29.05.1960 / Oulu, Nuottasaari, Nuottasaari

29.05.1960 Varasto-osaston käytössä ollutta Diesel-kaasuöljyvaunua BGo nro 0199067 täytetään Oulun öljysatamassa Nuottasaaressa

Kuvan käyttöoikeudet: CC BY-NC-ND 4.0

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Nuottasaari (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Oulu, Nuottasaari
Kuvaaja: Suomen Rautatiemuseon kokoelma/ Lehtonen O. A. kuvaaja (Lisännyt: Kari Suominen)
Kuvasarja: Hiiltä kasalle ja kaasuöljyä tankkiin
Lisätty: 25.01.2018 23:28
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

26.01.2018 16:07 Heikki Jalonen: Hieno kuva! Mutta, kuvan ottopaikka ei täsmälleen ottaen voi olla Pieni Hevossaari vaan Nuottasaari, mantereen puolta. Taustalla näkyvään Öljysaareen ei ole koskaan ollut rautatietä. Sinne ei myöskään koskaan ole päässyt millään ajoneuvolla, ainakaan sulan veden aikaan.

Öljysaaren kohdalla sijaitsi aikaisemmin vähäinen hiekkapankki, joka tunnettiin nimellä Pieni Hevossaari. Satamarakentamisesta tulleiden ruoppausmassojen läjityksen ja maankohoamisen myötä saari muuttui vähitellen suuremmaksi ja siitä tuli osa Vihreäsaaren öljysatamakompleksia.

Pieni Hevossaari esiintyy vielä vuoden 1961 peruskartassa, jossa putkisiltoja ei vielä ole piirretty eikä säiliöitä saareen - tässä tosin luultavasti on kartan jättämää todellisuudesta. Minulla on käsitys, että öljyvaraston rakentaminen saarella alkoi jo 1950-luvun puolimaissa. Vuoden 1965 peruskartassa nimi joka tapauksessa esiintyy jo Öljysaarena ja molemmat putkisillatkin on esitetty.

Nuottasaareen rata oli ja ajoneuvoilla pääsi, jo 1930-luvulta lähtien. Nuottasaaren tehtaat olivat varastoidun öljyn tärkeä käyttäjä, myös varaston tarvitsema lämmityshöyry tuli tehtailta. Siksipä tarvittiin kuvassa näkyvä putkisilta, joka yhdisti Nuottasaaren taustalla näkyvään Öljysaareen ja jota pitkin hyödykkeet kulkivat. Kuvan vaunua siis täytetään Nuottasaaren puolella. Kuvassa näkyy välissä virtaava Rommakonväylä, Oulujoen päävirran purku-uoma Pohjanlahteen.

Myös Öljysaaren ja Vihreäsaaren yhdisti putkisilta, erikoisen mallinen riippusilta vieläpä, joka ylitti vähäisemmän Rommakonväylän haaran. Vihreäsaaren puolella lähin rautatien päätepuskin oli melko kaukana, noin 500 m; ratakin sille puolelle valmistui vasta 1960-luvulla.

Viimeiset Öljysaaren säiliöt ja putkisillat purettiin noin vuoteen 1992 mennessä, öljyn varastointitarpeen kaikin puolin vähentyessä ja laitteiden vanhentuessa. Putkisilta alkoi myös olla purjeveneilijöille jonkinlainen riesa, alituskorkeus oli vain 12 (max 15) m. 1980-luvun iloiset kevyen rahan vuodet kun toivat Ouluunkin sellaisia pursia, jotka eivät sillan alta enää meinanneet mahtua...
26.01.2018 17:19 Kari Suominen: Tämän kuvasarjan kuvien tekstit ovat suoria lainauksia kuvien yhteydessä olleisiin selitteisiin ajankohdasta ja paikasta. Jos ei kuvaaja ole pudonnut kartalta muistiinpanoissaan, niin seuraava kuvaoikeuksien haltija on arkistoinnin yhteydessä saattanut liittää vahingossa virheellistä informaatiota kuvan yhteyteen. Luotan asiantuntemukseesi ja korjaankin kuvauspaikan Nuottasaareksi sekä kiittelen runsaasta ja valaisevasta lisäselvityksestä paikan historian osalta.
26.01.2018 18:40 Heikki Jalonen: Lisättäköön tähän vielä vähän laiva-asiaa kun kohdalla sattumalta ollaan: säiliövaunun taakse piiloon jää varmaan parikin Oulu-yhtiön vanhaa hinaajaa, "Oulu-ja-numero"-nimisiä, tarkempi tunnistus tästä kuvasta mahdotonta. Suurinumeroisin Ouluista oli luullakseni 13.

Lähimmän paatin keulapakka ja prykän etukaide näkyvät hieman vaunun puskimen takaa. Maston toppi radioantenneineen näkyy säiliön yläpuolella, ja vasemmalla vähän kauempana toisenkin paatin antenni.

Oulu-yhtiön hinaajien seisomapaikka oli Pyydyskarin telakan lopettamisen jälkeen (noin 1960---61) juuri tuossa putkisillan tuntumassa. Kuvan oton aikaan vuonna 1960 niitä ei vielä ollut montaakaan kerrallaan paikalla sulan veden aikaan, silloin oli niille vielä töitä.

1970-luvulla samassa paikassa seisoi, silloin jo romutusta tai myyntiä odottamassa, joskus 6...7 vanhaa hinaajaa, höyryjä järkiään kaikki. Eivät kulkeneet Yhtiön puut enää vesitietä siihen aikaan.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!