02.09.1990 / Turenki

02.09.1990 Turengin sokeritehdas Oy:n konepaja valmisti vetureita ja maatalouskoneita. Kuvassa raiteita tehtaan pihalla ja maatalouskoneita. Sokeritehdas on lopettanut ja tiloissa valmistetaan edelleen erilaisia metalliteollisuuden tuotteita.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Turenki (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Pauli Ruonala
Lisätty: 02.10.2015 16:16
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

02.10.2015 17:48 Jouni Hytönen: Joskus Haapamäellä Tve1 422:n hytissä mietittiin, että tässä meillä on sokeritehtaan rakentama veturi, mutta millaista mahtaisi olla veturitehtaan valmistama sokeri? :)
02.10.2015 19:55 Erkki Nuutio: Veturitehtaan sokerista en tiedä, mutta Lokomolta olisit saanut alkuaikoina perunoita ja muita maataloustuotteita.
Tampellalta olisit saanut vaatekankaat ja Valmetilta löylymittarin ja seinäkellon. Mitä muuta suomalainen enää tarvitsisi.
Tärkeintä oli että sai työtä ja tulevaisuudentoivoa niin Tampereella kuin Turengissakin.
Rahoja ei silloin viety Cayman-saarille, vaan niillä rahoitettiin kotimaassa uusien tuotteiden ja tuotannon kehittämistä.
02.10.2015 22:41 Reino Kalliomäki: Sokeritehtaan ongelma oli työn kausiluonteisuus. Konepajan avulla tilannetta tasoitettiin, ja erinomaisen tasauskeinon tarjosi paikkakunnan jäätelötehdas!
03.10.2015 07:39 Tommi K Hakala: Niittosilppureita, äkeitä ja kylvökoneita...monenlaista ehti tehdas tehdä.
03.10.2015 10:20 Matti Parkkonen: Turvatakseen tehtaan häiriöttömän toiminnan, tarvittiin vuosi- ja käyntikauden korjauksiin konepaja. Tätä perusteltiin välttämättömänä, sillä käyntikautena ei saa tulla pidempiä pysähdystaukoja, koska niistä voisi aiheutua arvaamattomia vahinkoja juurikkaiden paleltumisen ja pilaantumisen takia. Konepajan tarpeellisuutta perusteltiin myös, että konepajan työväellä olisi työtä ympäri vuoden ja että juurikkaanviljelijät saisivat laadukkaita ja edullisia työvälineitä. Sotakorvaustöiden takia oli maassamme puutetta valimokapasiteetista. Pieni valimo aloitti toiminnan vuoden 1947 alussa. Tuotteina olivat valuosat maatalouskoneisiin, muuripadat ja viemärikaivojen kannet. Alihankintana valettiin Valmet Oy:lle sotakorvaustoimituksiin mm. vaihdelaatikkojen runkoja.
Päätuotteiksi muodostuivat erilaiset TUME maatalouskoneet, joita 1950-luvulta lähtien on Turengissa valmistettu tuhansia sekä vientiin, että kotimaan tarpeisiin. Konepajan korkeatasoinen koneisto ja erityisosaaminen mahdollistivat myös varsin vaativienkin tuotteiden valmistamisen. Erityisesti on mainittava pienoispaperikoneet, joita toimitettiin Neuvostoliittoon, Tervakoski Oy:lle, Enso Gutzeit Oy:lle ja Keskuslaboratorio Oy:lle Otaniemeen. Konepaja toimitti myös mm. 72 vaihtoveturia teollisuuden ja VR:n täyttöön. Kerrotaan, että saadakseen myös omaan käyttöön tarpeellisen veturin, päätettiin sarjan yhteydessä tehdä, kaikkia osia yksi ylimääräinen, vaikka rahaa siihen ei edes ollut varattu. Tuo hyvin palvellut vetojuhta Otso2 on nykyisin nähtävänä Hyvinkäällä Suomen Rautatiemuseossa, johon se sittemmin lahjoitettiin.
03.10.2015 13:55 Joonas Viita: Eipä mene täälläkään enään kiskoja lukuunottamatta yksi jäljelle jäänyt pätkä + metsiköitynyt vaunuvaaka tontin reunalla.
03.10.2015 22:07 Jouni Hytönen: Tuhopolttaja taisi juuri viimeistellä sen vaunuvaa'an kopin.
04.10.2015 08:36 Tuomo Kärkkäinen: Tume valmisti myös yleisperävaunuja (purkava pohjaelevaattori) sekä täyttövaunuja maatalouskäyttöön.
04.10.2015 09:50 Tommi K Hakala: http://www.tumeagri.fi/site/yritys/ Tuossa tuotteiden valmistuksen nykytila.
04.10.2015 10:20 Erkki Nuutio: Hyvin toimivat Tumen nettisivut ja asiakkaalle tarpeellinen esite-, käyttöohje- ja varaosatieto on heti saatavilla. Toivottavasti myös vientieuroja kerätään ahkerasti.
04.10.2015 14:34 Matti Parkkonen: Konepajan tuotannosta voisi kertoa vielä, että myös karjatiloille valmistettiin jäähdytyslaitteilla varustettuja säiliöitä maidon säilytykseen ennen meijeriauton saapumista. Myös kokonainen Xylitolitehtaan toimitus haponkestävästä teräksestä Yhdysvaltoihin Xyrofin Ltd:lle amerikkalaisten standardien vaatimusten mukaisena, oli vaativa projekti vuonna 1979. Konepajan yhteydessä oli myös puuverstas monipuolisine koneineen ja puunkuivauslaitteineen. Tuotteet olivat etupäässä erikoistilauksia, mutta sarjatuotantona valmistettiin myös laadukkaita elementtisaunoja sisätiloihin. Vientimaina olivat Saksa ja erityisesti Sveitsin vaativat markkinat.
Tehtaan tulevia kuljetustarpeita palvelemaan rakennettiin jo jatkosodan aikana pistoraide, tulevan tehtaan paikalle, Turengin asemalta. Kerrotaan, että vaikeutena oli kuitenkin puute sopivasta työvoimasta. Vasta toisella anomuksella saatiin lupa pitää samanaikaisesti enintään 35 työntekijää. Ehtona oli, että nämä eivät saa olla työkuntoisuusluokkaan I kuuluvia 18 - 54 vuotiaita miehiä. Nyt on tuo silloin tarpeellinen pistoraide poissa ja kuljetukset hoidetaan autoilla "ovelta - ovelle". - " Niin muuttuu maailma Eskoseni".....
04.10.2015 16:07 Joonas Viita: Jos tehtaan historia kiinnostaa kannattaa etsiä tehtaan 40-vuotisjuhlakirja nimeltä Turengin Sokeritehdas Oy 1940-1980, kirjasta löytyy mm alueen raidekaavio ja muutamia rautatieaiheisia kuvia.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!