??.??.1962 / ?

??.??.1962 Suomen Rautatiemuseo C-sarjan matkustajavaunu Lehtonen O. A., kuvaaja 1961 Rautateitä rakentamassa -elokuvaa (VR:n 100-vuotisjuhlaa) varten tehty kopio C-sarjan matkustajavaunusta perustuen Suomen Rautatiemuseossa olevaan 1:10 pienoismalliin. C-vaunuissa II-luokan osastot sijaitsivat vaunun päissä ja keskellä oli I-luokan osasto. vaaka, mustavalkoinen https://www.finna.fi/Search/Results?look​for=C-sarjan+matkustajavaunu&type=AllFie​lds Onkohan tämä ihan uusi asia?

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: ?
Kuvaaja: Lehtonen O.A. (Lisännyt: Pave Saarinen)
Lisätty: 19.11.2017 18:10
Muu tunniste
Sekalaiset: Henkilökunta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

19.11.2017 20:47 Kurt Ristniemi: Millä lailla uusia asia?
Tämä Rautatiemuseon pienoismallin mukaan tehty vaunureplika toistaa pienoismallin virheet tarkasti: Alkuperäisessä vaunussa lämmityslaatikoiden luukut oli vain I lk osastoissa, eli 2 keskimmäisen osaston penkkien alla. Sama virhe toistuu em. pienoismallin pohjalta tehdyissä piirustuksissa, pienoismalleissa yms.
19.11.2017 21:28 Ilkka Hovi: Sanoisimpa "oho". Miten tälle sitten kävikään. Ilmeisesti ei säilytetty kun oli vain replika. Kuka tekee toisen ?
20.11.2017 09:14 Pave Saarinen: Olisikohan tuo ollut alunperin II-luokan vaunu, jossa oli hyttejä. Se on sitten vain meikattu osittain ykkösluokan vaunuksi. Missä lienee nyt?
20.11.2017 09:16 Kurt Ristniemi: Vaunu on replika, ei vanhasta osastovaunusta 'meikattu'.
1960-luvulla ei 1860-luvun osastovaunuja enää ollut olemassa.
20.11.2017 10:56 Petri Sallinen: Asia eteni aikanaan hieman eri järjestyksessä. Ensin laadittiin museon 1:10-pienoismallien rakentamista varten työpiirustukset — piirustukset siis eivät käsittääkseni ole syntyneet pienoismallien pohjalta. Piirustukset on päivätty vuodelle 1919 ja otsikoitu "Piirustukset museota varten". Erittäin suurella pieteetillä piirretyt ja peräti kauniit ja hyvin yksityiskohtaiset piirustukset, joissa on paljon yksityiskohtia ja numeerisia mittoja. Tällaisten piirustusten perusteella voi rakentaa pienoismallin tai vaikka replikan esikuvasta.

Piirustussarjassa on useita vaunuja, mutta kaikista ei ilmeisesti rakennettu pienoismallia tai sitten pienoismallit ovat kadonneet tai tuhoutuneet ajan saatossa. En tiedä miten piirustukset ovat aikanaan syntyneet, mutta mitä ilmeisimmin muistikuvilla on ollut tekemistä lopputuloksen kanssa. Piirustuksissa on siis myös virheitä, jotka on kohtuullisen helppo todentaa. Replika kuitenkin toistaa piirustusten virheeet (jotka tosin ovat myös 1:10-pienoismalleissa).
20.11.2017 11:12 Ilkka Hovi: Muistan lukeneeni Veturimieslehdestä (1920- tai 1930 luku ?) että ennen Ilmarisen romutusta joku nuori insinööri oli viettänyt parisen viikkoa veturin alla piirtämässä sitä. (tuskin edes 8h / päivä, oletan kyseessä ollut mittojen ottaminen mallia varten.) Jos muistan oikein Ilmarisen romuhinta oli 12 000 SMk ja mallin kustannukset olivat 17 000 SMk. (todennäköisesti muistan hinnat väärin mutta suhde on oikeankaltainen).
Minulla on käsitys että Aluttaresta sai SVR 6000 SMk.
20.11.2017 11:57 Kurt Ristniemi: Kirjoitin piirustuksista huolimattomasti. Tarkoitin esim. Tapio Keräsen Junat 2/1987 -lehteen vuonna 1987 laatimaa piirustusta, joka täysin vastaa samalla sivulla olevaa pienoismallin valokuvaa. - Epäilemättä pienoismallia varten oli tehty piirustukset. Ja voihan toki olla että TK:n piirustus perustui niihin eikä pienoismalliin.

Pienoismalleja rakennettiin muistakin vaunuista kuin I&II lk vaunusta. Esim. Kaskimiehen kirjassa on sivulla 50 valokuva pienoismallijunasta, jossa on veturi, katettu tavaravaunu (G 1124), kaksi matkustajavaunua (III lk(?) ja I&II lk) ja konduktöörivaunu. Ainakin G-vaunun malli taitaa olla edelleen tallessa Rautatiemuseon varastossa. Kenties muut mallit tuhoutuivat Helsingin pommituksissa, kun Rautatiemuseo vielä oli rautatieaseman tiloissa.
20.11.2017 14:18 Pave Saarinen: Rautatiehallituksen siivessä museossa oli pienoismalli ainakin makuuvaunusta. Eivät ne kaikki tuhoutuneet. Niin mutta missä se replika nyt on?
20.11.2017 14:50 Kurt Ristniemi: Sikäli kuin ymmärrän, replika on ollut rautatievaunujen taivaassa jo pitkään. Mikäli replikat sinne yleensä edes pääsevät.

Replika valmistettiin VR:n juhlaelokuvaa varten, eikä lie ollut mitään syytä sitä pitempään säilyttää. Eikä varmaan juuri mahdollisuuksiakaan. Olisikin mielenkiintoista tietää, käytettiinkö aluskehys jonkun uuden vaunun rakentamiseen.

Elokuva löytyy YLEn Elävästä arkistosta nimellä 'Kun höyryhepo tuli'. Junan esiintyminen alkaa n. kohdasta 04:50. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/05/19​/kun-hoyryhepo-tuli

Elokuvan junassa on muuten vääränmallinen konduktöörivaunu. Mutta sellaisia virheitähän tällaisissa filmeissä tapaa aina olla.

PS Rupesin hieman ihmettelemään, josko replika pelkästään tuota lyhytfilmiä varten rakennettiin, sillä sehän vilahtaa filmissä vain muutaman sekunnin ajan. Sellainen olisi todella huonoa taloudenpitoa. Olikohan vaunulla PR-tehtäviäkin?
20.11.2017 22:58 Petri Sallinen: Museolla on pienoismallit E- ja C-sarjan vaunuista, F-vaunusta ja kahdesta erilaisesta G-sarjan vaunusta. Näistä on myös olemassa piirustukset. Lisäksi on olemassa pienoismallin rakentamiseta varten laadittu piirustus M-sarjan vaunusta, jonka nurkissa on pylväät signaalinarujen kiinnittämistä varten.
23.03.2018 07:59 Kurt Ristniemi: Kun tätä valokuvaa katselee hieman tarkemmin, alkaa näkyä mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka paljastavat, että kyse ei ole edes replikasta, vaan juhlaelokuvaa varten modatusta suurinpiirtein-sinnepäin-näennäismallista: Vaunun toisessa päädyssä on vaununsilta, jota alkuperäisessä ei-läpikuljettavassa vaunussa ei tietenkään ollut; vaunun seinien alaosat ovat kaareutuvat, kun alkuperäisessä oli suorat seinät; ikkunoiden yllä olevat tuuletusritilät on asennettu umpinaisen seinän päälle; seinät on rakennettu pystylaudoituksesta, kun alkuperäisessä oli raamit, joiden välissä paneelit; päätyseinässä on yksi pystylista liikaa...
Vaunu vaikuttaa olevan jostakin hylätystä luokkavaunusta (ei 1860-luvun) muokattu näennäismalli. Tai feikki, kuten muudan asioista hyvin perillä oleva tässä taannoin sanoi.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!