12.08.2006 / Toijala

12.08.2006 40-luvun suomalaista haitekkia.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Toijala (Liikennepaikan tiedot)
Kuvaaja: Seppo Rahja
Kuvasarja: Arkistojen kätköistä: Ukko-Pekka Toijalassa
Lisätty: 02.09.2021 00:32

Kommentit

02.09.2021 01:52 Esa J. Rintamäki: Löysin eilen lauttasaarelaiselta kirpputorilta Tekniikan Käsikirjan, V painoksen vuosimallia 1942. Välttämättömien taulukko-osuuksien ohella siinä oli jaksoiksi jaoteltuna esimerkiksi lukuja tekniikan eri aloilta. Lentokoneenrakennuksestakin, kirj. professori Arvo Ylinen. Kyseisen herran vaikutus suomalaiseen lentokoneenrakentamiseen ja - suunnitteluun oli lievästi sanottuna aikamoinen.

Rautatiealaa sivuttiin liikkuvan ja liikkumattoman kaluston osalta. Veturipuolen laskukaavat olivat jokseenkin tuttuja, niitä oli myös saksalaisessa Hütte V - kirjassa.

Puhelintekniikasta yritin katsoa, miten esimerkiksi kameralinssin mitat määritellään, sitä ei löytynyt, toisin sanoen selfie-kuvien ottaminen muinaisilla ruskeilla veivitelefooneilla oli siten mahdotonta! (Kirjoitettu kieli poskella.)

Mikään tekniikan ala ei ollut vierasta. Kaikki kirjassa mainitut laskukaavat vaativat aikoinaan sodasta toipuvan Suomen insinööreiltä ja teknikoilta tuntikausien työskentelyä vaikkapa nyt laskutikkujen kimpussa. Eikä siinä vielä kaikki, oikeat suuruusluokat tikkutyön ohella aiheuttivat päässälaskuja ja arviointeja...! Sen jälkeen piirustuslaudoilla vetämään viivaa kuultiokankaille vetopiirtimillä tai Graphos-kynillä. Tekstaustaidoillakin oli käyttöä, mittalukujen ja tekstien piti olla yksikäsitteisiä ja selkeitä, mikään lääkärinkäsialalla tehty tuherrys ei kelvannut.

Minullakin on wanha harpikko ja Graphos - kyniä, en vain ole löytänyt niiden kynien käyttöohjeita. Rotring-kyniä nyt on myös, totta kai!

Lopuksi vitsi Kotkan tekusta, vuodelta 1983 (valmistuin silloin): avo-ojien vesivirtaamaa laskettaessa ei ollut välttämätöntä ottaa huomioon veden ja ilman välistä kitkaa...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!