??.??.1961 / Lamminmäki

??.??.1961 Asemarakennuksessa sijainneella asetinlaitteen ohjaustaululla annetaan vaihteiden paikalliskääntölupa, eli lupa ratapihalla työskennelleelle henkilökunnalle kääntää vaihteita ja raiteensulkuja itse. Tämä tapahtui painamalla samanaikaisesti painiketta "V-paik" sekä vaihteiden käännön ryhmäpainiketta "VRP". Luvan tultua myönnetyksi alkoi painikkeen "V-paik" vieressä oleva merkkivalo vilkkua. Jos ratapihalla työskentelevä henkilökunta käytti saamansa luvan, eli joko käänsi jonkin sähkövaihteen napin avulla tai vapautti raiteensulkujen ja käsikäyttöisten vaihteiden kääntämiseen tarvittavan avaimen magneettisalpalaitteesta, vaihtui merkkivalo palamaan kiinteästi. Niin kauan kuin lupaa ei oltu käytetty saattoi asetinlaitteen käyttäjä perua sen painamalla samanaikaisesti painikkeita "V-paik" ja "V-kesk". Jos lupa oli käytetty, ei sitä voinut palauttaa muuten kuin painamalla jotakin ratapihan laitekaapeista löytyneistä "Valmis"-napeista.

Kuvan tiedot
Kuvaaja: tuntematon (Lisännyt: Panu Breilin)
Kuvasarja: Lamminmäen aseman turvalaitoksen käyttöä vuonna 1961
Lisätty: 08.10.2020 21:09
Muu tunniste
Rautatieinfra: Turvalaite
Sekalaiset: Henkilökunta
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

08.10.2020 21:18 Pertti Miettinen: Jes. Nyt saan lisätä näihin kuviin paikan myös sillä minulla on kuva tästä asetinlaitteesta myös, tosin siinä näkyy vain pohjoispuolella tuosta HP painikkeesta alkaen.
08.10.2020 22:53 Panu Breilin: Kuva koko ohjaustaulusta vuoden 2002 asussaan löytyy täältä: http://vaunut.org/kuva/10799 . Ohjaustauluun tehtiin ajan myötä muutoksia liittyen ainakin Lamminmäen tasoristeyksen varoituslaitoksen käyttöönottoon 1978.
09.10.2020 17:20 Pekka Siiskonen: Vaihteiden paikalliskääntölupien antaminen on ilmeisesti tapahtunut Siemensin tauluilla kahdella tavalla:

Oranssin "Turvalaiteoppi"-kirjan (1977) ja Tero Sorsimon "Releasetinlaite Siemens DrS" -kirjan (2017) mukaan paikallisluvat annetaan painamalla samanaikaisesti jonkin ko. paikallisluparyhmän vaihteen painiketta, esim. painiketta "V1" ja painiketta "V-paik ON". Purku tapahtuu painamalla jotain ko. paikallisluparyhmän vaihdepainiketta, esim painiketta V1" ja painiketta "V-paik EI".

Kuvassa, sekä "Karvosen monisteessa" (1960-luvulta), ja ainakin muutamassa näkemässäni asetinlaitteen käyttösäännössä lupa annetaan painamalla valitun paikalliskäyttöryhmän painiketta, esim "V-paik 1" ja vaihteiden ryhmäpainiketta "VRP". Purku tapahtuu painamalla paikalliskäyttöryhmän painiketta, esim "V-paik 1" ja vaihteiden keskitettyyn käyttöön palauttavaa, kaikille ryhmille yhteistä painiketta "V-kesk".

Miksi kaksi erilaista tapaa? Minkä periaatteen mukaan paikalliskäyttöluvan antamis- ja purkamistapa on kulloinkin asetinlaitteeseen valittu?
09.10.2020 17:26 Teemu Sirkiä: Riippuu siitä, onko asetinlaitteessa useampia paikallisluparyhmiä vai ei. Tässä on vain yksi.
09.10.2020 17:29 Teemu Sirkiä: Se ei tosin selitä asiaa kokonaan, jos noissa useamman paikallisluparyhmänkin tapauksissa on siis kahta eri tapaa. Kyse voi olla siitä, että toimintaa on muutettu vuosien saatossa. Kuvassa näkyvä laitos on DrS-sarjan varhaisinta sarjaa.
10.10.2020 18:01 Teemu Sirkiä: Kaivelinpa asiaa vielä hieman lisää. Näyttää, että tuo toimintatapamuutos on tullut samalla, kun DrS-asetinlaitteiden kulkutiekytkennät muuttuivat kolmiportaisesta rakenteesta kaksiportaiseen 1960-luvun lopulla. Kytkentä tuossa ei ole sinällään hirveän erilainen, mutta uusi tapa sisältää vähemmän painikkeita. Kenties on ollut yksinkertaisempaa painaa alueella olevan vaihteen painiketta kuin miettiä, mihin paikallisluparyhmään vaihde kuuluu ja painaa sen painiketta. Lisäksi tuossa on ollut sellainenkin ero, että ainakin osassa enimmäkseen paikalliskäytössä olevissa varhaisimmissa asetinlaitteissa paikallislupa on kytkeytynyt suoraan asetinlaitetaulusta maastoon saakka. Eli sitä ei ole tarvinnut ottaa vastaan kuten tässä Lamminmäen kauko-ohjatun laitoksen tapauksessa.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!