??.??.1971 / Otanmäki, kaivos

??.??.1971 Esitteen sivu 3. Laitoin esitteen painovuodeksi 1970, koska juna otettiin käyttöön 29.10.69 .

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Otanmäki, kaivos
Kuvaaja: Kokoelma EN (Lisännyt: Reino Kalliomäki)
Lisätty: 10.04.2015 00:24
Muu tunniste
Sekalaiset: Kapearaiteinen

Kommentit

11.04.2015 09:57 Erkki Nuutio: Ensimmäisen vaunun Sisu-akselistoissa oli siis napamoottorit, jotka perustuivat Sisun huoltopäällikkö Ilmari Louhion keksintöön. Moottoreita valmistettiin vuosina 63-74 huomattavia määriä Sisun Helsingin tehtaalla, sen Nemo-osastolla.
Kehittämistä ja tuotannon alkua auttoi varmasti päättyneestä polttomoottorivalmistuksesta periytyneet työstökoneet.

Multilift (Autolava + Nummi) ja Sisu perustivat yhteisyrityksen Nesco Iisalmen vaihtolavatehtaan kylkeen. Vaihtolava oli merkittävä suomalaiskeksintö 40-luvulta (kuorma-autoilijaveljekset Terho) ja sitä varten valmistettiin nestemoottoreita pyörittämään vaihtolavan vaijerirumpuja.
Nesco toi uutuutenaan ensimmäisenä maailmanmarkkinoille rajattomasti kääntyvän rotaattorin, joka on välttämätön varuste mm. metsäkoneiden nosturien nokalla.

Keinottelijayritys (jolle "7-8 % tuotto ei ollut kiinnostava, vaan lisää piti järjestää kartelleilla ja kilpailijoiden poisostoilla) osti Multiliftin, ja Nesco joutui kohta korpivaellukselle vaihteleviin käsiin. Valmet osti Sisu-nestemoottorit vuonna 87 ja valmistus siirtyi hammasvaihdetehtaalle Jyväskylän Jyskään (jossa aikanaan valmistettiin mm. Valmet Terhi-perämoottoreita).
Mallisto täydentyi ja tuotenimeksi otettiin Black Bruin.
Tästä osasta Valmettia tuli Metso Hydraulics, mutta omistus vaihtui vuonna 03, ollen nykyään Sampo-Hydraulics Oy
(osa Sampo-yhtymää : leikkuupuimurit ym).
Sen hydraulimoottoreista (nestemoottori ei ole kotiutunut kieleemme) on edustava kuvaus sivuilla www.blackbruin.com .

Sisu-napamoottorikeksintö koski mm. vapaapyöritettävyyttä: Hydraulimoottori on suurivääntömomenttinen, mutta hidaskäyntinen. Jos normaalisti paineettomaan moottorikoteloon kytketään vähäinen paine, se nostaa säteismäntien nokat erilleen nokkarenkaasta. Nyt moottoria voidaankin vapaapyörittää esimerkiksi maantieajossa tarvittavilla suurilla pyörimisnopeuksilla. Autokäyttö jäi kuitenkin vähäiseksi ja vain maastoon. Teollisuudessa ja maataloudessa sovellutuksia sensijaan löytyy.
Nyt kuitenkin Poclain yrittää päästä mm. puutavara-autojen (MAN, Scania) etunapoihin, koska mekaanisetkin etuvedot ovat kömpelöitä. Poclain MFE-moottori on ei tee suurtakaan uloketta akseliin. Pieneen kokoon on päästy jättämällä laakeroinnit pois (tukeutuu pyöränlaakereihin) ja suurella 480 bar paineella (= kallis säätötilavuuspumppu). Saas nähdä - tiivistysratkaisut eivät vakuuta. Jo Sisu Nemojen 240 barin kanssa oli oppimiskäyrää riittävästi.
11.04.2015 16:15 Kimmo T. Lumirae: Varsin kiintoisaa luettavaa, Erkki. Muistaakseni sähköradan huoltovaunun Tte:n yhdellä akselilla on hydraulimoottori ja se varmaankin pitää sitten olla tuollaista vapaapyöritettävää mallia, kun sillä on tarkoitus siirrellä Tte:tä alle metrin tarkkuudella työkohteessa, ja toisaalta, Tte:n sn linjalla taitaa olla 120.
11.04.2015 16:52 Oskari Kvist: Mutta eikös Tte ole sn 110? Uskoisin, että linja-ajossa hydraulimoottorissa on joku mekaaninen kytkin sen akselilla, tai hydrauliikassa tällöin vapaakierto päällä. Muuten voisi kuumentua paikat..
11.04.2015 16:55 Tommi K Hakala: Nämä BB-moottorit (BlackBruin) ovat olleet yleisiä pienemmissä metsäkoneissa, pari yleisintä konemallia on Norcarin eri versiot ja Nokka Profi 6wd. Etuna voimansiirron yksinkertaisuus, ongelmana vedon synkronointi, vaatii hieman voimaan vievät jakoventtiilistöt. Nyt tekevät tulemista traktoreiden perävaunujen vetomoottoreina, useamman metsäperävaunuvalmistajan mallistoon on viimeisen vuoden aikana tullut 2 tai 4 moottoriset versiot, myös koukkulavavaunuja on markkinoilla. Noissa etuna monipuolisuus, saa vapaasti pyöriviksi kytkettävinä ja negatiivisilla automaattijarruilla varustettuina.
Itsellä on jossain jemmassa vanha Sisun esite, jossa Nemoilla oli varustettu puutavara-auton perävaunun etuakseli.
11.04.2015 17:41 Tuomo Kärkkäinen: Myös Suomen puolustusvoimien ajoneuvoissa käytettiin Sisun nestemoottoreita - ja jopa muutamassa kanuunassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Sisu-nestem​oottori

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!