22.12.2015 / München, Saksa

22.12.2015 Pistoraide tehtaan pihalle. Menestyvän saksalaisen teollisuusyrityksen logistiikkaan kuuluu myös vaunukuormaliikenne, joka lienee kannattavaa sekä myyjälle että ostajalle. Näyttäisi kierrätykseen vietävältä metalliromulta. Suomessa on menty vuosikausia väärään suuntaan. Raideyhteyksiä ja sivuraiteita on purettu, mm. älykkään liikennepolitiikan puutteessa. Asia ei taida olla kenenenkään vastuulla. Huom. myös katolla olevat runsaslukuiset aurinkopaneelit.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: München Valtio: Saksa
Kuvaaja: Jukka Ahtiainen
Lisätty: 22.12.2015 17:42
Muu tunniste
Ulkomaat

Kommentit

22.12.2015 18:29 Johannes Erra: Näinpä kyllä. Jos ja kun vaunukuormaliikennettä ei haluta ylläpitää, se tietää pidemmän päälle huonoa koko rautatiejärjestelmälle kuljetusmuotona - ja vakavaa kilpailukykyhaittaa muulle yhteiskunnalle myös. Toki Saksassakin ollaan nyt jonkinlaisessa tienjakajassa, kun DB:n ennakoidaan ryhtyvän mittaviin leikkauksiin tavarapuolella. Toivoa sopii, että mahdolliset supistukset kompensoituvat uusien operaattoreiden kasvun kautta.
22.12.2015 20:14 Juhani Pirttilahti: Vaunukuormaliikenne on myös Saksassa raskaasti tappiollista ja siitä halutaan luonnollisesti eroon.
22.12.2015 20:17 Juhani Pirttilahti: Aihe on toki EU:n seurannassa. Mm. tässä on paljon tietoa aiheesta: http://ec.europa.eu/transport/modes/rail​/events/doc/2014-11-27-rail-freight-days​/session_4_-_study_on_single_wagonload_t​raffic_in_europe_vs7.0_eu_freight_days.p​df
22.12.2015 20:44 Johannes Erra: Kiitos kiinnostavasta linkistä. Saksan tilanteeseen vielä: vaunukuormaliikenne on nykyisin tappiollista DB:lle, toteutettuna yhtiön nykyisillä käytännöillä. Se ei vielä aivan itsestäänselvästi tarkoita, että vaunukuormaliikenne aina ja kaikissa oloissa olisi kannattamatonta. Keski-Euroopan "erityisongelmia" kappaletavaran rautatiekuljetusten kannalta ovat tyypillisesti lyhyet kuljetusetäisyydet, joilla vaihtotyön mahd. korkeat kustannukset korostuvat, sekä (kuten Suomessa) automaattikytkinten vähäinen käyttö, joka väistämättä vielä korostaa vaihtotyön merkitystä menoeränä. Mutta onpa vaunukuormaliikenne laskusuunnassa monissa sellaisissakin maissa, joissa näitä rasitteita ei ole: Pohjois-Amerikassa, Australiassa, Venäjällä. Jollain tavalla kyse on taistelusta kelloa vastaan, jossa jokainen uusi rautateiden kilpailuetuja parantava innovaatio on merkityksellinen.
22.12.2015 22:29 Jukka Ahtiainen: Eiköhän se ole kuvan tapauksessa kannattavaa. Vaunut eivät varmaankaan olisi muuten tuossa. Pitäisi aloittaa konkreettiset toimet ilmastosopimuksen täyttämiseksi, eli mm. asemille kuormausraiteet takaisin ja raiteet tehtaiden pihoihin. Asemakaavalla, yhdyskuntasuunnitelulla, liikennepolitiikalla yms. voidaan ohjata tarpeellisia muutoksia, joilla voidaan rakentaa kestävämpää kehitystä ja siinähän rautatieliikenteellä on suuria etuja muihin liikennemuotoihin verrattuna.
23.12.2015 00:44 Jorma Toivonen: Jotkut kaverukset ovat asentaneet web-kameran kuvaamaan pienehkön Plattlingin (n. 13000 asuk.) ratapihaa ( http://webcam04.deg.net/cgi-bin/guestima​ge.html ). Noin 140km:ä koilliseen Münchenistä sijaitsevalla risteysasemalla parhaimmillaan neljä päivystäjää hoitelee paikallisten tuotantolaitosten vaunuliikenteen.
23.12.2015 09:09 Tommi K Hakala: Sillä hetkellä, kun tajutaan että sähköisten kuorma-autojen rakentaminen on aivan liian kallista ja se joudutaan huomaamaan kuljetuskustannuksissa - tajutaan sähköllä toimivan junaliikenteen järkevyys. Nyt on polttoaine ja autojen rakentaminen vielä liian halpaa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!