??.??.1930 / Hamina, Hamina (vanha)
Tuntematon

??.??.1930 Hamina silloin joskus. [1930-luku? Suomalainen Nafta Oy, öljyterminaali]

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Hamina (vanha) (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Hamina
Kuvaaja: Tuntematon (Lisännyt: Jyrki Längman)
Lisätty: 08.11.2020 15:26
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus
Sekalaiset: Henkilökunta, Matkustaja
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

08.11.2020 19:30 Erkki Nuutio: Toinen arvoituksellinen kuva Haminan "terminaalista. Etummaisen säiliövaunun yläluukku on avoinna ja siitä on johdettu ohuehko putki sisään. Sillä tuskin voi imeä öljyä yläkautta. Voitaisiinko sillä lämmittää jähmettynyttä raskasöljyä - siis jos putkeen puhallettaisiin höyryä? Ovatko mustat vaunut venäläisiä? Keskuspuskinta ei ole ainakaan etummaisen vaunun päässä.

Vasemmalla näkyy maasta esiin kaivettu säiliö, mutta työskentelytasolla olevat kannet ehkä johtavat maanalaisiin varastosäiliöihin. Ilmeisesti tyhjennetään säiliövaunujen sisältö varastosäiliöihin ja täytetään näistä öljy- ja polttoainetynnyreitä myyntiin.
Voisiko kyse olla vuonna 1929 perustetun Suomalainen Nafta Oy:n toiminnasta neuvostoöljyn maahantuojana ja vähittäismyyjänä. Vuonna 1934 perustettu virolaisen liuskebensiinin tuoja Oy Trustivapaa Bensiini on sensijaan liian myöhäinen valokuvan kannalta. Päätoimijat Suomen Masut (Shell) ja Nobel-Standard eivät varmaankaan myöskään ole osallisina kuvan mukaisessa alkeellissa "terminaalissa".

Kuva vaikuttaisi olevan vuosien 1929-1932 vaiheilta. Löytävätkö Kotkan tuntijat Suomalainen Nafta Oy:tä esimerkiksi ajankohdan puhelinluetteloista?
08.11.2020 20:03 Heikki Jalonen: On tosiaan melko alkuperäistä mallia tämä nestemäisten polttoaineiden "terminaali"... Kas kummaa, kun kukaan ei edes tupakoi vaikka siinä on sentään neljä miestä koossa - nuo ajat olivat savuisia. Tai ehkäpä miesten työhönoton vaatimus oli tupakoimattomuus, jostain syystä?

Tynnyrin päällä oleva sinkkiämpäri on epäilemättä tärkeä logistiikan komponentti, samoin kuin aitatolpassa roikkuva käsipumppu. Huomatkaapa pienten portaiden vieressä maassa lojuva autonrengas. Silläkin on logistiikassa hyvin tärkeä osansa. Täsmälleen tuossa kohdassa...

Raskaasta öljystä tuskin on kyse, se oli noina aikoina vain isomman teollisuuden polttoaine ja siellä oli kuormien purkuun vakituisemmat paikat ja systeemit. Tuskin raskasta kulki tuommoisten tynnyriterminaalien kautta, pienkäyttäjiä ei tuolloin juuri ollut. Öljy myös vesittyy, jos sitä lämmitetään suorahöyryllä. Sama pätee bitumeihin, sitä kyllä sai tynnyritavarana mutta tynnyröinti oli teollista toimintaa.

Joten jäljelle jäävät bensiini ja petroolit. Silloin tuo putki saattaisi olla ihan simppeli lappo, jolla kuormaa voi melko helposti purkaa hallitun hitaasti, halvalla improvisoitua tekniikkaa. Lapossa tietysti pohjaventtiili, jolloin lappo käynnistyy muutamalla vetäisyllä. Varsinaisia oikeita purkuvarsiahan tuolla ei näy.

Vaunut saattavat tosiaan olla venäläisiä. Silloin juuri yläpurkulaite on tarpeen. Venäjällä kun [huomaamattomasti] alaventtiilistä tyhjennettävät säiliöt tuppaavat kuljetuksen kestäessä omia aikojaan salaperäisesti tyhjenemään... Siksi alaventtiiliä ei ole.
08.11.2020 20:03 Ilkka Hovi: Oikealta toinen ja kolmas vaunut ovat venäläistä alkuperää. Kuvanottoaikaan ainakin jonkin yhtiön käytössä. (VR, öljy-yhtiö). Mielenkiintoinen on toinen vaunu oikealta, jossa jarrumiehelle oma koppi, säiliön sivulla. Tulipa tuossa nähtyä, tuotakin rakennesarjaa olevan vaunun olleet Suomessa käytössä. Tapana oli ottaa bensiini tai valopetrooli kuvun kautta. Imeminen onnistuu kun kevyt jae höyrystyy kun nesteen pinta alenee, tällöin nesteenhöyryn pitoisuus pysyy räjähdysrajan alapuolella. Nykyisinkin venäläiset vaunut täytetään ja puretaan yläkautta. Vaunut on numeroitu mutta säiliömerkinnät puuttuvat joten arvioisin kuvanottoajaksi noin 1920-luvun puoliväliä, perustuen siihen että jos olisivat Neuvostovenäjältä tulleita vaunuja olisi myös säiliössä merkintöjä. Kuvittelen vaunujen (oikealta 2. ja 3.) olevan Suomeen Tartonrauhassa jääneitä vaunuja.
08.11.2020 20:46 Erkki Nuutio: Kymenlaakson Sanomat 14.12.29 s.1 : Öljysatama [Kotkan] Katariinanniemeen. Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi tontin luovuttamisen Suomalainen Nafta Oy:lle Katariinanniemestä naftatuotteiden varastoimista varten. Annettiin oikeus tehdä mainitun tontin ja Harkko Oy:n Hovinsaaressa olevan tontin vaihdosta.
Kymenlaason Sanomat 5.12.29 s.1 : Harkko-yhtiön öljyvarastoalue Katariinanniemeen.

Näyttää siltä, että kuvassa on kyse Suomalainen Nafta Oy:n toiminnasta. Mutta onko kuvan alkeellinen toiminta ollut Haminassa, oletettavasti vuonna 1929, ja muuttanut sitten laajentumistarpeen vuoksi Kotkan Katariinanniemeen tai Hovinsaareen. Gulf osti Suomalainen Nafta Oy:n vuonna 1937.
09.11.2020 11:58 Ilkka Hovi: Paikka varmaan löytyy ratapihakaavioiden kautta. Kun katsellaan kuvaa tarkemmin, minusta taka vasemmalla on makasiini ja mahdollisesti asematalo. Kaikki puhelinjohdot näyttävät kulkevan aseman ohi edelleen. Taaempana olevissa vaunuissa on paljon kuormaamattomia koska avovaunut ovat ilman kuormaa ja useiden katettujen vaunujen ovet ovat auki. Vasemmalla raiteiden välissä oleva talo voisi tarkentaa paikan. Näytttää siltä, että tynnyrien täyttöpaikka on rakenteilla, vasemmalla on uusi säiliö ja oikealla henkilö nojaa pystysuoraan tuuletusputkeen. Kolmannen vaalean VR:n säiliövaunun päällä näkyy kaksi henkilöä juuri puhelinjohtotolpan vasemmalla puolella. Toisella on kuin pieni ämpäri kädessä, arvioisin näytteen ottamista varten vaunusta. Haalarihemmolla on firman lippalakki ja oikean rintataskun kohdalla firman nimi. (Tuohon aikaan tuskin nykyisin yleisiä henkilönnimiä laitettiin näkyville.) Minun on kuitenkin vaikea myöntää, että paikkakuntana olisi Hamina.
09.11.2020 20:42 Erkki Nuutio: Suomalainen Nafta Oy:n tonttiasia Kotkassa on selvitetty selkeästi Eteenpäin -lehden kirjoituksessa 9.12.29 :
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanoma​lehti/binding/1520564?page=2
Valitettavasti kirjoitus ei kuitenkaan mainitse, oliko tällä yhtiöllä jonkinlainen terminaali jo aiemmin esimerkiksi Haminassa.
Sikäli RUK-paikkakunta Hamina ja ratalinjan varrella oleva terminaali sopisi kuvaan, että öljytuotteiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin ohella yhtiön päätoiminta oli sotilasvakoilu ja puitteiden järjestäminen sitä harjoittaville.

Neuvostola on saattanut luovuttaa kuvan kolme oletettavasti venäläisvalmisteista säiliövaunua Suomalainen Nafta Oy:n hallintaan/omistukseen. Tämä voi olla selitys miksi niissä ei näy neuvostotunnuksia ja -merkintöjä.
11.11.2020 10:37 Erkki Nuutio: Merkitään että oheinen ja tämä kuva http://www.vaunut.org/kuva/138974?u=377 ovat samasta paikasta.
Mainitussa kuvassa on kaivettu kuoppa, johon tämän kuvan säiliö aiotaan upottaa.
01.05.2021 20:15 Jukka Viitala: Haminan öljysatama löytyi sairaalan ja meren välistä. Öljysatama oli Reutsinkadusta pohjoiseen rantakallion ja meren välisellä tasanteella. Viimeinen käyttäjä oli Esso.

Kuva ei ole Haminasta, Saviniemessä oli vain 2 raidetta.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!