Kommenttihaku


Kirjoittaja:



Haettava teksti:



Kommentin sijainti:



Kaikki ehdot
Mikä tahansa ehdoista

Kaikki kommentit / Hakutulokset


kuva 25.01.2016 21:23 Ari Palin  
  Ympäriajoista hieman suurempi versio on koko rungon kääntö, joita on silloin tällöin tehty Pendolinoille Keravan kolmiossa. Onkohan jo lähempänä olevaa kehärataa hyödynnetty tähän tarkoitukseen?
kuva 14.01.2016 22:48 Ari Palin  
  Tuota Ärrältä ostetun lipun lisämaksua en muistanutkaan, kun en ole sieltä juuri lippuja ostanut. On se silti pienempi kuin junasta ostetun lipun. Myynti vaatisi myös muutoksen lipunmyyntijärjestelmään, koska muita kuin konduktöörin myyntilaitteella myytäviä lippuja ei nykyisin käsittääkseni voi ostaa, jos juna on jo lähtenyt liikkeelle siltä asemalta, jolta lippu alkaa. Ja mahtoiko onnistua edes muutamaa minuuttia ennen lähtöä? Lisäys: Dm12-kalustossahan on lippuautomaatit, mutta saako niistä ostettua istumapaikallista lippua Dm12-reittiä kauemmaksi?
kuva 14.01.2016 20:46 Ari Palin  
  Ehdotus: VR voisi vuokrata nämä vähällä käytöllä olevat kioskit R-kioskien toimipaikoiksi. Samalla hoituisi lipunosto ilman lisämaksua, jos on jäänyt ostamatta ennen junaan nousua. :)
kuva 13.01.2016 23:00 Ari Palin  
  Nom-vaunusta VR voisi sen alkuperäisen käyttötarkoituksen tarpeen loputtua perustaa hotellin, joka parkkeerattaisiin aina yöksi Helsingin aseman raiteelle 1 tai 19, kun kaikkia aseman raiteita ei tarvita liikennekäyttöön. Check-in olisi Pasilan aseman raiteella 5B klo 22.00 ja check-out samassa paikassa klo 7.00.
kuva 13.01.2016 22:47 Ari Palin  
  Virossa termi "autopesula" näyttäisi myyvän edelleen hyvin. :)
kuva 13.01.2016 22:32 Ari Palin  
  Pasilassa huomioin, että 3 x Sm5 -junalle (I-juna) raiteen 2 näyttö näytti kolme yksikköä oikein. Sen sijaan 4 x Sm1/2- junalle raiteen 1 näyttö ei näyttänyt kokoonpanoa ollenkaan. Näyttöön ei mahdu neljää junayksikön symbolia peräkkäin pienentämättä niitä.
kuva 12.01.2016 22:52 Ari Palin  
  Harvemmin sitä pääsee matkustamaan vanhasta Sm-kalustosta koostuvalla neliyksikköisellä N-junalla. :) Niitä oli tänään tarjolla runsaasti, koska ne korvasivat K-junat ja ajettiin vain 30 minuutin välein. Normaalisti vanhalla kalustolla ajetaan vain yksi lähtö arkivuorokaudessa - klo 6.12 Keravalta. Osa N-junista kulki 3 x Sm5 -kalustolla, kenties ruuhkan ulkopuolella myös 2 x Sm5. Myös ainakin osa S- ja U-junista ajettiin nelirunkoisina vanhalla Sm-kalustolla. Klo 7.37 Helsingistä lähteneessä U-junassa konduktööri kehotti ennen Leppävaaraan saapumista viimeisessä yksikössä matkustaneita Mankkiin, Luomaan ja Jorvakseen aikovia siirtymään toiseen yksikköön, jotta pääsevät laskeutumaan junasta laiturille.
kuva 12.01.2016 22:36 Ari Palin  
  Jimi: Viitaten ensimmäiseen kommenttiisi. Roope ei mielestäni omassa kommentissaan epäile kuvan vaunujen olevan muita kuin Edb-vaunuja, vaan miettii sitä, ovatko ne samoja vai eri Edb-vaunuja kuin eilen 11.1.
kuva 12.01.2016 22:03 Ari Palin  
  Pääradan puolelle makuuvaunujen säilytysraiteet näkyvätkin, mutta en ollut varma, onko siinä vain osa niistä ja loput mahdollisesti sisällä. Koska kaikki vaunustot ovat pääasiassa ulkotiloissa, päivä- ja makuuvaunut altistuvat kosteudelle samalla tavalla. Ulkosäilytyksen haitat tulivat mieleen yhtenä tekijänä kaluston kuntoa määriteltäessä, kun vertasin sitä museokaluston tai muun vakioliikenteestä käytöstä poistuneen kaluston ulkosäiltykseen. Minulta jäi kuitenkin ottamatta huomioon, että ulkosäilytys ei toki silloin ole kovin vahingollista, kun kalusto on säännöllisesti käytössä.
kuva 11.01.2016 22:35 Ari Palin  
  Tarkoitan sitä, onko ollut ajojen välillä ulko- vai sisäsäilytyksessä Ilmalan varikolla. Yöjunareittien muissa päätepisteissä vaunut ovat luonnollisesti olleet päivän ajan ulkona.
kuva 11.01.2016 19:17 Ari Palin  
  Pasilan lipunmyynnin ovessa luki vain "Suljettu - Stängt - Closed". Ikkunat olivat tyhjiä.
kuva 11.01.2016 19:09 Ari Palin  
  Eikös Berner päättänyt, ettei sinistä kalustoa enää mene paaliin? :) Millainen mahtaa olla CEmt-vaunujen kunto verrattuna samanikäiseen päivävaunukalustoon? Kilometrejä näillä lienee vähemmän kuin päiväkalustolla, koska makuuvaunut seisovat puolet vuorokaudesta ja osa yöjunista kulkee vain viikonloppuisin ja sesonkeina. Kilometrit kuitenkin ovat vaunukalustossa merkittäviä lähinnä teleille ja jousitukselle. Enemmän ratkaisee todennäköisesti se, paljonko vaunu on seissyt ulkona.
kuva 11.01.2016 18:53 Ari Palin  
  Lieneekö Baijeriin joskus mennyt Bavaria, kun Savoon meni Savonia? :)
kuva 09.01.2016 23:06 Ari Palin  
  Santeri: Seuraavassa aikataulukauden vaihteessa 27.3.2016 R- ja H-junat yhdistetään R-juniksi. Ne pysähtyvät kuten nykyiset H-junat mutta ilman Purolaa ja Nuppulinnaa, jotka lakkautetaan. Rantaradalla tapahtuu vastaava kuvio eli S- ja U-junat yhdistetään U-juniksi, ja samalla Mankki ja Luoma lakkautetaan. Se kuitenkin noissa on erona, että pääradalla uusi tunnus on nykyisen nopeamman junan tunnus ja rantaradalla hitaamman. Ehkä taustalla on halu estää H-junan mahdollinen sekoittuminen taajamajunan H-merkintään.
kuva 09.01.2016 22:50 Ari Palin  
  Ylimääräinen siirto selittäneekin osaltaan myös sen, miksi siirto oli päätynyt matkustajainformaatioon. Tuntematta taustalla olevaa tietojärjestelmää mitenkään, veikkaisin, että junan syötössä järjestelmään on junalle vahingossa lipsahtanut matkustajajunastatus, vaikka onkin VET.
kuva 09.01.2016 22:15 Ari Palin  
  Kiitos seikkaperäisestä selvityksestä koskien Riihimäen ja Toijalan välin kaksoisraiteistamista!
kuva 09.01.2016 22:02 Ari Palin  
  Todennäköisesti. Numerokin näyttää jokseenkin tutulta. Kyseessä taitaa olla IC 174:n "saatto". Laitoin lainausmerkkeihin, koska kyseessä on kuitenkin Edo-juna, jonka siirto varikolle tapahtuu etupäästä ajamalla. Onkohan 60xxx-sarja varattu vain varsinaisille saatoille?
kuva 09.01.2016 21:50 Ari Palin  
  Näitä kannattaakin nyt kuvata, sillä maaliskuun lopulla H = historiaa.
kuva 09.01.2016 21:39 Ari Palin  
  Lappeenrannan vanha asema toimitti pääaseman virkaa 49 vuoden ajan. Rataosa Simola - Lappeenranta (vanha) avattiin liikenteelle 1.8.1885, ja vuonna 1934 otettiin käyttöön Lappeenrannan nykyinen asema. Lieneekö Rapasaareen ollut koskaan henkilöliikennettä?
kuva 09.01.2016 21:26 Ari Palin  
  Pointtini oli juuri se, että junan alkuperäisellä lähtöasemalla en ole ennen eilistä kuullut ko. junan saapumiskuulutusta. Ehkä tuli kirjoitettua hieman epäselvästi, mutta kyse oli siis nimenomaan saapumiskuulutuksesta. Mainittakoon myös, että lähtevien junien taululla oli klo 15.00 lähteväksi merkitty juna, jonka määränpää oli "Helsinki Ilr". Junan numeroa en tullut kirjanneeksi ylös. Ehkäpä sen kohdalla tuli vastaavasti lähtökuulutus?
kuva 08.01.2016 23:33 Ari Palin  
  Tuollainen se alku- ja keskikesän sää oli. Melkein kaksi kuukautta sadetta noin joka toinen päivä, mutta usein myös useampi päivä peräkkäin. Mutta se oli tosiaan tuossa etuna, ettei ollut liian kuuma. Helle on siitä hankala, että siltä ei pääse suojaan sisälläkään.
kuva 08.01.2016 23:14 Ari Palin  
  Kansainväliset junat pysähtynevät raiteella 1, jolla on vielä pitkä laituri? Narvassa joudutaan kaikesta päätellen valvomaan, että laiturialue on tyhjä maan sisäisen liikenteen matkustajista, kun kansainvälinen juna saapuu - ja ettei Venäjältä tulevasta junasta poistuneista kukaan ole laiturilla siinä vaiheessa, kun rajaviranomaiset poistuvat tarkastuspisteeltään ja laiturialue avataan jälleen sisäisen liikenteen matkustajille. Vai suoritetaanko Narvassa rajamuodollisuudet junassa myös Narvasta lähteville ja sinne saapuville kansainvälisille matkustajille? Narvan asemalla olevat aidat viittaavat rajamuodollisuuksiin asemarakennuksessa, elleivät ne ole jäänteitä vanhasta.

Viipurissa rajamuodollisuuslogistiikka on hoidettu siten, että kansainväliset junat ja vain ne käyttävät aseman edessä olevaa raidetta ja muille raiteille on yhteys tunnelin kautta tullialueen ali.
kuva 08.01.2016 20:52 Ari Palin  
  Tänään kuulin Helsingissä kuulutuksen "InterCity-juna 49 Helsingistä Rovaniemelle saapuu raiteelle 9." En ole aiemmin kuullut, että lähtöraiteelle saapuvaa junaa olisi kuulutettu sen lähtöasemalla.
kuva 08.01.2016 20:41 Ari Palin  
  Suomessa ja muualla Pohjolassa paljon ilmastonmuutoksen aiheuttamaa lämpenemistä suurempi vaikutus lämpötilaan on tuulen suunnalla. Pohjola on nykyisin noin kaksi astetta lämpimämpi kuin 1800-luvulla, mutta tuulen suunnan vaikutus lämpötilaan on talvella helposti 30 astetta ja kesälläkin 15 astetta. Jos ilmastonmuutos ei muuta tuulien suuntaa, ilmaston lämmettyä toiset kaksi astetta nykyinen -30 astetta on silloin -28. Tästä päätellen pakkastalvia olisi jatkossakin. Pakkaskestävyyden kannalta kahden tai edes viiden asteen erolla ei ole suurta merkitystä, kun kyse on huippupakkasista. Ruotsin rautatiet ovat siis tehneet johtopäätöksiä ilmaston lämpenemisestä sellaisten talvien perusteella, jolloin useampana talvena peräkkäin lounas on syystä tai toisesta ollut yleisin tuulensuunta läpi talven. :)

Todennäköisesti ilmastonmuutos kuitenkin vaikuttaa ilmavirtauksiin jollain tavalla ja siten tuulen suuntiin. Sitä ei vielä osata ennustaa, mikä tuo vaikutus on. Sekin on mahdollista, että Pohjolassa talvet kylmenevät, jos pohjois/itätuulet lisääntyvät nykyisestä. Itse pelkään eniten sitä, että korkeapaineet eivät enää kesäisin pysähdykään Suomen ylle nykyiseen tapaan, jolloin viime alku- ja keskikesän kaltaisesta säästä tulisi tulevaisuudessa lähes jokakesäinen ilmiö.
kuva 08.01.2016 19:34 Ari Palin  
  Pendolinot tilattiin pari vuosikymmentä liian aikaisin. Kun ensimmäiset Pendolinot tulivat liikenteeseen 1995, niiden sn-nopeutta ei voinut käyttää missään ja kahtasataakin pääsi vain lyhyillä osuuksilla rantaradalla. Vasta nyt rataverkko on alkanut vähitellen olla kelvollinen Pendolinoille, vaikka edelleenkin useat Pendolinojen käyttämät rataosat, mm. Karjalan rata, ovat edelleen sn140-ratoja. Tämä johtuu tietenkin tasoristeyksistä, joita suuresta vuosittaisesta poistomäärästä huolimatta lienee edelleen paljon enemmän kuin VR Pendolinoja tilatessaan vuonna 1992 oletti. Vai olisiko tuolloin laskelmissa jäänyt ottamatta huomioon, että tasoristeykset tulevat rajoittamaan nopeutta? Vuonna 1992 yli 140 km/h sallivia ratoja ei vielä ollut, joten ei ollut olemassa myöskään tasoristeysten sn140-rajoitusta.

Lisäksi tasoristeysten poistot ovat rantaradan jälkeen keskittyneet suorille rataosille, joilla kahteensataan päästään myös uudella IC-kalustolla. Pendolinot suunniteltiin kaarteisille radoille, joilla ne voivat käyttää tavanomaista kalustoa suurempaa nopeutta. Kaarteisilla radoilla tasoristeykset ovat kuitenkin pitäneet pintansa.

Tänä vuonna Helsingin ja Turun välillä päästään nopeimmillaan noin 1,5 tunnin matka-aikaan, jos VR:n testit onnistuvat. Tämän matka-ajan piti alun perin toteutua jo vuonna 1996, siinä suunnitelmassa vieläpä välipysähdyksien kanssa. Rantaradalla tasoristeyksiä ja laituripolkuja on kuitenkin vain nimeksi, ja alkuperäisen ennusteen toteutumattomuuden syyt ovatkin radan harvoissa kohtauspaikoissa ja maaston savipohjaisuudessa.
kuva 08.01.2016 18:34 Ari Palin  
  Noihin aikoihin valmistui myös Hämeenlinnan ja Toijalan välinen kaksoisraide. Minulla oli käsitys, että Kuurilan onnettomuuden aikaan vuonna 1957 yksiraiteisena olisi ollut enää em. Hämeenlinnan ja Toijalan välinen osuus, mutta olenkin tainnut olla väärässä ja kaksoisraide tulikin kerralla koko Riihimäki - Toijala -välille?
kuva 07.01.2016 23:49 Ari Palin  
  Raidenäytön tekstistä näyttää puuttuvan kolmosraiteen numero, vai onko se vilkkuva?
kuva 07.01.2016 23:39 Ari Palin  
  Milloin kaksoisraide tuli Riihimäen ja Hämeenlinnan välille? Siinä vaiheessa luulisi tulleen tarvetta paremmalle välilaiturille, sillä oletettavasti Hämeenlinnan suuntaan menneet junat ovat silloin alkaneet pysähtyä raiteella 2.
kuva 19.12.2015 21:19 Ari Palin  
  Kotkan liikennettä ehdittiin jonkin aikaa ajaa Sm4-kalustollakin, kunnes ilmeisesti kaikkien H-junavuorojen muuttaminen Sm4:llä ajettaviksi sitoi kaikki Sm4-yksiköt Helsinki-Riihimäki-Lahti -kolmioon. Oma veikkaukseni on, että Sm1/Sm2-kalustoa ei enää kauan liiku Kotkan radalla, sillä 27.3.2016 alkaen Sm4-kalustoa vapautuu Riihimäki-Lahti -väliltä, jossa vuoroväli harvenee tunnista kahteen tuntiin.
kuva 19.12.2015 20:53 Ari Palin  
  Olisiko kyseessä Kauniaisten tulo-opastimen siirto uuteen paikkaan kaueammas vaihteista? Vanhahan näyttäisi olevan pätemättömyysmerkitettynä tuolla kauempana.
kuva 30.11.2015 18:09 Ari Palin  
  Taustalla lipuntarkastaja päivänokosilla? :)
kuva 30.11.2015 18:07 Ari Palin  
  Ja aika samalta tuolla on näyttänyt jo 1960-luvullakin.
kuva 30.11.2015 18:06 Ari Palin  
  Olisihan tällainen kuva mahdollinen myös Edon johtaessa junaa, mentäessä "väärää" raidetta ja valojen unohduttua veturissa väärään asentoon. Onko ajovalot päällä veturissa edes mahdollista ajaa, kun johtava yksikkö on Edo?
kuva 30.11.2015 18:02 Ari Palin  
  No kyllähän höyrykoneen lisäksi resiinan konekin vettä tarvitsee. :)
kuva 29.11.2015 22:56 Ari Palin  
  Vielä lisätietona, että vuonna 1982 myöskään Kamppi ja Sörnäinen eivät olleet vielä auki liikenteelle. Kamppi avattiin 1983 ja Sörnäinen 1984. Vakinaisen liikenteen alkaessa 2.8.1982 käytössä oli siis vain kuusi asemaa: Rautatientori, Hakaniemi, Kulosaari, Herttoniemi, Siilitie ja Itäkeskus.
kuva 28.11.2015 18:38 Ari Palin  
  Vielä tilannetietoa kehäradan junien huollosta ja lipunmyynnistä, joista oli edellä keskustelua 27.9.-7.10.2008: Kehärataa liikennöidään vain Sm5-kalustolla, jota voidaan huoltaa molemminpäin. Sm5-kalustossa lipunmyynti päädyttiin siirtämään junan keskelle, jolloin Helsingin siirtyminen matkan aikana junan takaa sen eteen ei aiheuta sekaannuksen vaaraa. Lipunmyynti on Sm5-kalustossa keskellä myös muilla rataosilla. Sm1/2/4-kalustossa lipunmyyntien sijainteja ei muutettu. Erilaiset yksikköpituudet ja eri kohdissa yksikköä sijaitsevat lipunmyyntiosastot tekivät hankalaksi sen, että jokin junan lipunmyyntiosastoista olisi aina osunut tietylle kohtaa laituria, joten lipunmyyntiosastomerkinnät poistettiin laitureilta kokonaan.
kuva 19.11.2015 20:42 Ari Palin  
  Tuoreen näköinen sähköistyskin tukee Hamina-vaihtoehtoa.
kuva 19.11.2015 20:41 Ari Palin  
  Porilta ja Keuruulta puuttuvat ruotsinkieliset nimet.
kuva 19.11.2015 20:39 Ari Palin  
  Jospa veturi on vasta saapumassa rungon eteen?
kuva 03.11.2015 21:57 Ari Palin  
  Meinasin kysyä, vaihtoivatko junat vetureita päikseen, mutta kuvahan sen kertookin, että eivät vaihtaneet.
kuva 03.11.2015 21:45 Ari Palin  
  Riihimäen ja Vainikkalan välille sopisikin valon suunnan kannalta hyvin, sillä em. välillä suurin osa asemista on radan pohjoispuolella. Rata on myös samaa ikäluokkaa kuin Toijala-Turku, joten kenties jollain Riihimäki-Vainikkala -välin asemarakennuksista on/oli tuollainen pääty.
kuva 03.11.2015 19:45 Ari Palin  
  Humppilassa oli tosiaan päädyssä radalle päin katsova päätykolmio, joten ei sovi sinne. Kyrön ongelma taas on se, että sen sijaitessa radan eteläpuolella länsilounas-itäkoillinen -suuntaisen radan varressa aurinko paistaisi kuvassa suunnilleen luoteesta. Se ei ole mahdollista muulloin kuin keskikesällä eikä aurinko silloinkaan paistaisi siltä suunnalta näin kirkkaasti. Kuvassa on korkeintaan huhtikuu, sillä puissa ei ole vielä lehtiä. Toisaalta tässä vanhassakin kuvassa näkyy masto, jollainen on myös tuossa vuoden 2010 kuvassa aseman takana.
kuva 02.11.2015 22:42 Ari Palin  
  Onhan noita tosiaan. Itse olisin muistanut noista vain Mellilän, jos ei olisi äsken unohtunut. Muista minulla oli jostain syystä käsitys, että olisivat olleet eteläpuolella, mutta se oli siis vain käsitys. Taitaa sittenkin mennä aika tasan jako etelä- ja pohjoispuolen asemien välillä ko. rataosalla.
kuva 02.11.2015 22:30 Ari Palin  
  VR:n nykyinen luokkajako Eko- ja Ekstra-luokkiin lienee melkoinen harvinaisuus. Eipä tule heti mieleen toista maata ainakaan Euroopasta, jossa ei olisi jakoa 1. ja 2. luokkaan. Lisäksi Ekstra-luokalta puuttuu kansainvälisesti käytössä oleva keltainen raita vaunun kyljestä. Edb-vaunun ulko-ovien vieressä olevat paikkanumero-opasteet on kuitenkin merkitty keltaisella Ekstra-luokan paikkojen osalta.
kuva 02.11.2015 22:10 Ari Palin  
  Jos tämä on Toijalan ja Turun väliltä, paikan tarkempaa rajaamista helpottaa huomattavasti se, että kuvan asemarakennus on valon suunnasta päätellen radan pohjoispuolella. Suurin osa rataosan asemista on/oli radan eteläpuolella. Pohjoispuolella ovat/olivat ainakin Räntämäki, Maaria, Loimaa ja Humppila. Näistä asemista kuvassa näkyvä pääty näyttäisi sopivan ainoastaan Loimaalle.
kuva 02.11.2015 21:52 Ari Palin  
  Vo = Vauhtia oltava?
kuva 01.11.2015 13:43 Ari Palin  
  Varsinkin, kun tasaisen harmaita syyspäiviä voi tänne etelärannikolle kohta olla odotettavissa neljä seuraavaa kuukautta.
kuva 30.10.2015 20:59 Ari Palin  
  Malmin hautausmaa jäänee hieman kuvan oikealle puolelle. Hautausmaan rata kulki taustalla ilmeisesti näkyvän Sepänmäen editse. Penkka erottuu kuvassa juuri ja juuri vaaleana nauhana?
kuva 30.10.2015 20:40 Ari Palin  
  Rannassa on hieman Savonlinna-tunnelmaa. Silta "kasinosaareen" puuttuu, mutta on tuossa sentään pieni laiturinpätkä lähes vastaavassa kohdassa. :) Savonlinnasta taas puuttuvat tavarajunat.
kuva 26.10.2015 21:47 Ari Palin  
  Tässä on hieman samanlainen näkymä kuin Kohtavaarasta etelään katsoessa.
kuva 26.10.2015 21:37 Ari Palin  
  Mutta juna pysähtyy vain kaupungeissa.