21.10.2016 / Välillä Ankeriasjärvi–Vihtiälä

21.10.2016 Lapsuusmaisema muuttuu. Tällä suoralla on käyty katsomassa junia 70-luvun lopulta vuosituhannen vaihteeseen saakka. Nykyään harvemmin. Kallionleikkauksen kupeessa sijaitsi vuosina 1965-1976 Ankeriasjärven seisake. Sen käyttäjämäärät eivät varmaankaan päätä huimanneet, koska ympäristössä on vain muutama talo. Kangaslammen lähiöön on käveltävää reilu kilometri oikealle.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Jouni Hytönen
Kuvasarja: Kuvia Jyväskylä-Äänekoski-perusparannuksesta
Lisätty: 21.11.2016 13:59
Muu tunniste
Sekalaiset: Työmaa
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Syksy

Kommentit

21.11.2016 14:03 Jouni Hytönen: Saas nähdä, toteutuuko Jyväskylän pohjoispuolinen Koillisväylä joskus. Sen rakentaminen tuonee kuva-alueelle kallionleikkauksen ylittävän sillan. Tien 637 yhdessä kiertoliittymässä on jo mahtipontinen viitta Koillisväylälle itään, mutta tie päättyy metsän reunaan sadan metrin päässä. :) Googlaamallakaan en löytänyt asiasta mitään lisätietoa.
21.11.2016 14:17 Jouni Hytönen: Jyväskylän asemakaavassa väylää ei näy, mutta Keski-Suomen maakuntakaavassa tämä Vaajakoskelta Palokkaan kulkeva väylä näkyy. http://www.keskisuomi.fi/filebank/11321-​maka-kartta.pdf
21.11.2016 18:56 : On kyllä paljon muuttunut maisemat tuolla. En ollut tunnistaa mistä kohdalta tämä on, vaikka tuolla tenavana ja myöhemmin nyt aikuisena on tullut usein liikuttua. Erityisesti Kangasvuoren tunnelin pohjoispää (kuvan kallioleikkauksen takana olevan mutkan jälkeen) on saanut uutta ilmettä sinne rakennetun tieyhteyden muodossa.

Koillisväylän rakentamisesta ei ymmärtääkseni ole olemassa mitään päätöstä, ainoa näkyvämpi merkki on juuri tuo kyltti Laukaantien liikenneympyrässä. Kyltiltä lähtevä "Koillisväylä" loppuukin sitten 50 metrin matkan jälkeen männikköön.
22.11.2016 07:51 Jouni Hytönen: 20.3.1990 odottelin tuolla kallionleikkauksen harjalla illan viimeistä tavarajunaa kuulaassa kevätillassa. Pian alkoikin ääntä kuulua. Ääni voimistui ja voimistui ja aloin ajatella, että nyt taitaa olla tulossa jotain muuta kuin normaali 2Dv12. Ääni välillä vaimeni, mutta palasi sitten hetken kuluttua entistä voimakkaampana. Meni varmaan ainakin varttitunti ennen kuin valot tulivat näkyviin. Iltatavarajuna 6912 tulikin Dr12 2216:n vetämänä. Tuo jäi minulla yhdeksi harvoista ja ylivoimaisesti hienoimmaksi Dr12-linjahavainnoksi. Pieni pokkarikamera valotti sitten useamman ruudun kuvasarjan Dr12:n lähestymisestä, tänä päivänä voi todeta, että viimeinen on ihan hyvä, muut voi heittää roskiin. :)
22.11.2016 08:45 : Kuulostaa hyvin tutulta tuo lähestyvä jylinä ja junan odottelu tuolla kalliolla. Välillä Laukaantie saattoi tehdä tepposet ja sen liikenteen melua saattoi luulla junaksi. Aika hyvin sitä ajan mittaan kuitenkin oppi erottamaan junan jytkeen autojen kohinasta. Itsellä suurimmat muistot liittyvät Dr13-vetoisiin, luultavimmin rautakanavajuniin. Dv12-pari oli aina pettymys junan keulalla verratuna niihin. Dr12:sta itsellä ei ole tietoista muistikuvaa lainkaan Jyväskylän seudulta, eikä kyllä muualtakaan, vaikka periaatteessa sellaisen bongaaminen näköjäänkin olisi ollut mahdollista. Olin sen verran nuori vielä tuolloin, että se ei ole jäänyt itselleni mieleen, vaikka olisinkin sen normaalissa liikenteessä joskus nähnytkin. Tähän tietenkin tosifanit jatkavat, että ko. veturin nähtyään, sitä ei ole mahdollista unohtaa..
22.11.2016 15:00 Jouni Hytönen: Dr13 rautakanavassa oli tietysti muhkea äänielämys ja kuului vaivatta meille kotiin Kangaslammelle puolentoista kilometrin päähän. Rautakanavien loppuaikoina Äänekoskelle ajettiin vain kahdella junaparilla ja kuvaamisen kannalta miellyttävästi noin klo 15 aikaan Jyväskylään saapunut juna oli Dr13-vetoinen. Iltajuna oli puolestaan 2Dv12-vetoinen. Äänekosken lätistä on näiltä nurkilta myös muistikuvia, mutta ei konkreettisia kuvia.
22.11.2016 15:09 Jouni Hytönen: Näen tämän tilanteen positiivisena: nyt on varmaa, että tämä entinen "kotiratani" merkitys kasvaa ja tämän remontin jälkeen se pysyy hyvässä kunnossa vuosia. Rautakanavaliikenteen loputtua tilanne oli hetken jo melko apaattinen: muuta ei kulkenut kuin kaksi junaparia Äänekoskelle. Sähköistyksestä ei tuolloin osannut uneksiakaan, Jyväskylään se oli sentään jo tulossa.
22.11.2016 17:20 : Kyllähän remontti hyväksi on, en sitä toki kiistä. Mielenkiintoista on varmasti nähdä sähköveturi ja ylipäätään taajempaa liikennettä noissa maisemissa. Jospa joskus myös matkustajajunat palaisivat osuudelle.

Lättien osalta itselläni ei ole muistikuvia (yhtä radalla matkustettua matkaa lukuunottamatta), mutta valokuvan lätästä Ankeriasjärven seisakkeen kohdilla kuitenkin omaan. Kuvaaja luultavasti on kyllä äitini, koska tuskin olisin silloin vielä saanut kunnollista ja tärähtämätöntä valokuvaa aikaiseksi.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!