Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 20.12.2022 09:49 Esa J. Rintamäki  
  "On se sentään hyvä, että se Schauman ampui Bobrikoffin, eikä Sinebrykoffia!"
kuva 19.12.2022 19:32 Esa J. Rintamäki  
  Ensimmäisiä "virkavaunuja" olivat muun muassa nämäkin kaksi vaunua: XGd 036'001 ja 036'002.

Voitaneen helposti ymmärtää syyt, miksi niistä melko pian tuli tavanmukaisen XG - litteran alla olevia 04XXX - numeroituja vaunuja...?
kuva 19.12.2022 09:24 Esa J. Rintamäki  
  Ettei olisi sairasjuna?

Tulin ajatelleeksi vuosiluvun perusteella ja siksikin kun vaunun ikkunat ovat alaslaskettavaa mallia. Niistä oli kätevää lastata paaripotilaita junaan.
kuva 18.12.2022 04:27 Esa J. Rintamäki  
  Loistava kuva muuten!

Sisältää lupauksen talvipäivän seisauksen lähenemisestä ja sitten taas eletään kohti juhannusta, immer wieder!

Kiertokulku jatkuu, kuin veturin pyörän ikuinen liike, kierros kierrokselta.
kuva 18.12.2022 04:24 Esa J. Rintamäki  
  En oikein usko keskimmäisen rakennuksen sivurakennusrooliin - takuuvarmasti vatsataudin iskiessä sen tärkeys korostuu, kun ovi käy kuin käkikellon luukku...?
kuva 18.12.2022 00:12 Esa J. Rintamäki  
  Elokuva-alan ammattilaisille varmasti tuttua kauraa.

Tuskin Titanic-leffaankaan (v. 1997) olisi kannattanut ihan oikeaa Titanic II:ta väsätä ja jysäyttää sitä jäävuoreen aidolla tapahtumapaikalla...? Siinäkin leffassa illuusio oli luotu erinomaisen vaikuttavasti.
kuva 17.12.2022 03:04 Esa J. Rintamäki  
  Kyllä, herra Jarno, sitähän se.

Gpl - litteralla tarkoitettiin myös lantavaunuja. Ymmärrettävää, noina ulkohuussien kultaisina vuosina. Vaikka kyseinen luonnontuote saikin melko keisarillista huomionantoa osakseen, kun oikein umpivaunuissa "sitä ihtiään" kuljetettiin... Ettei nyt haiskahtaisi...?

Vaunuissa näyttää lisäksi olleen pelkästään läpikulkeva jarrujohto, ovat siis ilman jarrulaitteita. Kun kuvan vaunut eivät kovin lahoilta näytä.
kuva 17.12.2022 02:57 Esa J. Rintamäki  
  Eilisessä pitäjänlehdessä (KMV-lehti, maksumuurin takana) väläyteltiin Haapamäen tien (Tpe-Hpk-Sk) ja Hpk-Jy-radan sähköistyksen suunnittelutyöhön osoitetusta määrärahasta.

Samassa numerossa päätoimittajatar valitti kiskobussiliikenteen hoitamisesta maantiebusseilla.
kuva 16.12.2022 19:55 Esa J. Rintamäki  
  Herra Jukka, olet aivan oikeassa, Presarin säätimien alla olevan metallilevyn muoto on selvästi erilainen kuin Jazzbassossa.

Kiitos.
kuva 15.12.2022 11:10 Esa J. Rintamäki  
  Punikki - Nieuportit oli osin hävittäjiä (Nieuport 17) ja osin kaksipaikkaisia tiedustelukoneita. Olivat venäläisten lisenssillä valmistamia.

Mitä Hyrskymurron hyrskynmyrskyyn Suinulassa tulee, niin punikit ja lahtarit olivat päässeet sopimukseen tulitauosta ja haavoittuneiden siirtämisestä hoidettavaksi, kun Hyrskymurron lentävä osasto saapui paikalle ja niin homma karkasi käsistä. Taisi siellä joku kuumakalle laukaista aseensa tuosta noin vain.

Tuomas Hyrskymurto oli turkulainen kauppias ennen noita aikoja.
kuva 15.12.2022 11:05 Esa J. Rintamäki  
  Itsekin olen joskus syyllistynyt kovin "nopeaan" työntekoon: työaika loppui neljältä ja olin kotona jo kolmelta, hah hah!
kuva 15.12.2022 10:57 Esa J. Rintamäki  
  Herra Jukka, epäilen, että tällaista maalarinvalkoista Valtionrautatiet oli saanut säiliövaunuittain halvalla, kun juuri laatikkolumiaurat, jäähdytysvaunut ja miljoona asemataloa sekä muitakin rakennuksia oli sudittu sillä...?
kuva 15.12.2022 10:47 Esa J. Rintamäki  
  Vilppulan asemalla joku (huom! En minä!) oli vaunukuvastoon Omu:n kohdalle, kuvan viereen kirjoittanut: - ruma.

Eikös Omu-sarja aika pian laitettukin soravaunuiksi?
kuva 15.12.2022 02:17 Esa J. Rintamäki  
  Pikkukuvasta katselinkin, että onko Pikku-Jumbo ohjastettu Ruotsinmaalle.
Kuvasarja:
Tankilla
 
14.12.2022 20:03 Esa J. Rintamäki  
  Kiitos, Richard.

BG 040165 vuodelta 1983 oli entinen Em (entinen CEm) 2470 vuodelta 1955. Sillä oli ollut sarjana ja numerona XG 040409 myös.
Kuvasarja:
Tankilla
 
14.12.2022 09:24 Esa J. Rintamäki  
  Jassoo. Minua kyllä kiinnostaisi tuo kalustovaunu - BG:n numero.

Äkkiseltään se näyttäisi entiseltä makuuvaunulta, mutta...?
kuva 14.12.2022 01:15 Esa J. Rintamäki  
  Kankikoneisto plus luistinohjaus näyttää Walschaertilta. Oletan kulissikiven asennon perusteella suunnanvaihdon olevan taaksepäin. Ihan kuin veturissa olisi vesitankki aluskehyksessä, eli tyyppinä "Well-tank".

Luistinvarren ja männänvarren tiivistyksenä näyttää olevan perinteellinen tiivisteholkki. Sen sisällä on (esim.) talilla rasvattua asbestinarua tiukasti varren ympärille kierrettynä punoksena ja kiinnitysruuveilla tiivistystä on mahdollista kiristää tiukemmaksi.

Samanlaisia tiivisteholkkeja olen G.A.S. ammattikoulussa sorvannut keskipakopumppujen akselitiivistyksiä varten "miljoonia".

Ennätystangon vieressä näkyvä ristikappale näyttää olevan Reichsbahnin vakiomallisen pikkuveli. Tasoluisti vielä 1929 valmistuneessa koneessa, mielenkiintoista! Kraussin emäyhtiöhän oli Münchenissä, jos oikein muistan. Ettei olisikin Anton Hammel himself kirjoittanut nimikirjoituksensa kuvan veturin piirustuksen "Hyväksytty"-sarakkeeseen päiväyksen kanssa?

Eksoottinen piirre kuvan veturissa on hra Timo Salon havainnoima rakenne: pyörästö kehyslevyjen sisäpuolella ja kangisto ulkopuolella vastapuntteineen. Englantilaisten muistan harrastaneen samanlaista järjestelyä vetureissaan. Savutorvi tuo mieleen Rihosek-tyyppisen kipinänsammuttajan, lieneeköhän se juuri sitä?

Kattilan kyljessä näkyvä venttiili on syöttöveden tuloventtiili. Tulovesiputki tekee vekkulin mutkan juuri ennen ohjaamon etuseinää. Tulovesiventtiili on takaiskuventtiilimallinen, ettei kattilan paine puhalla vettä takaisin injektoreille, jolloin seuraisi pikku tukaluuksia.
kuva 14.12.2022 00:51 Esa J. Rintamäki  
  Oikea ravintolakulttuuri oli oikeastaan aika tiukkaa 1960- ja myös 1970-luvullakin. Esimerkiksi naisen ei sopinut yksin mennä ravintolaan, heti oli päällä kuriyhteiskunnan oletus pokan hakijasta! Ja kravattipakko oli ankarampi kuin paineastialaki!

En ainakaan itse epäile, etteikö silloinen kuriyhteiskuntamentaliteetti olisi ulottunut myös ravintolavaunuihin noihin aikoihin. Vaunuissa ei saanut oleilla liian kauaa, koska sen sanottiin olleen verrattavissa 1. luokan vaunuun. Näin heräteltiin huonoa omaatuntoa 2. luokan lipulla matkustavalle nälkäiselle (?) tai janoiselle.

Samoin pöydässä piti istua suorana, haarukalla ei saanut kaivella hampaita, keskikurapullon seuraksi piti ostaa pakollinen sillivoileipä. Eikä ruoka suussa saanut puhua, vessatirkistelijää uhkailtiin, että tulee näärännäppy silmään ja rumia puheleva passitettiin pesemään suunsa saippualla! Piti pitää isänmaa, Jumala ja Kekkonen mielessä.

Oi niitä aikoja, kun yhteiskunta ei kansalaiseensa luottanut! Tarvittiin ilmestyskirjan pedoksi luultu peruskoulu siihenkin.
kuva 14.12.2022 00:36 Esa J. Rintamäki  
  Jo on hienoa!

Tulee Alsthomien aktiiviaika mieleen silloin ennenvanhaan Kouvostoliitossa, kun asemalla palloilin junia katselemassa v. 1974!
kuva 13.12.2022 02:57 Esa J. Rintamäki  
  Punikeilla oli about pari venäläistä Nieuport - kaksitasoa venäläisine lentäjineen jo aiemmin kuin lahtareilla. Siis talvella 1918.

Tietääkseni vanjapilotit lentelivät Tampereelta käsin, helmikuussa 1918. Olivatpa ulottaneet tiedustelulennon Vilppulaan asti.
kuva 13.12.2022 02:51 Esa J. Rintamäki  
  Mahtavaa! Minäkin luulin tätä oikeaksi. Todella hienoa työtä!
kuva 12.12.2022 22:54 Esa J. Rintamäki  
  Se on vaan hyvä, että minun puolivahingossa laittamani heitot saavat osaajat liikkeelle (mm. maininta Claytonista).

Lienee paikallaan mainita vielä vanhempien höyrylämmitysjärjestelmien pääperiaate: höyry kiersi vaunun lämmitysputkissa ja pattereissa, kunnes jäähdyttyään ja lauhduttuaan poistui ulos. Muistaakseni Pintschin systeemissä oli lämpöä haistelemassa spriirasia.
kuva 11.12.2022 15:09 Esa J. Rintamäki  
  Eljas hyvä, minulle nousee mieleen kysymys: - Esslinkereillä ilmiselvästi tehtiin koeajoja riittävässä määrin, että täyttävätkö ne niihin asetetut odotukset. Miten Pasilan omatekemät "Paslinkerit" sitten?

Uskon oman teknisen kokemukseni myötä, että niitäkin testattiin ennen yleiseen liikenteeseen luovuttamista. Siitäkin huolimatta, että saksalaisia työ-, raaka-aine- ja tarkastusmenetelmiä ja - määräyksiä olisi seurattu piinallisen tarkasti.

Perusasiana pohjalla kuitenkin on oman isoäitini toteamus: "- vain Luojan työ on täydellistä."
kuva 11.12.2022 11:34 Esa J. Rintamäki  
  Oikealla oleva siipiään levittävä muistomerkki juhlisti "Suomen Ilmailutarhan" perustamista 1918.

Taisi vissiinkin kreivi von Rosen liihotella Thulin Parasol - "jumbojetin esi-isällä" juuri näille main, maaliskuussa 1918. Reissunsa oli aloittanut Uumajasta.

Thulin oli Parasolin väsännyt Moranen lisenssillä. Vähän samanlaisella vehkeellä oli englantilainen laivaston lentäjäupseeri J. Warneford pudottanut etelä-Englannin yläpuolella saksalaisen ilmalaivan ensimmäisen maailmansodan aikana. Kyseisestä sotaurotyöstä, joka oli ensimmäinen laatuaan, sai mister Warneford Viktorian Ristin.
kuva 10.12.2022 23:11 Esa J. Rintamäki  
  Löysin puolivahingossa itselläni olevan listan teräsvaunuista. Lista on I. Arosillan minulle antama talvella 1979 Turun konepajalla. Toistan sen nyt tässä, joten teräsvaunutilanne selvinnee, sellaisena kuin mitä se 1960-luvun kuluessa oli (ja myöhemminkin).

Mitä herra Petrin arvioon Eim-vaunujen käytöstä tulee, niin voisin sanoa niiden olleen "omialtaanen" ratkaisu luokkaretki- ym. porukoiden tilausmatkoille. Niitä harrastettiin aika tavalla noihin aikoihin.

Ensiksi kuitenkin:

Kevätturistissa 1963 kerrotaan lepovaunun kulkevan junissa P 65 ja P 66, välillä Helsinki - Oulu - Helsinki, se on 2. luokan vaunu, jonka nais-, mies- ja perheosastoissa on kuusi pehmustettua istuma/lepopaikkaa. Lepovaunun käyttöä varten on lunastettava lippukassasta tai junan konduktööriltä 4,- markan hintainen lepopaikkalippu kultakin vuoteelta. Lepopaikkalipun hintaan sisältyy konduktööriltä saatavan peitehuovan ja päällystetyn tyynyn vuokra ja se oikeuttaa käyttämään lepopaikkaa nukkumiseen junassa P 65 Hämeenlinnan - Ylivieskan ja junassa P 66 Kokkolan - Riihimäen välillä. Muuna aikana lepopaikkalippu oikeuttaa istumapaikkaan ko. vaunussa. Muilta kohdin noudatetaan makuupaikkalipuista annettuja määräyksiä.

P 65: lähtö Hki klo 20.50, tulo Ouluun klo 11.15. P 66: lähtö Oulusta klo 17.20 ja tulo Stadiin klo 8.25. Junapari kulki tuolloin Haapamäen kautta.

Retkeilyvaunuja, joissa on makuusijoja ilman vuodevaatteita 45 hengelle, voidaan kirjallisesti tilata kaikkien asemien kautta. Tilaus on osoitettava: Rautatiehallitus, Kuljetustoimisto, Helsinki. Maksua kannetaan 100 markkaa täydeltä vuorokaudelta, tarkoittaa tässä 24 tunnin ajanjaksoa, eikä kalenterivuorokautta, sekä vuorokauden yli menevältä alkavalta 12 tunnilta 50 mk. Maksu kannetaan vähintään yhdeltä vuorokaudelta. Tämän lisäksi on tilatulle matkalle lunastettava 2. luokan seuruelippu niin monelle henkilölle, kuin vaunussa matkustaa, kuitenkin vähintään 45 henkilölle. Vaunun vuoteet varustaa tilaaja tarvittavilla vuodevaatteilla.

Sitten teräsvaunuista: (lista on päiväämätön, ja muokkasin sitä helpommin luettavaan muotoon)

Eit 23001 ... 23010, Saksasta, [10 kpl], valmistunut n. 1961.
CEit 2651 ... 2654, Saksasta, [4 kpl], valmistunut n. 1961.
Cit 2351, Saksasta, [1 kpl], valmistunut n. 1961 (muutetaan CEit:ksi tai CEift:ksi)

CEit 2655 ... 2659, työnro 13011/12, [5 kpl], valmistunut n. 1963.
CEit 2660 ... 2663, työnro 13084/1, [4 kpl], valmistunut n. 1964 ... 1965 (muutettu CEift 2690 ... 2693)
Eit 23011 ... 23030, työnro 12825/11, [20 kpl], valmistunut n. 1964.
Eit 23031 ... 23042, työnro 13905/2, [12 kpl], valmistunut n. 1964 ... 1965.
Eikt 23601 ... 23606, työnro 13156/37, [6 kpl], valmistunut n. 1964 ... 1966.

EFit 23501 ... 23508, työnro 13155/36, [8 kpl], valmistunut n. 1965 ... 1966.
Eit 23043 ... 23047, työnro 13192/65, [5 kpl], valmistunut n. 1966.
CEit 2664 ... 2666, työnro 13278/29, [3 kpl], valmistunut n. 1967.
Eit 23048 ... 23058, työnro 13277/28, [11 kpl], valmistunut n. 1967. 6 ens. muutettu Eift 23401 ... 23406.
Eit 23059 ... 23068, työnro 13515/38, [10 kpl], valmistunut n. 1968.

CEit 2667 ... 2668, työnro 13516/39, [2 kpl], valmistunut n. 1968.
EFit 23509 ... 23511, työnro 13517/40, [3 kpl], valmistunut n. 1968.
Eit 23069 ... 23078, työnro 113650, [10 kpl], valmistunut n. 1969.
Eikt 23607 ... 23608, työnro sama kuin ed. [2 kpl], valmistunut n. 1969.
CEit 2669 ... 2671, työnro sama kuin ed. [3 kpl], valmistunut n. 1969.

Eit 23079 ... 23090, työnro 113837, [12 kpl], valmistunut 1969.
EFit 23512 ... 23514, työnro sama kuin ed. [3 kpl], valmistunut 1969.
CEmt 24001 ... 24010, työnro 6140900, [10 kpl], valmistunut 1970.
Eit 23091 ... 23103, työnro 6379900, [13 kpl], valmistunut 1970.
Eikt 23609 ... 23617, työnro 6378900, [9 kpl], valmistunut 1970.

CEmt 24011 ... 24020, työnro 6511000, [10 kpl], valmistunut 1971.
CEmt 24021 ... 24030, työnro 6003100, [10 kpl], valmistunut 1972.
Cht 2360 ... 2366, työnro 6729000, [7 kpl], valmistunut 1972.
Eift 23407 ... 23413, työnro 6940100, [7 kpl], valmistunut 1973.
CEmt 24031 ... 24040, työnro 6151200, [10 kpl], valmistunut 1973.

Eit 23104 ... 23108, työnro 6658200, [5 kpl], valmistunut 1974.
Eift 23414 ... 23417, työnro sama kuin ed. [4 kpl], valmistunut 1974.
Eit 23109 ... 23120, työnro 6291300, [12 kpl], valmistunut 1974.
Eit 23121 ... 23126, työnro 6795300, [6 kpl], valmistunut 1974.
Eht 23301 ... 23306, työnro 6045400, [6 kpl], vqlmistunut 1975. (6 ens. muutetaan Cht 2367 ... 2372 v. 1978.)

Rkt 23801 ... 23820, työnro 6060400, [20 kpl], valmistunut 1975 ... 1976.
Rt 23701 ... 23706, Valmet Oy:ltä, [6 kpl], valmistunut 1972.
Eht 23307 ... 23328, työnro 6136500, [22 kpl], valmistunut 1976.

Listassa olleet valmistumismäärät on hakasulkeissa sekaantumien välttämiseksi. Yhteensä listan vaunuja oli valmistunut 291 kpl.

Edit: lisätty maininta: Cit 2351 muutettiin vuonna 1980 vaunuksi Eit 23000.
kuva 10.12.2022 12:09 Esa J. Rintamäki  
  Jaa, että ratakuorma-auto on ylennetty dieselveturiksi...?
kuva 10.12.2022 03:10 Esa J. Rintamäki  
  Minua onkin naurattanut kovasti, kuinka ryssä uhoaa vapauttavansa Ukrainan natseista, ja juuri natsilaisuudella!

Sillä mitä muuta Z - kirjain on kuin puoliksi piirretty hakaristi...?

Uunot ja sumutetut pölvästit asialla.
kuva 09.12.2022 15:29 Esa J. Rintamäki  
  Taustan vaaleissa kivikennotaloissa itsemurhayksiöitä?
kuva 09.12.2022 15:25 Esa J. Rintamäki  
  Niin voimallisen vihreä väri, että hampaita alkaa särkeä! Ihan kuin Petäjäveden asemalla 1970 - luvun lopulla...
kuva 09.12.2022 15:23 Esa J. Rintamäki  
  Vaunu näyttää aika tavalla saksalaismalliselta. Minden-Deutz - teliäkin päivitetty lisäiskunvaimentimella.
kuva 09.12.2022 15:16 Esa J. Rintamäki  
  SJ:n logo tuo mieleen Buddha-patsaan naaman, jonka otsaan on tatuoitu SJ.

Edit: lisätty yksi sana.
kuva 09.12.2022 15:14 Esa J. Rintamäki  
  Vaunu näyttää olevan EFi.
kuva 08.12.2022 22:37 Esa J. Rintamäki  
  Herra Rainer, höyrylämmitysjärjestelmän loppua merkitsi se, kun junien pidentyessä ei Hurun eikä Sr12:n (27-sarjan Dv12) Clayton - höyrynkehittimien teho tahtonut riittää. Höyryveturiaikana höyrylämmitys puolusti paikkaansa, koska silloin veturin poistohöyry pistettiin töihin.

Puuvaunuissa aika rapsakasti otettiinkin yksittäisjärjestelmä käyttöön, so. vesilämmitys kaminalla.

Teräsvaunuissa sitten oli Hagenuk - öljypoltinkattiloita, Porkkanoissa Autocalorit oikkuilivat ja Lätissä sirisivät Webastot. Käyttökoulutus tuli tositarpeeseen, vaunumiehille ja konduktööreille.
kuva 08.12.2022 22:24 Esa J. Rintamäki  
  Ei 22660 oli alunperin ollut vuonna 1950 valmistunut satapaikkainen Ei 22335. Muutostyö oli tehty vuonna 1973.
kuva 08.12.2022 22:13 Esa J. Rintamäki  
  Halloo, señores, nyt vasta pääsin koneen päälle!

Uudella puukorilla varustetut vaunut, sarja Ci (paikkaluku 12/24 I/II luokissa) valmistusvuosi 1915:
Valaistus: Pintsch korkeapainehehkukaasuvalaistus, lämmityksenä Laycock-höyrylämmitys.

2226 -> Di 2331. Hylätty vuonna 1955.
2227 -> Di 2332 -> Ci vuonna 1956 -> Eim 21916 vuonna 1959. Hylätty vuonna 1978.
2228 -> Di 2333 -> Ci vuonna 1956 -> Eim 21917 vuonna 1959. Hylätty vuonna 1979, kori MRY:llä Minkiön aseman alueella.
2229 hylätty vuonna 1920. (Ilmeisesti jäänyt Venäjälle rajan sulkeuduttua 1918?)
2230 -> Di 2334 -> Ci vuonna 1956 -> Eim 21918 vuonna 1959. Hylätty vuonna 1979.
2231 -> Di 2335 -> Ci vuonna 1956 -> Eim 21919 vuonna 1959. Hylätty vuonna 1977.

Di:nä paikkaluku 42, nämä saaneet myöhemmin sähkövalaistuksen. Muutostyön ajankohta Ci -> Di ei minulla valitettavasti ole tietoa. Vaunuluokkamuutos vuonna 1956 teki Di-sarjasta jälleen Ci:n, 1. luokan vaunun numeroiden säilyessä ennallaan. Eim-sarjalla oli sähkövalaistus ulkoverkkoliitännällä. Paikkalukuna 45 ja lämmityksenä vesi- ja höyryvastavirtajärjestelmä termostaattisilla patteriventtiileillä. Vanhemmalla Eim-sarjalla ei tällaisia "hienouksia ollut", tavallinen vesilämmitys.
Seuraava Ci-sarja oli valmistettu vuonna 1922. Valaistuksena edelleenkin korkeapainekaasu-Pintsch ja lämmityksenä Pintsch-höyrylämmitys. Paikkalukuna 8/30. Luokkamuutoksen 1956 myötä paikkaluku 1. luokassa oli nyt 42. Valaistus muutettu jossain vaiheessa sähköiseksi.

2232 hylätty vuonna 1952.
2233 -> Ci 2322 vuonna 1956 -> Eim 21911 vuonna 1959 -> BT 01368 vuonna 1979 -> XT vuonna 1988.
2234 hylätty vuonna 1942.
2235 hylätty vuonna 1952.
2236 -> Ci 2323 vuonna 1956 -> Eim 21912 vuonna 1959 -> BT 01373 vuonna 1980. Sittemmin -> XT 01701.

2237 hylätty vuonna 1949.
2238 -> Ci 2324 vuonna 1956 -> Eim 21913 vuonna 1959. Hylätty vuonna 1978.
2239 -> Ci 2325 vuonna 1956 -> Eim 21914 vuonna 1959 -> BT 01375 vuonna 1980. Sittemmin -> XT 01702.
2240 aluskehys vaunulle CEi 2635 vuonna 1941. CEi:nä sisustus uusittu. Hylätty vuonna 1970.
2241 -> Ci 2326 vuonna 1956 -> Eim 21915 vuonna 1959, hylätty vuonna 1980. Kori Minkiöllä.

Viimeinen hyttivaunutyyppinen Ci-sarja oli valmistunut vuonna 1932. Paikkalukuna edelleenkin 8/33 (I ja II luokissa). Lämmityksenä tavallinen höyrylämmitys. Valaistuksena oli numeroissa 2242 - 2247 sähkövalo, keskusjunavalaistussysteemillä, jossa valaistusvirta tuli veturin turbogeneraattorista. Numeroissa 2248 - 2251 oli tavallinen vaunukohtainen yksittäisvalaistusjärjestelmä. Tämä valmistussarja EI KOKENUT luokkamuutosta vuonna 1956 (yhtä vaunua lukuunottamatta!), se ei siihen "ehtinyt". Tämä sarja oli samalla ensimmäinen uutena rullalaakeroitu vaunusarja.

2242 -> Eim 21909, hylätty vuonna 1969.
2243 -> Eim 21907 -> Oe 71'916 vuonna 1970.
2244 -> Ci 2321 vuonna 1956 -> Eim 21910 vuonna 1959 -> XOe 070003 vuonna 1975.
2245 -> Eim 21901 vuonna 1955 -> Oe 71'968 vuonna 1970.
2246 -> Eim 21903 vuonna 1955, hylätty vuonna 1970.

2247 -> Eim 21902 vuonna 1955 -> Oe 71'928 vuonna 1970.
2248 -> Eim 21905 vuonna 1955 -> XOe 070004 vuonna 1975.
2249 -> Eim 21906 vuonna 1955 -> XOe 070005 vuonna 1975.
2250 -> Eim 21904 vuonna 1955 -> Oe 71'966 vuonna 1970.
2251 -> Eim 21908 vuonna 1955 -> XOe 070007 vuonna 1975.

Mainittakoon, että numeroita 2321 - 2326 oli käytetty kaksi kertaa. Ensimmäinen sarja, Di, oli 52 tai 56 - paikkainen, kaasuvalolla ja hylätty jo aiemmin. Näistä ainakin viisi vaunua oli itäystävä pakottanut luovuttamaan itselleen vuonna 1940.

Sarja Di, vuodesta 1956 alkaen luokkamuutoksen seurauksena Ci. Nämä olivat avo-osastovaunuja, niitä oli valmistettu kaksi sarjaa. Vanhempi, oli lyhytmallinen, 56-paikkaa ja valmistettu vuonna 1921. Telinä A7 Uudempi oli 21 180 mm pituinen "Olympiavaunu"-sarja, vuodelta 1952. Tällä paikkalukuna oli 64 ja telinä A12.

Vanhemmalla sarjalla ollut viime vaiheessa sähkövalaistus. Alkuperäistä Pintsch-höyrylämmitystä oli muutettu höyryllä ja kaminalla lämmitettäväksi vesilämmitykseksi. Myös vaunussa 2312 mainitaan olleen koneellinen tuuletus.

2301 hylätty vuonna 1962.
2302 -> Eims 21502 vuonna 1962, hylätty vuonna 1979.
2303 -> Eims 21503 vuonna 1963, hylätty vuonna 1979.
2304 -> Eims 21501 vuonna 1962, hylätty vuonna 1977.
2305 -> A 92 vuonna 1945, hylätty. Kori taukotupana Ruukissa.

2306 -> Eims 21504 vuonna 1963, hylätty vuonna 1979.
2307 hylätty vuonna 1962.
2308 -> Eims 21505 vuonna 1963, hylätty vuonna 1978.
2309 hylätty vuonna 1963.
2310 -> Eims 21506 vuonna 1963, hylätty 1979. Kori ollut Lahdessa.

2311 -> Etv - Vo 6 vuonna 1963 (Varasto-osaston erikoistyövaunu!).
2312 -> BG 040048 vuonna 1961, hylätty vuonna 1971.
2313 -> BT 01333 vuonna 1972, hylätty vuonna 1988. Tässä Ci:ssä ollut koneellinen tuuletus.
2314 -> Eims 21507 vuonna 1963, hylätty vuonna 1979.
2315 -> Eims 21508 vuonna 1963, hylätty vuonna 1979. Kori ollut Lahden varikolla.

2316 hylätty vuonna 1972. Tässä vaunussa myös ollut koneellinen tuuletus.
2317 -> Eims 21509 vuonna 1963, hylätty vuonna 1979.
2318 -> Eims 21510 vuonna 1963, hylätty vuonna 1979.
2319 -> XEi 022036 vuonna 1970, hylätty vuonna 1978. XEi-vaunuja oli käytetty taukotupana tai ruokailutilana.

Uudempi sarja, valmistunut siis vuonna 1952:

2336 -> BT 01332 vuonna 1970 -> A 19 (opetusvaunu) vuonna 1970. Nykyisin Haapamäellä.
2337 -> BG 040082 vuonna 1971, hylätty vuonna 1986.
2338 -> BG 040083 vuonna 1971, hylätty vuonna 1986.
2339 -> BT 01327 vuonna 1972, sittemmin -> XT 01613.
2340 -> BT 01334 vuonna 1972 -> XT 01619 vuonna 1987.

2341 -> BG 040088 vuonna 1972, hylätty vuonna 1986.
2342 -> BG 040084 vuonna 1971, hylätty vuonna 1986.
2343 -> BG 040085 vuonna 1971, hylätty vuonna 1986.

(BG:t 040082, 040083, 040084 ja 040085 olivat kattolavalla varustettuja ja niistä muodostettiin Johdonvetovaunusto 3. Niihin oli vaihdettu teliksi liukulaakeroidut A7:t.)

Sarja Cik, 1. luokan päivävaunu, jossa on kahvilaosasto sekä keittiö. Paikkalukuna 32 ja kahvilassa 28 istuinta. Sarja on muutettu entisistä CEi-vaunuista. Vuonna 1971 sarjamerkkimuutos: nyt se oli Eik. 1. luokan sisustus oli uusittu näissä. Nestekaasukäyttöinen jääkaappi.

2391, vuodelta 1961, hylätty vuonna 1977. Alun perin se oli CEi 2566 vuodelta 1930.
2392, vuodelta 1961, hylätty vuonna 1977. Alun perin se oli CEi 2573 vuodelta 1930.
2393, vuodelta 1962, -> BG 040105 vuonna 1978 -> BT 01374 vuonna 1980. Romutettu 2005 Seinäjoella.
2394, vuodelta 1962, hylätty vuonna 1977. Alun perin se oli CEi 2622 vuodelta 1938.

Herra Rainer: telityyppi ei sinällään "estänyt" erimallisten vaunujen yhteistä käyttöä junissa, mutta mielestäni ratkaisevin tekijä oli jarrujärjestelmissä. Peruspaine jarrujohdossa oli tietenkin sama, mutta mitä tulee esimerkiksi jarrutusviiveeseen, sillä oli vaikutusta junien suurimpiin sallittuihin nopeuksiin. Kulkuominaisuuksissakin oli vissejä eroja, (vinoilenpa:) A3 ei takuulla pärjää München-Kassel-mallille.

Westinghouse, joka vallitsi puuvaunuissa oli toki vanha ja luotettavaksi kehittynyt, mutta silti nähtiin hyväksi korvata se uudemmilla systeemeillä (Knorr).

Omasta mielestäni 1. luokan vaunujen tarve oli vähäisempi teräsvaunukauden alkuvuosina siitä syystä, että pehmustettupenkkisiä 2. luokan puuvaunuja oli melko riittävästi...?

Herra Petri, uskoisin sinun silmäilevän laittamaani Ci/Di-luetteloa sangen tarkalla silmällä.
kuva 08.12.2022 02:35 Esa J. Rintamäki  
  Ci 2316 hylättiin vuonna 1972.

Se siis ei ainakaan kokenut minkäänlaista vaunu-uusiokäyttöä!

Ihan kuin takana näkyvä vaunu olisi sarjaa XCm, vanha aluskehys ja lyhyttä tyyppiä. Ci:n perässä on Po.
kuva 07.12.2022 10:14 Esa J. Rintamäki  
  Herra Juha, olen oikeastaan tähän ikään asti olettanut, että Sliipparien IC olisikin ollut neuvostoprätkä IiCee 350 Planeta.

Aina sitä oppii uutta. Mato Valtonen bändeineen ennustikin rautatietulevaisuutta. Hyvin tehty jannuilta!

"Perkeleen juntit, palauttakaa pilsnerini!"
kuva 05.12.2022 23:45 Esa J. Rintamäki  
  Kuinkahan helposti nykyisin on enää saatavana 24 voltin lamppuja?

Entä vastaavaa ledi-tekniikkaa? Luulisi jonkun neron miettivän tätä piirustuslautansa äärellä.
kuva 05.12.2022 01:11 Esa J. Rintamäki  
  Kuumankestävä maalihan pitäisi jo olla vanha juttu!
kuva 04.12.2022 22:29 Esa J. Rintamäki  
  Ja, mein Herr Uwe! Oikeastaan Hindenburg oli se viimeinen niitti tapahtumaketjussa, jonka ratkaiseva etappi oli lokakuun 1929 mustan tiistain pörssiromahdus. Minusta suurempi syyllinen on Saksan porvarilliset piirit, jonka yhtenä pääpelurina oli Franz von Papen, unohtamatta Kurt von Schleicherin ja muidenkaan osuutta.

Nämä herrat kommunisminpelossaan kuvittelivat kesyttävänsä Hitlerin, jos tämä pistetään pääministerin asemaan ja hallitusvastuuseen. Mutta Hitlerpä ei noudattanutkaan porvariston itse itselleen uskottelemaa käsikirjoitusta.

Koko keissiä varjosti sekin, että Hitleriä (pelkkää katukiihottajaa!) pidettiin normaalina ihmisenä luotettaviksi luultuine lupauksineen. Hitlerhän ei normaaliudesta piitannut, ei myöhemminkään, kuten esim. Neville Chamberlain joutui toteamaan.

Tosin Hindenburg olisi voinut kieltäytyä nimittämästä Hitleriä, mutta sen aikainen, jo väsyttävä poliittinen kriisi olisi jatkunut ja jatkunut. Hindenburg täytti tosin perustuslain kirjaimen, mutta päästi samalla pirun irti, kuten nyt voidaan sanoa. Ja Hitler esitti kilttiä poikaa niin kauan kunnes Hindenburg kuoli elokuussa 1934. Sitten se riehunta alkoi!

Samalla tavoin on maailmalla johtavat piirit kuvitelleet Trumpia, Putinia, Erdoganiakin normaaleiksi ihmisiksi...

Ovatkin peilanneet itseään!
kuva 04.12.2022 22:04 Esa J. Rintamäki  
  No jo on! Ehdotan tai oikeamminkin vaadin tätä kuvaa viikon kuvaksi.

Kaikki on kohdallaan: valokiilojen, Dv12:n moottorikopan, junarungon, ajolangan ja kiskojen muodostama liikkeen vaikutelma perspektiivin korostuessa. Kirsikkana kakussa kuvaushetki päivästä ja taustalla näkyvät opastinvalot.

Taidolla otettu kuva, josta voisi myöntää vaikkapa Pour le Meriten...
kuva 04.12.2022 14:16 Esa J. Rintamäki  
  Mahtavan hyvä ja tunnelmallinen kuva!

Jäin katsomaan tätä pitkäksi aikaa: Dv:n ja tiiliseinän punaisuudet korreloivat hyvin yhteen. Kellon ikuinen liike hetkellä, jolloin iltavuoro on jo tälle päivälle päättynyt...
kuva 03.12.2022 22:34 Esa J. Rintamäki  
  Rakas joulupukki! En toivo tai tarvitse niinkään itse joululahjoja tänä vuonna, vaan toivon erityisesti koko laajan Venäjänmaan kansalaisten saavan ihailtavakseen ylelliset, huippukalliit, sekä kautta maailman televisioidut valtiolliset hautajaiset, jossa juhlakaluna, keskipisteenä ja ikuiseen lepoon patriarkka Kirillin siunattavana olisi itse KGB-everstiluutnantti Vladimir Vladimirovitsh!
kuva 03.12.2022 18:59 Esa J. Rintamäki  
  Huomatkaa, että herra Erkin mainitsema James Finlayson oli ihan "toisen sortin sosialisti" verrattuna mykkäfilmikauden James Finlaysoniin. Jälkimmäinen lienee ollut vieroitettu etikalla?

Ainakin "Ohukainen ja Paksukainen joulukuusikauppiaana" (vuodelta 1929)- filmistä tämä tullee selväksi...?
kuva 02.12.2022 01:22 Esa J. Rintamäki  
  Kyllä herra Jarno, nimenomaan "aatteen väri" joka tolpassa ja vielä tolpan juurillakin...!
kuva 02.12.2022 01:18 Esa J. Rintamäki  
  Mitä veturimuotoiluun tulee, niin Dv12 = 5, Dr19 = 2, viisiportaisella asteikolla.

Eikö noihin "Lehtisammakoihin" nyt millään saa itärintamatunnusta (keltaista turvaväriä) muuhun kuin veturihenkilön Turun Sinappi - evässinappituubiin...?
kuva 02.12.2022 01:12 Esa J. Rintamäki  
  "Vanha ahjo"? Muinaisen Metalliliiton muinainen jäsenlehti...?
kuva 30.11.2022 21:01 Esa J. Rintamäki  
  Po:n numeron alla on näköjään osoitelappukotelo. Eikä kirjeluukkuakaan ole enää.
kuva 30.11.2022 20:57 Esa J. Rintamäki  
  Oliko nuo kaasuputket ns. mustaa putkea, eli mustaksi maalattua St 37-putkea? Vaiko saumatonta kupariputkea?

Jos kaasu tussahtaa kupariputkessa, se ei repeä vaan pullistuu. Tussarinvärkkääjäpojat tietävät tämän taatusti. Tyhmemmiltä lähti peukalo.

Räkärauta pettäessään aiheuttaisi palonvaaran. Pula- ja sotakorvausaikana uskoisin Outokummun kuparilla olleen muitakin kovin kiinnostuneita ottajia...
kuva 30.11.2022 20:51 Esa J. Rintamäki  
  Po 9805 oli vuodelta 1945. Siitä tuli BT 01360 vuonna 1988. Tämä vaunu oli ollut liikenteessä postinkuljetusvaununa (muun muassa sanomalehtipostin kuljetuksessa), ylimääräinen sivuovi kertoo tästä. Huomatkaa myös: ei valokaasusäiliöitä tai akkulaatikkoa! Telinä on A12.

Vähän epäilyttää tuo vuosi 1988, kun viereisillä numeroilla olevia BT:itä oli ilmestynyt vuonna 1978. Eine "Fehldruckteufel" tai "False-Print-Devil" heiluttanut hiilihankoaan...?

Kuljetusvaunuiksi oli omien tietojeni mukaan muutettu aiemmin:

9906 vuonna 1965, sittemmin -> BT 01361 (v. 1978).
9907 vuonna 1965, sittemmin -> BT 01172.
9908 vuonna 1965, hylätty vuonna 1976. Tällä oli aikoinaan Porkkalan ikkunaluukut (EPö).Nämä olivat valmistuneet vuonna 1930, ja nro 9908 vuonna 1931.

9923 vuonna 1969, sittemmin -> BG 040115 (v. 1978 tai 1980). Eri asia on numeromuutoksen ajankohta verrattuna vaunun muutostyön valmistumisajankohtaan.
9926 vuonna 1971, sittemmin -> BT 01362 (v. 1978).
9927 vuonna 1971, hylätty ja romutettu vuonna 1988. Näiden kolmen vaunun valmistumisvuosi oli 1942.

Kuvan vaunun perässä seisoskelee vaakamonttöörin (vakaajan) asunto- ja työvaunu BE 0700.
kuva 30.11.2022 19:55 Esa J. Rintamäki  
  Höyryturbiini on kuvattu ainakin havainnollisesti (oikealla alhaalla) ja tulitorvikattilaa esittävä kuva on erinomainen!

Höyryveturikattilan tulipesärakenne on tietääkseni käytännön (niin, ja itse Stephensoninkin) sanelema. Veturipuolella tulitorvikattila ei yleistynyt.