17.07.1974 / Karhula

17.07.1974 Kuvassa Karhulan toinen, 1917 valmistunut rautatieasema - kuvassa http://vaunut.org/kuva/82961 rakennus uutena. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Verner ja Ivar Thomé, joiden töitä voi löytää muiltakin Ahlströmin tehdaspaikkakunnilta. Taloa ei suunniteltu asemaksi vaan pohjakaavaltaan se oli virkailijakerho. Yläkerrassa oli sellaisia asemataloissa harvinaisia huoneita kuin kirjasto ja biljardisali. Alakerrassa oli aseman odotussali ja toimistotilat. Odotussalia käytettiin myös virkailijakerhon juhlasalina ja tanssisalina. Kun Karhulan rata muutettiin leveäraiteiseksi 1927 alussa, rakennus siirtyi kokonaan virkailijakerhon käyttöön. Talo jäi autioksi 1980-luvun puolivälissä ja pitkän puretaan-säilytetään-keskustelun jälkeen se purettiin huhtikuussa 1996.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Karhula (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Pauli Ruonala
Lisätty: 10.10.2013 16:10
Muu tunniste
Rautatieinfra: Asemarakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

12.10.2013 18:01 Mika Koukkari: Miten noin kopsakan näköinen talo voi joutua autioksi ja lopulta puretuksi?
22.10.2013 15:49 Pauli Ruonala: Kysymykseen miksi tämä purettiin lyhyt vastaus: Se oli väärässä paikassa. Pitkä vastaus: Talon vasemmalta puolelta kulki yleinen tie Helilän kylästä (myöhemmin Karhulan keskusta) Sunilaan. Jo Karhulan teollisuuslaitosten perustaja William Ruth halusi siirtää tien pois siitä koska se esti teollisuusalueen laajentamisen pohjoiseen päin. Muihin suuntiin ei päässyt koska teollisuusalue oli rakennettu niemelle. Tie siirtyi muualle vuonna 1969 ja sen jälkeen kuvaajan selän taakse rakennettiin suuri lasivarasto. Kuvan oikeasta reunasta näkyy puita, jotka kasvavat tyhjällä tontilla, jossa oli 1880 valmistunut puutalo jota kutsuttiin Kanalaksi. Sitäkin pidettiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaana, mutta se hävisi ennen kuin Karhulassa alettiin katsella vanhojen talojen perään. Kun tästä lähtee pohjoiseen päin eli oikealle tulee vastaan puutalo v. 1924, Villa Kraemer, jossa on nyt joku yritys. Sitten tulee kapearaiteisen radan veturitalli, joka viimeeksi nähdessäni oli romuvarastona, ja pieni kerrostalo v. 1948 joka tunnettiin nimellä Shanghai. (Sen vieressä oli aikanaan suuri työväenkasarmi joka oli sitten Port Arthur.) Shanghai on nyt autiona ja armeija pitää siellä joskus kaupunkisotaharjoituksia. Kuvassa vasemmalla tehtaan aidan takana oli Karhulan lasitehtaan ulkovarasto ja tehdasrakennukset. Lasitehdas lopetti toimintansa 2009 ja jos asema olisi säilynyt paikallaan siihen asti sille olisi varmaan löytynyt muuta käyttöä. Mitä muuten tarkoittaa "kopsakka"?
26.10.2013 17:33 Mika Koukkari: Kopsakka tarkoittaa hyväkuntoista, hyvin säilynyttä. Sanaa voi käyttää monessa asiayhteydessä. Esim. vanhasta naisesta voi sanoa, että "sehän on ihan kopsakka muori vielä", eikä se ole loukkaus.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!