17.08.2020 / Rauma
Ari-Pekka Lanne

17.08.2020 Kuljettajan istuessa Rauman tilapäisellä, kirkon parkkipaikalle laitetulla, linja-autoasemalla seisovan Lahtikko-Scanian ohjauspyörän takana odotellen Poriin klo 17:15 lähtevän vakiovuoron aikaa alkaa aukinaisesta sivuikkunasta kuulua Siperian Suden aaltoilevaa ulvontaa ja huminaa. Näköjään tällä kertaa toinen päivystyskaluista on päässyt mukaan iltapäivän laskumäenruokasekuliin. Löydä kuvasta Ekosusi ja Valko-Deeveri!

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Ari-Pekka Lanne
Kuvasarja: Hinauksia Rauman radalla
Lisätty: 23.09.2020 23:22

Kommentit

24.09.2020 09:54 Erkki Nuutio: Kerta toisensa jälkeen ruotsalaisyhtiöt ostavat suomalaisyhtiöitä siirtääkseen niiden valmistustoiminnot ja työpaikat muualle ja lopettaakseen valmistuksen Suomessa. Suomalaisyrityksen ostohinnan ne yleensä saavat takaisin kiinteistön myyntitulojen muodossa.

Tällä kertaa oli kyseessä entinen Lahden Autokori, jonka tuotantoprosessia kehitettiin ahkerasti jo ennen myyntiä Scanialle. Myynti taisi johtua uudistusinvestointien aiheuttamasta kuormasta bussimyynnin taantuman aikana.
Ammattilehdet kertovat piakkoin yksityiskohtia, mutta selvästi Scania halusi lisää töitä omalle bussitehtaalleen Ruotsissa ja/tai bussitehtailleen halpamaissa, ja oikaista mutkia.
Näinhän Volvokin teki vuosia aikaisemmin lopettaessaan Wiiman ja Ajokin.

Suomalaiset eivät halua ymmärtää/myöntää emävirhettään antaessaan ruotsalaisten vuosisatojen tottumuksella tuhota Suomen teollisuuden silloin kun se (kuten yleensä) kilpailee heidän oman teollisuutensa ja intressien kanssa.
Jos yritysmyyntiin ei todellakaan löydy sopivaa kotimaista ostajaa, pitää myydä sellaisen maan sellaiselle yritykselle, jonka intressi on kehittää ja laajentaa toimintaa.
Esimerkiksi Agcolle Linnavuoren moottoritehtaan hankinta oli strateginen valinta: Suuri traktorivalmistaja ei voi turvallisesti kehittyä ilman omaa moottorivalmistusta. Lisäksi moottori on rahallisesti niin suuri osa traktorista, että siihen liittyviä rahoja ei kannata jakaa ulkopuolisille.

Sopivampia uusia kehittämishaluisia ostajia on syytä etsiä on esimerkiksi Hollannista. Esimerkiksi nämä suhtautuvat Suomeen ja suomalaistuotteisiin myönteisesti, eivätkä alentuvasti kuten tyypillisesti ruotsalaiset.
Esimerkiksi nämä (kuten VDL) haluavat lisätä markkinaosuuttaan ja huolto- ym toimintaansa Pohjolassa ja Baltiassa (ja mikäli mahdollista myös Venäjällä), ja tämä tapahtuu parhaiten Suomen kautta.
Lisäksi esimerkiksi hollantilaiset ovat suuren EU-markkina-alueen ytimessä, eivätkä sen laidalla kuten Ruotsi.

Vaikka ruotsalaisten strateginen ymmärrys ja markkinointitaito on parempi kuin suomalaisten (mitä Lahdenkin tapaus osoittaa), on hollantilaisten strateginen ymmärrys ja markkinointitaito vielä ruotsalaista parempi.

Toivottavasti Lahden tapauksesta jotain opittaisiin, etenkin koska saamme vielä kuulla uusista vastaavanlaisista tapauksista lähiaikoinakin. Elintasomme on todella vaarassa, eikä se säily luovuttamalla itsemme Ruotsin henkisen dominanssin alle. Tätä pitäisi Scania-uskovaistenkin sielussaan puntaroida. Assimiloituminen naapurimaahan ei tue elintasoamme eikä teollisuuttamme.
24.09.2020 10:34 Timo Salo: Se on Erkki sillälailla, että 20 vuoden kuluttua suomalaiset kampaavat toistensa hiuksia ja myyvät jäätelöä kaikille halukkaille. Valtion "tytöt" katselee sormi suussa, että mitä nyt tapahtuu...??? (mutta Suomen luonto saadaan "hyvään" lyöntiin)

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!
<< Kuvalista >>