??.??.1915 / Tarkennusta kaivataan, Ranska

??.??.1915 Rautatie ja saksalaisia sotilaita Ranskassa ensimmäinen maailman sodan aikana

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Tarkennusta kaivataan Valtio: Ranska
Kuvaaja: Jyrki Längman
Lisätty: 08.11.2020 15:18
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Ulkomaat

Kommentit

08.11.2020 19:48 Ilkka Hovi: Opastimesta päätellen kuva on Ranskasta.
08.11.2020 21:47 Heikki Jalonen: Pickelhaube kertoo, että sotilaat ovat Saksan Keisarillisen Armeijan edustajia. Viikset samoin.
09.11.2020 06:27 Timo Salo: Kaikilla edessä olevilla upseereilla (?) vyö kovin tiukalla, keskivartalolihavuus jo tuolloin ongelma? Tuolla kropalla ei pitkälle juosta... :-) Miehistöllä panosvyöt "arvomerkkinä"!
09.11.2020 13:03 Esa J. Rintamäki: Vasemmalla näkyy aika pelkistetyn näköinen vaihteenasetin, sekä puolienglantilainen vaihde.

Vasemmalla olevalla keppiherralla näyttää olevan miehistön (aliupseerin ?) asetakki, jonka napinläpeä koristaa toisen luokan Rautaristin nauha. Etualan herralla on kiikarin lisäksi värivalotaskulamppu viestittämistä varten. Samanlainen lamppu näkyy olevan myös koppalakkisoltun vasemmalla puolella olevalla Pickelhaube-soltulla. Koppalakkisellakin on rautaristin nauha napinlävessä ja mikä mielenkiintoista, lähellä hihansuuta nauha, jonka tekstistä ei saa selvää. Kyseinen nauha on joko taistelupaikan muistoksi myönnetty tai joukko-osaston nimi. Arvomerkit on vähän vaikeasti nähtävissä, sillä epoletit kertoivat arvon. Huomattavaa on, että ns. Litzeneitä ei näy kenenkään kauluksissa.
09.11.2020 18:20 Heikki Jalonen: Kiinnostava kuva, tosiaan. Missähän kaikkialla se lieneekään kierrellyt ennen tälle sivustolle päätymistään? Ja mitä kohtaloita sen taakse kätkeytyy. Kuka kuvasi, mikä joukko-osasto oli kyseessä? Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin jo sotaa kokenut osasto, kuvattuna jossain vallatulla Ranskan alueella. Tai Belgiassa, siellä kai opastinsysteemi oli ranskalaisen kaltainen? Ehkäpä suunta on lepovuorolta takaisin rintamalle?

Voisi arvailla, että koppalakkia käyttävä (aliupseeri) on vanhempaa vakihenkilöstöä, jo ennen sotaa toimeensa asetettu; ehkäpä toimisto-, talous- tai majoitusaliupseeri tai komppanian vääpeli, taskussaan jokin virallinen dokumentti. Yllään ennen sotaa käyttöön tullut 1907 tai 1910 kenttäharmaa asepuku, ehkä jopa oma itselleen mittoihin teetetty. Sen virallisemmassa versiossa (paraati) oli noita joukko-osastojen tunnuksia hihoissa. Myös koppalakki kypärän asemesta viittaisi enemmän töpinän suuntaan. Kaulus on pyörökaulus, siihen kai Litzenit eivät koskaan kuuluneet.

Rivisotilaat käyttänevät sodan aikana käyttöön tulleita (1914-15 ym.) yksinkertaistettuja asepukumalleja, ilman koristeita ja koukeroita.

Sattuuko lukusalle Suuren Sodan militarian tuntijoita, voisi tulkintani olla oikea?
10.11.2020 10:42 Ilkka Hovi: Keski Euroopassa: Ensimäisen maailmansodan aikaisia rautatiekuvia on runsaasti. Silloin oli suvaittua jopa kannustettiin ottamaan kuvia rautatieaiheista. Toisen maailmansodan aikana rintamakuvaus oli pääsääntöisesti kiellettyä.
10.11.2020 14:11 Hannu Peltola: Googlen kuvahaku ei löytänyt tätä kuvaa. Mistä Jyrki olet saanut tämän kuvan ja mitä tiedät sen historiasta? Onko se peräti jostain yksityisarkistosta?

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!