??.??.1909 / Karjaa

??.??.1909 Peltivuorattu III lk vaunu Karjaan asemalla vuonna 1909.
Jälleen kerran vaunun merkinnöistä on varsin vaikea saada selvää:
III. | P 45 H | FSJ. | No 757 | SVR. | III. | P 45 H ja kaasuvalaistuksen tunnus ( näistä varsinkin numero on varsin epäselvä)
Vaunun katolla on kaksi(!) kaasuvalaisimen venttiiliä, kamiinan savutorvi ja mahdollisesti kuusi ilmanvaihdon torpedoventtiiliä.
Osasto- ja määränpääkilpien kannakkeet eivät ole kaikki ikkunoiden yläpuolella, vaan osastokilvet ovat ikkunoiden välissä. Vaunun päädyissä on loppuopastekannakkeet ja vaununsillalla on jarrukampi.
Etualan vaunussa on katolla vielä vanhemmanmalliset ilmanvaihtoventiilit sekä signaalinuoran koukut. Ja katon päätyreunan keskellä pitkä pysty tappi, jonka käyttötarkoitus on selvittämättä.

Museovirasto. Historian kuvakokoelma, M. L. Carstensin kokoelma.
Kuva on rajattu kuvasta https://museovirasto.finna.fi/Record/museovirasto.8469D64B8C283B89B91535ACE205C9EF

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Karjaa (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: M. L. Carstens (Lisännyt: Kurt Ristniemi)
Kuvasarja: Vaunujen merkinnät
Lisätty: 21.12.2020 20:09
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

21.12.2020 20:27 Ilkka Hovi: Pitää aina kommentoida, jotta kantaa ottamalla ja vastaajien avulla tieto lisääntyy. Siis: Olisiko vasemmalla oleva vaunu F-vaunu, koska katon reunassa ylhäällä on koukku, jollainen oli katetuissa tavaravaunuissa keskellä päätyseinää, kiinnitettynä kahdella pultilla, joista alin oli 1320 mm puskinpalkin yläpuolella. Tähän kiinnitettiin soikea kyltti ylimääräisten ja työjunien kulkua ilmoittamaan. (punainen, valkoinen punaisella X:llä, täysin valkoinen). Matkustajavaunussa mielestäni tarpeeton.
22.12.2020 06:41 Kurt Ristniemi: Itsekin näen Ilkan tavoin, että kommentoinnin - ja kuvien täällä julkaisemisenkin - tarkoitus on tiedon lisääminen ja kokoaminen yhteenkuuluviksi kokonaisuuksiksi.
Myös minä katselin tuota lähemmän vaunun katonreunan huipulla olevaa pitkää tappia, mutta en keksinyt sille mitään selitystä. En oikein osaa pitää sitä ylimääräisten ja työjunien signaalien kiinnitystappina. Esim. vuoden 1903 signaaliohjesäännössä on mallikuvat näiden signaalilevyjen käytöstä. Kuvissa on toki konduktöörivaunu, mutta signaalit on kiinnitetty vaunun päätyseinään oven vasemmalle puolelle, oven ikkunan korkeudelle.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!