeja, mutta jotka kuitenkin olisivat purkuun verrattuna inhimillinen vaihtoehto? :)
28.04.2004 01:08 Arto P: Mielenkiintoista on kansanedustaja Lauri Oinosen yritys saada radalle liikennettä. Minä olen sitä mieltä, että Pori-Parkano olisi hyvä rata tavara ja henkilöliikenteelle koska tavaramäärät on Porista/Raumalta Tampereelle melko suuret ja Porin ja Parkanon välissä on monta paikkakuntaa. Kun taas Parkano-Haapamäki on vähän "turha". Haapamäen ja Parkanon välissä ei ole kuin Kihniö ja Virrat. Kihniönkin asema on kaukana Kihniön keskustasta. Toisaalta jos liikennettä tarvitaan vielä idemmäksi Porista niin on Seinäjoki-Haapamäki radalla vielä tilaa. Onkos muuten tietoa onko Pori-Parkano väliltä muuta katkoskohtaa kuin Ruosniemen silta?
29.04.2004 14:36 Korkki: Porin ja Parkanon välillä ei ole muita todellisia katkoskohtia, jokunen tasoristeys on vedetty osittain kiskojen yli. Tuskin siellä kuitenkaan liikennettä nähdään, kuten 6nenkin sanoi niin kuljetuksia ei saada enää kummipyöriltä kiskoille...
30.04.2004 19:10 Arto P: Kävin tänään Kankaanpäässä ja ratapihaa tutkiessani huomasin molempien tulovaihteiden kiskot oli poistettu.
Lisäksi Porin suunnan 3 raiteelta 4 vievä vaihde oli pois.
Ihme oli kyllä, että 1 raide oli sepelipohjalla, ja se jatkui Pomarkun suuntaan.
01.05.2004 20:31 JVo: Kävin keskiviikkona (28.4.04) Virroilla ja siellä oli vielä molemmat siivet pystyssä ja kampiasetinlaite paikoillaan.
01.05.2004 21:17 Korkki: Mielenkiintoista että K:päästä on kiskoja poistettu, koska se piti jättää ennalleen jos kuljetuksia olisikin tullut. Tosin potentiaalisella teollisuudella (kipsilevytehdas) on lähes yhtä pitkä matka tehdä siirtokuljetus keskustaan ja Niinisaloon (tosin varuskunnan läpi)
01.05.2004 22:22 6nen: Lista rataosuuden liikennepakoista: koti.mbnet.fi/rockstop/ -> Liikennepaikat (Perustuu Resiinassa 4/1984 julkaistuihin tietoihin)
01.05.2004 22:23 6nen: Ehjä linkki: http://koti.mbnet.fi/rockstop/

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!