Marko Laine: Jones-rautatienosturi

Osaako joku kertoa tästä Jones-rautatienosturista enemmän? Kuulemani mukaan se olisi aikoinaan ostettu Pasilasta ja ollut ehkä käytössä Pasilan konepajalla. Nosturi on toimintakuntoinen ja ostettavissa, jos joku kaipailee "harrastuskohdetta" :)

kuva
Tammela

Toimintakuntoinen Jones-​nosturi pöpelikön ja romukasojen keskellä. Osaako joku kertoa tästä Jones-​rautatienosturista enemmän?...
7 kommenttia
05.04.2017 Marko Laine
kuva
Tammela

Romuliikkeestä löytyy tällainen toimintakuntoinen Jones-​rautatienosturi. Osaako joku kertoa tästä Jones-​rautatienosturista...
Ei kommentteja
05.04.2017 Marko Laine

Hakuehdoilla löytyi 2 kuvaa

Kommentit

05.04.2017 14:33 Heikki Jalonen: Onpas hieno bongaus, parasta jaloromua! Nosturi on brittiläistä valmistetta, tottakai... Valmistaja K&L Foundries, Letchworth, UK. Malli KL100.

Netistä löytyy ainakin yksi jokseenkin täsmälleen samanlainen kone, http://www.lakesiderailway.co.uk/kl100-j​ones-shunting-crane/

Mainittu kone on valmistettu vuonna 1952. Kuvia vertaillen myös alavaunu on siinä samanlainen (paitsi tietysti normaaliraideleveydellä). Ainoa merkittävä ero vaikuttaisi olevan puomi: Lakesiden koneessa on pidempi (ja tarvittaessa lisäpätkillä jatkettava) ristikkopuomi, kun tuossa Tammelan haamussa on matalarakenteinen palkkipuomi.

Samanlainen palkkipuomi löytyy toisaalta eräästä kuvasta, jossa se on BR:n kumipyöräalustaisen (luultavasti vähän uudemman) Jones-nosturin varusteena.

Lakesiden koneen suurimmaksi nostokyvyksi mainitaan "5 tons". Ehkä sillä tarkoitetaan jopa oikeita ihmisten metrisiä tonneja, vaikka ei sanotakaan "tonnes". Jos kyseessä kuitenkin ovat shorttitonnit, niin se tarkoittaisi noin 4500 kg. Palkkipuomilla arvot lienevät vähän paremmat; ehkä 6...7 tonnia.
06.04.2017 15:37 Eljas Pölhö: VR:llä oli Jones KL100 vuosimallia 1946. Se oli rekisteröity numerolla Tnk-Vo 1 (vuonna 1971 havaittu tunnuksella Tnk-Hto 1). Äkkiseltään en löytänyt muita Jones KL100-nostureita VR:ltä.
11.04.2017 21:35 Jarmo Puntanen: Jos joku ei vielä tätä mainiota saittia tiedä, niin laitanpa: https://www.wolframalpha.com/input/?i=5+​tons+in+kg

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!