21.09.1941 / Neuvostoliitto
Borg

21.09.1941 SA-kuva 50750.
"Meikäläisiä tavaravaunuja Syvärin aseman ratapihalla kytkettyinä yhteen ryssien tavaravaunujen kanssa. Täten saatu siis "lainatavara" jälleen takaisin.
Syväri, Muurmannin rata. 1941.09.21"

Kätevä vertailukuva: Kolme erilaista samanlaista venäläisen normaalivaunun piirustusten mukaan rakennettua vaunua: Ulkopuolinen pystysuora puurunko ja sisäpuolinen vaakalaudoitus.
- Vasemmalla venäläinen päätysillallinen normaalivaunu.
- Keskellä Tarton rauhassa Suomeen jäänyt kevytakselinen venäläinen vaunu, joka on Suomessa saanut litteran Gav.
- Oikealla ilmeisesti Tarton rauhassa Suomeen jäänyt kantavampi venäläinen vaunu, joka on Suomessa saanut litteran Gd. Toinen vaihtoehto olisi entinen yhdysliikennevaunu Gb, joka on v. 1917 saanut litteran Gd.

Vertaa kuva http://vaunut.org/kuva/138792

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Syväri (Liikennepaikan tiedot) Valtio: Neuvostoliitto
Kuvaaja: Borg (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Lisätty: 09.04.2020 13:58

Kommentit

09.04.2020 16:51 Kurt Ristniemi: Tuo takaisinsaatu lainatavara on vaihtanut omistajaa pariinkin kertaan:
Alunperinhän nuo oikeanpuoleisetkin vaunut ovat olleet venäläisiä. Ne jäivät Tarton rauhansopimuksessa v. 1920 Suomeen ja muuttuivat suomalaisiksi. Ilmeisesti talvi- tai jatkosodassa ne joutuivat Neuvostoliiton haltuun 'lainatavaraksi'. Ja tässä ne on lopulta 'saatu takaisin'.
Näinköhän tuo alkuperäinen kuvateksti pitää tulkita?
09.04.2020 19:22 Alex Chudoba: Kuvan lainatavarahan lienee venäläistynyt talvi- ja jatkosotien välissä, jolloin Neuvostoliittoon luovutettiin 205 Gav- ja 503 Gd-vaunua (Resiina 2/2001 s. 17).
09.04.2020 19:55 Erkki Nuutio: Kiitokset vähän tutkittua aihepiiriä valaisevien kuvien esiinkaivamisesta!
Kiitokset myös sotilaillemme, Marsalkka Mannerheimille ja Presidentti Rytille.
Heidän ansiostaan yhteiskuntamme, valokuvaajia myöten, toimi voimansa ponnistaen kun maa oli raskaassa sodassa.

Siksi saamme nyt käyttää vapaasti netissä valtavaa laadukkaiden SA-dokumenttikuvien kokoelmaa. Saamme myös tutkia netissä maksuitta maamme julkaistuja sanoma- ja aikakauslehtiä vuoteen 1929, ja tutkimushankkeissa siitä eteenkinpäin. Missään muussa maailman maassa eivät asiat ole näin etevästi maallikko-historianharrastajille.
10.04.2020 12:27 Kurt Ristniemi: Tuo Resiinan varsin kattava kirjoitus tosiaan selittääkin sen, millä tavalla kuvan suomalaisvaunut ilmeisesti olivat joutuneet Neuvostoliittoon talvisodan jäkeen. Kuvassa ne ovat jatkosodan aikaan jälleen suomalaisten hallussa. Mutta miten kaluston kävi jatkosodan jälkeen, Moskovan välirauhassa 1944 ja Pariisin rauhassa 1947?

Pariisin rauhansopimuksen 24 artikla:

"Suomi sitoutuu, mikäli se ei ole vielä niin tehnyt, Neuvostoliiton hallituksen osoittamissa määräajoissa palauttamaan Neuvostoliitolle täysin hyvässä kunnossa kaikki sodan aikana Neuvostoliiton alueelta viedyt valtiolle, yleisille tai osuustoiminnallisille järjestöille, yrityksille tai laitoksille taikka yksityisille kansalaisille kuuluvat arvoesineet ja tavarat, kuten tehtaiden ja teollisuuslaitosten varusteet, veturit, liikkuvan rautatiekaluston, traktorit, moottoriajoneuvot, historialliset muistomerkit, museoarvoesineet ja kaiken muun omaisuuden."

Mutta mitä käytänössä tarkoitti Neuvostoliiton alueelta viety liikkuva rautatiekalusto? Samaako kuin talvisodan rauhassa, eli kaikkea kalustoa, mikä sodan alkaessa ja aikana oli ollut alueella kirjoilla - todellisesta sijoituspaikasta huolimatta - ja sodan tähden alueelle tuotua ylimääräistä kalustoa? Ts. kaikkea kalustoa, mikä oli ollut alueella kirjoilla tai alueella liikkunut.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!