14.08.2021 / Jyväskylä

14.08.2021 Tk3 1132 kävi eilen Jyväskylässä. Lisää minun Tk3 kuvia löytää myös minun blogissa: https://suomalainenrautatiekalusto.blogspot.com/p/tk3.html

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Stefan Baumeister
Kuvasarja: Jyväskylän havainnot
Lisätty: 15.08.2021 23:05

Kommentit

06.10.2024 22:39 John Lindroth: Upea veturi ja toivottavasti sille tullee myös käyttöä!
20.07.2025 02:22 John Lindroth: Tässä Tk veturissa on tyyliä!
20.07.2025 13:20 Esa J. Rintamäki: Mikä tämän 1132:n kohtalo on sittemmin ollut?

Odottaako teurastajaa kattila-aika ummessa vai mikäkö?
20.07.2025 18:12 Antti Ojala: Jollei viimeaikoina ole tapahtunut muutoksia, tämä on Keitele-museolla. Veturi voi olla ajokuntoinenkin, mutta Keitele-museolla ei ole turvallisuustodistusta. Keitele-museon omistajalla, Äänekosken kaupungilla, näyttää olevan syvä johtajuuskriisi. Lisäksi K-m Oy:n toimitusjohtajalla on tunnetusti lukuisia kuntayhtiöitä hoidettavanaan, joten museo taitaa olla muuttumassa pysyvästi staattiseksi näyttelyksi. - Mielestäni museotoimijoiden olisi harkittava yhteystyön tiivistämistä tai fuusioitumista ainakin liikenteenhoidon osalta. Ei ole paljoakaan järkeä siinä, että jokainen kuppikunta pitää omaa hallintoa ja turvallisuustodistuksia yllä. Sehän ei ole varsinaisesti tuottavaa toimintaa.
20.07.2025 18:52 Teuvo Piirainen: Keitele-Museo Oy:n toimitusjohtaja on Marko Hakanpää ja epäilen, että hänellä olisi mitään lukuisia kuntayhtiöitä hoidettavanaan.
21.07.2025 01:29 Antti Ojala: Tietoni näyttävät vanhentuneen käsiin. On erittäin tärkeää, että toimitusjohtajalla on aikaa paneutua työhönsä, vaikka siitä ei ehkä alkuun palkkaa saisikaan. Toivottavasti myös yhtiön omistaja on selvittänyt itselleen, mitä se haluaa K-m Oy:ltä ja, mitä vastuita museorautatieyhtiön pyörittäminen tuo kaupungille omistajana. Toivon vilpittömästi Keitele-museon tilanteen selkeytymistä ja suosittelen edelleen yhteistyötä muiden museojunatoimijoiden kanssa. Esimerkiksi Toijalan veturimuseo on saanut juniaan liikkeelle varsin luovasti siten, että se lainaa kalustoaan operaattorille, jolla on turvallisuustodistus valmiina.
21.07.2025 01:38 John Lindroth: Voi olla aika selkeyttää yhtiöittämis-hölynpöly vvvhti!Jossain ajassa se markkinointiin ratkaisuna nyt se näyttää ongelmalta/simple!
21.07.2025 08:25 Petri Sallinen: Ehkä kannattaa suhteuttaa. Keitele-Museo Oy teki viime vuonna 10 000 euron tappion 60 000 euron liikevaihdolla — siis puhdasta nappikauppaa.

https://www.finder.fi/Museo/Keitele-Museo+Oy/Suolahti/yhteystiedot/145554
22.07.2025 10:56 Antti Ojala: Arvokas huomio herra Petriltä. 60.000 liikevaihdosta pystyy nostamaan palkkaa tasan yksi henkilö, jos kuluina on Hiace ja työkalut auton perässä. Museorautatien kuluilla yhtiöstä ei todennäköisesti nosteta palkkaa milloinkaan. Se ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että toimitusjohtajalla on oltava laittaa riittävästi aikaa yhtiön kehittämiseen, ainakin niin, että organisoi ympärilleen riittävän joukon vapaaehtoisia.
22.07.2025 11:31 Antti Ojala: Herra John hyvä. Talkootyön näkökulmasta ei ole paljoakaan väliä, järjestetäänkö toiminta yhtiö- vai yhdistysmuotoiseksi. Yhtiö voi olla myös voittoa tavoittelematon. Kermankuorintaa ei tarvitse pelätä, kun kaikki tulot uppoavat varmuudella kuluihin. - Museorautatien järjestämisessä yhtiömuotoiseksi on se järki, että yhtiökokoukseen pääsee vain hankkimalla osakkeita. Osakkeiden hankkiminen taas edellyttää vakavaa sitoutumista. Tämän vuoksi myös Jokioisten museorautatie on järjestäytynyt siten, että omaisuus on yhtiön hallinnassa, ja talkootoiminnasta vastaa yhdistys. - Yhtiössä on paljon hyvää. Esimerkiksi, sen hallitusta ei voi vaihtaa hankkimalla yhtiökokoukseen puhelinkampanjalla massoittain uskollisia äänestäjiä. Yhtiön asioista päättää yhtiökokous, ja kullakin omistajalla on äänivaltaa osakepinkan paksuuden verran. Juuri päätöksenteon selkeyden vuoksi, museorautatien toiminta on paremmin turvattu yhtiönä kuin yhdistyksenä, kuten JMR:n esimerkki todistaa. Lisäksi, yhtiötä koskee työturvallisuuslaki, yhdistystä ei. Käytännössä, yhdistyksessä saa aiheuttaa vaaraa ja kiusata ilman rangaistuksen uhkaa. Museorautatieyhtiössä sikailemalla, paikalle saa p o l i i s i t .
22.07.2025 11:48 John Lindroth: Antille kiitos yhteenvedosta!
22.07.2025 11:49 Petri Sallinen: Käytettävissä olevien taloustietojen perusteella yhtiöllä ei ole edellytyksiä omalla toiminnallaan kerätä tarvitsemaansa rahoitusta. Onko yhtiön liiketoimintaidea ylipäätään elinkelpoinen? Voiko Äänekosken kaupungin enemmistöomistuksessa olevan osakeyhtiön liiketoiminta perustua vapaaehtoistoimintaan? Onko yhtiön toimistusjohtajakin vain vapaaehtoinen, joka leipätyönsä sivussa hoitelee osakeyhtiön asioita? Mitä silloin tehdään, jos vapaaehtoisia ei syystä tai toisesta huvita tehdä mitään ja jos vapaaehtoisia ei ole?

Sisä-Suomen Lehti kirjoitti viime vuonna Keitele-Museon lainvastaisesti varastoimien kreosoottipölkkyjen hävittämisen aiheuttamista kuluista. Lehden mukaan pölkkyjen hävittäminen olisi maksanut 44 000 euroa. Hätiiin huudeltiin yhtiön suurinta omistajaa, eli Äänekosken kaupunkia. Lehtijutun perusteella Keitele-Museo kaatuu, jos ulkopuolista rahoitusta ei saada pölkkyjen hävittämistä varten. Lehtijutusta sai sellaisen käsityksen, että kaupungin ja sen päättäjien suhtautuminen olisi ollut vähintäänkin nihkeä. Toisaalta voidaan kysyä, miksi pölkkyjä ei alkujaan varastoitu asianmukaisesti.

Tällaisen yhtiön toimintaa ei todennäköisesti ratkaise touhutippaa nenäpäässään kantava toimitusjohtaja. Omistajilla pitäisi olla halua rahoittaa yhtiön toimintaa — ainakin aluksi, kunnes yhtiön oma liiketoimintaa tuottaa riittävästi tulosta. Samalla voitaisiin osaajia sitouttaa yksinkertaisesti palkkaamalla heitä yhtiön hommiin. Tässä taitaa tosin taustaalla olla taas kerran puutteelliset ja ylioptimistiset markkina-analyysit, jotka monesti ovat kunnallisen liiketoiminnan riesana.
22.07.2025 12:45 Antti Ojala: Kuten sanottu, omistajan olisi hyvä ymmärtää, mitä museorautatien omistaminen merkitsee. Isännälle kuuluu töistä aina isännän osuus. Niin kauan kun ne ovat hoitamatta, museota on kovin vaikeaa kehittää. Tilanne on nyt se, että Äänekosken kaupungilla on isompia ongelmia ratkottavanaan. Kaupunginjohtaja on kohdellut väkeään huonosti ja edessä taitaa olla hankala pakkovaihdos.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!