17.07.1969 / Kouvola, Kouvola

17.07.1969 Kesän 1969 kipinäsihtimuotia esittelyssä Kouvolassa.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Kouvola Kuvauspaikka: Kouvola
Kuvaaja: Ilkka Hovi
Lisätty: 01.07.2007 00:00
Muu tunniste
Rautatieinfra: Veturitalli
Sijainti: Varikolla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

01.07.2007 23:47 Tapio Muurinen: Yli puolet Kouvolan Ristoista, joita siellä vielä oli muutama vuosi aikaisemmin, oli ripoteltu Riihimäkeen, Helsinkiin ja ties minne. Reilut 15 oli vielä kuitenkin jäljellä. Näille ei aina riittänyt vetohommia, koska kaikki Hr13:t olivat jo vuosia olleet käytössä. Niinpä näitä norkoili Vanhan tallin kaarella odottelemassa, josko vedettäviä löytyisi. Oli tyypillinen näky noihin aikoihin varsinkin viikonloppuisin. Lisää vetureita oli usein näiden takana tuossa koivujen alla.
03.07.2007 10:44 Tapio Muurinen: Linjaveturit saivat nuo tummat "baskerinsa" piipun päähän tavallisesti toukokuussa, riippuen kevään kuivuudesta. Kuvana kautena oli aina olemassa metsäpalovaara kipinöistä, joita voimakas puhallus syyti piipusta. Radanvarsipalot olivatkin yleisiä aikoinaan. Kipinäsihti toki vähensi tulopaloja, mutta ei sekään niitä kokonaan estänyt. - Eräs tapaus: Kouvola, heinäkuu 1964. P 1 läksi jatkamaan itään Ukko-Pekan vetämänä. Jo Utin välillä syttyi 4 paloa, Kaipiaisten ja Kaitjärven välillä syttyi 8 paloa. Kaitjärvelle tuli puhelinviesti useista palopesäkkeistä. Siellä kipinäverkko tarkistettiin. Kaitjärven - Taavetin väliltä löytyi vielä 5 paloa. Salpausselän kuivat kankaat olivat herkässä tilassa ja sammutusjunalle riitti töitä.
03.07.2007 13:00 Mikko Mäntymäki: Vaari kertoi minulle että piipusta sai lentelemään nyrkinkokoisia kekäleitä ilman kipinäverkkoa. Vaari työskenteli Nokia yhtiön kapearaiteisella. Minua itse kiinnostaa sodanajanrautatietoiminta kaikki siihen liittyvät kirjoitukset olen lukenut resiinasta ja lisäksi ne on mukavaa ilta luettavaa mökillä kun en ole netissä.
05.04.2009 15:29 Tunnus poistettu: Radan varressa asuneelle veturin kipinöiden sytyttämät palot olivat jokavuotista 'kauraa' Karmea kokemus oli, kun olin naapurissa ja huomasimme kuinka liekit näyttivät ympäröineen kotini. Koskaan en ole juossut niin kovaa, ennen kuin selvisi, että tulessa olikin radanvarren heinälato joka oli näkökentässä juuri kotitalomme takana.
05.04.2009 18:40 Tapio Muurinen: Kuivina kesinä 1950-60-luvuilla oli lähes joka päivä paikallisissa sanomalehdissä pikku-uutisia veturin kipinästä syttyneistä tulipaloista. Joskus paloi radanvartta monessa paikassa samana päivänä. Rakennuksiakin meni. Yhtenä syynä pidettiin hiilen laatua, jos se oli liian hienojakoista tai tuhkapitoista, kuumia partikkeleita lensi palamattomana läpi.
21.02.2012 07:29 [Tunnus poistettu]: Tulihan JMR:n radallakin kerran kaksi kipinäpaloja; muutama vuosi sitten kun oli ihan erityisen kuiva kesä, ajettiin matkustajajunat mahdollisimman kevyellä vaunustolla ja varikomestari ajoi junan perässä erityisesti palontorjuntaveturiksi varustetulla JR3 -dieselillä. Pari palonalkua joutui nujertamaan mutta yllättävän helposti tästä pulmapäivästä selvittiin. Junassa itsessään oli paljon vesikannuja sekä sankoruisku mutta niitä ei sitten tarvittukaan.

Humppilassa syttyi kerran ratapalo Porterin kipinästä mutta sen hoiti paikallinen palokunta. Pahaksi ei sekään päässyt.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!