29.10.2016 Haapajärven entinen läntinen tulovaihde? Vasemmalle kaartavasta haarasta ei tosin pääse minnekään ja suoraan menevä raidekin on suljettu ajokieltomerkeillä.
Kommentit
07.11.2016 18:20
:
Mulla on hienoinen epäilys että tuosta vaihteesta mentiin veturitallille. Tuo penkka toimi päivystäjän vetopätkänä/ "laskumäkenä". Vieskan suunnasta linjalta olisi ollut nousua tai linjalle päin laskua. Siksi se olisi ollut huono päivystysraide koska vaunuja olisi voinut karata Oksavan suuntaan. Veturitalli oli aikamoinen "horo" lämmityksen suhteen. Tallin jokaisessa nurkassa oli uuni, olivat ns. ryssänuuneja, kun tulipesästä katsoi ylöspäin, näkyi taivas. Tai takkoja kai ne paremminkin olivat.
07.11.2016 18:41
:
Eräs vanhempia työkavereitani kertoi Iisalami-Ylivieska välillä kulkeneesta järjestäjäjunasta. Aamusella lähdettiin Iisalmesta. Monilla pienilläkin paikoilla (Ylemmäinen, Kurenpolvi, Runni, Honkaranta jne) otettiin ja jätettiin vaunuja. Muita kulkijoita väistettiin, yleensä suuremmilla paikoilla. Haapajärvellä oltiin illalla, siellä yövyttiin. Matkaa oli tehty 12-14 tuntia. Haapajärvellä veturi vietiin talliin ja lämmittäjän tehtäviin kuului veturin lämpimänä pito yön yli. Yleensä pyrittiin yöksi varaamaan muutamia paksumpia halonkölliköitä, niissä tuli säilyi ja lämmittäjäkin voi nukkua muutaman tunnin rauhassa. Aamulla lämmittäjä nousi ennen kuljettajaa ja meni veturille nostamaan painetta. Takaisin lähtö oli aamulla ja paluumatka Iisalmen suuntaan toisella järjestäjällä kesti suunnilleen yhtä kauan. Tuossa vaiheessa eväskoppa oli yleensä tyhjä. Ylivieskalaiset hoitivat Haapajärvi-Ylivieska välin järjestäjät Ylivieskan vetureita käyttäen. He työskentelivät silloin kun iisalmelaiset huilasivat Haapajärvellä. Noin se liikenne sujui nopsaan?