09.12.2018 / Museum für Hamburgische Geschichte, Hamburg, Saksa

09.12.2018 Vanha 133-sarjan Wismarin kiskobussi on kaartamassa Harburgin asemalle. Radalla on yli 100 veturia ja moottorivaunua ja keskimäärin kukin veturi ajaa tällä radalla 150 kilometriä vuodessa. Huomaa oikealla oleva vanha Ford Capri!

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Hannu Peltola
Kuvasarja: Museum für Hamburgische Geschichte
Lisätty: 26.12.2018 18:56
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus, Opastin
Sekalaiset: Muistomerkki, Muu ajoneuvo
Sijainti: Linjalla
Ulkomaat
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

26.12.2018 23:34 Esa J. Rintamäki: Ihan kuin tuon Wismar-vaunun oikealla puolella oleva rekka olisi Mack...?
27.12.2018 20:17 Hannu Peltola: Kovasti näyttäisi Mackiltä. Entä tuo pieni kulkuväline Mackin ja Ford Caprin välissä?
27.12.2018 21:00 Heikki Jalonen: Puolikkaan vetäjässä näkyy jäähdyttimen säleikön yläpuolella oleva pieni koroke. Se passaisi Freightliner-merkin muotoihin, jostain 1970-luvun kromikkailta vuosilta.

Pieni kulkuväline, tynnyri lavallaan, saattaa olla taas yksi Goliath tai Tempo, peräkärryineen erityisen Tempoileva Koljatti. Varapyörä lavan kupeella. Peräkärrynä samanlaisen mallin peräpätkä. Varapyörä lavan kupeella ja lavakuomu lisäluksuksena. Arvailen, että reaalimaailmassa tuollaista Komboa tuskin koskaan on liikkunut. Mutkan takana odotteleekin muuten Polizei VW-kuplan kanssa, ehkä siellä painot ratsataan...

Huonostihan tuo tästä katselukulmasta tunnistuu, mutta arvausta voinee pitää kohtuullisen luotettavana; niin monta muuta Goliath-malliyksilöä tuon radan rekvisiitassa on. Jos osuin oikeaan, niin tässä on pieni huumorinkukka ollut radan rakentajalla mielessä: American Chrome Colossus vs. Wirtschaftswunder-Sparschwein. Jälkimmäinen muuten kuljettaa suuremman nettokuorman, mitattiinpa sitten per hevosvoima tai per omamassa.
28.12.2018 16:58 Heikki Jalonen: Lisättäköön tähän kohtaan vielä pari selventävää lisätietoa noista saksalaisten tavallisimmista kolmipyöräisistä, eli Tempo Vidalista ja Goliathista. Molempia oli tietysti lukuisia eri malleja eri aikoina, mutta muutama yleisseikka on hyvä panna merkille.

Goliath oli takavetoinen, kardaanilla ja normaalilla jäykällä akselilla ja siten siinä oli myös tasauspyörästö. Moottori sijaitsi ohjaamon (kuljettajan penkin) alla, tyypiltään melkoisen makaava. Moottorit olivat kaksitahtisia, sylinteriluku 1 tai 2, valmistusajankohdasta ja mallin koosta riippuen. Joissakin malleissa oli nestejäähdytys, niissä oli selkeä jäähdytinsäleikkö edessä; ilmajäähdytteisissä malleissa säleikköä ei ollut tai se oli pienempi. Goliathia valmisti Borgward-yhtymän Bremenin tehdas, vuosina 1937...61.

Tempo (Vidal) oli puolestaan etuvetoinen, moottorin sijaitessa etupyörän yläpuolella, hieman akselin linjan takapuolella. Koko moottori-voimansiirto-paketti kääntyi etupyörän mukana, siten ei tarvittu mitään vetoniveliä eikä akseleita, voima siirrettiin suoraan koteloidulla ketjulla etupyörälle. Etuvedon ketjun kotelo on helposti nähtävissä, jos ajokin näkee kunnolla vasemman kyljen puolelta. Tasauspyörästöäkään ei tietenkään tarvittu. Moottori oli kaksitahtinen, ilmajäähdytteinen, loppuvuosina muutakin. Malleja oli monta, useimmiten kaksisylinterisiä, tilavuudet ja tehot vaihtelivat. Tuon radan Hampuri-teemaan juuri Tempo sopisi erikoisen hyvin, niiden valmistaja Tempo-Werke Vidal & Sohn sijaitsi nimenomaan Hampurissa. Kolmipyöräiset Tempo-kuljettimet olivat tuotannossa noin 1928...66. Niitä tehtiin myös lisenssivalmisteena mm. Intiassa. Ja tehdään edelleen. Tempon nelipyöräiset konstruktiot ovat oma historiansa, ne olivat aikansa ajanmukaisimpia etuvetoisia pakettiautoja. Niille oli ottajansa kun firma loppui 1977.

Saksassa valmistettiin edelleisten lisäksi muitakin kolmipyöriä, mutta ne olivat selvästi harvinaisempia tapauksia.
28.12.2018 17:46 Jouni Halinen: Hiukan samanlainen tapaus on Farmobile. Sellainen on yhdessä ladossa Korpilahdella, se on ihan Suomen kilvissä ja ollut aikoinaan paikallisen Esson käytössä ja siinä on hienot "tiikeriä tankkiin" teippaukset. On varmaan myynnissä jos jotain kiinnostaa tämä koominen kulkupeli.

"Lyhyen tuotantokauden aikana Farmobils myytiin Saksassa, Ranskassa, Kreikassa, Italiassa ja Isossa-Britanniassa. mainokset sanoivat: ”Käytä sitä traktorina tai autona, jeeppinä tai betonisekoittimena. Maantiellä tai metsässä, kevyenä kuorma-autona, liikkuvana myymälänä tai pidä vain hauskaa, BMW Farmobililla ei ole rajoitusta. ”Kreikassa sitä kutsuttiin nimellä" Moottoroitu vuohi! " kun valinnaiset voimanottoakselit voisivat kääntää Farmobilin sahaksi, lypsykoneeksi, pensasahaksi tai betonimikseriksi. Hyötykuorma vastaa olennaisesti ajoneuvon painoa, noin 1300 kiloa. Farmobilit jopa juoksivat menestyksekkäästi, ja Hubert Aublet sijoittui kolmanneksi 1965 Cimes-ralliin!" Ps. edellinen on kääntöohjelman käännös, ihan vähän tuunattuna.

https://www.lanemotormuseum.org/collection/cars/item/chrysler-international-farmobil-1964
28.12.2018 18:04 Esa J. Rintamäki: Muita tunnettuja kolmipyöräisiä olivat saksalainen Phänomobil ja englantilainen Reliant. Googlatkaapa!
28.12.2018 20:37 Heikki Jalonen: Pnänomobil onkin hyvä huomautus. Se oli koko ajokkilajin alkuvaari, melkein ainakin. Niitä valmistettiin noin 1907...1926. Kovin yleinen se ei kuitenkaan koskaan ollut. Suomessakin on ainakin yksi tunnettu Phänomen-yksilö, ex. Nikolajeff.

Framo oli puolestaan Saksassa melko tavallinen kolmikiikku aikoinaan (1927...57), mutta ei niin yleinen kuin Goliath tai Tempo, lisäksi Framon kohtalona oli VEBbaus.

Englantilaiset kolmipyörät, indeed... Käytännössä ne olivat Whitehallin verokraattien hallinnollisena komiteatyönä syntyneitä otuksia, joissa hämmästyttävällä tavalla onnistuttiin yhdistämään moottoripyörän ja auton huonoimmat puolet: moottoripyörästä otettiin kyydin kylmyys, meluisuus, savuisuus, vaappuvuus, vaarallisuus ja mitättömät tavara- ja matkustajatilat sekä alhainen mukavuus; autosta puolestaan saatiin epäketteryys, tilaa vaativat mitat, huono näkyvyys, huollon hankalampi suorittaminen, puhtaanapidon suurempi työ, hankalampi kyytiinnousu, oikean pysäköintipaikan tarve ja suurempi polttoaineenkulutus, huonompaa suorituskykyä unohtamatta. Ja varmuuden vuoksi, ilman peruutusvaihdetta. Ettei vain olisi liikaa alempien yhteiskuntaluokkien tunnetun heikkoa moraalista tasoa rappeuttavaa ylellisyyttä... Brittiläisen road tax-verojärjestelmän uljaimpia saavutuksia, kerrassaan.
28.12.2018 21:32 Hannu Peltola: Kiitoksia Heikki ja Esa kattavasta kolmipyörähistoriikista! Olen oppinut näistä paljon!!!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!