??.??.1972 / Kurikka, Kurikka

??.??.1972 Osasuurennos Kurikasta

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Kurikka (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Kurikka
Kuvaaja: postikortti (Lisännyt: Jyrki Längman)
Lisätty: 11.10.2022 14:30
Muu tunniste
Rautatieinfra: Makasiini, Muu rakennus
Sekalaiset: Ilmakuva
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

11.10.2022 16:39 Erkki Nuutio: Olisiko 60-luvun puoliväliltä Vasemmassa etukulmassa on Velsa Oy:n tehdasalueen nurkkaa.
Velsa teki tuolloin maatalous- ja metsätalousväelle mm. erilaisia hevos- ja traktoriperävaunuja.
11.10.2022 17:43 Teppo Niemi: Jos tunnistan vaunukalustoa oikein, niin huomattavasti tuorenpi. Koskas ensinmäinen Hkb valmistui? Hkk vaunuja kuvassa on useampia, samoin yksi Gbk / Gbkk.
11.10.2022 17:56 Hannu Peltola: Olisiko kuitenkin jostain 1970-luvun loppupuolelta? Vanhin vaunutyyppi kuvassa taitaa olla Hk, lisäksi on nämä Tepon mainitsemat Hkb, Hkk ja Gbk(k) sekä yksi Ob. Ob:ssä ja Hkb:sä on vielä päädyn ylälaudoitus paikallaan, kaikki vaunut ovat tavaravaunun vihrreitä, mutta vanhemmat vaunutyypit puuttuvat jo.
11.10.2022 18:48 Esa J. Rintamäki: Matka vei kirjahyllylle: - VR 1962 kertoo Hk - vaunujen valmistuksen alkaneen 1954. VR 1987 mainitsee Hkk - sarjan valmistusvuosiksi 1962 - 1969.

Hkb:tä valmistettiin muuttamalla niitä Hkk-vaunuista vuosina 1970 - 1979. Lisää Hkb:tä tehtiin entisistä Gks:stä ja Svs:sta, vuosina 1984 - 1985. Hkb oli 2 m pitempi kuin Hkk, eli 14 - metrinen.
11.10.2022 21:10 Heikki Jalonen: Aah, mikä ajoitusprobleema-herkku! Autoista ei ole nyt apua, ne ovat liian pieniä luotettavaan tunnistukseen. Mutta, äärimmäisenä vasemmalla näkyy rakenteilla oleva kolmikerroksinen elementtiunelma, kappale hienostuneinta 1970-luvun arkkitehtuuria. Rakennusnosturi pihan koristeena ja jokin roskaränni tahi työporras nojailemassa julkisivuun.

Viereinen persoonallisen näköinen - mutta Yhteiskunnan Kehityksen (ja paikallisen Säästöpankin) kannalta epäilemättä sangen obsoleetti - puinen liiketalo on lievästi sanoen uhattuna. Jo piankin uhrattavaksi ankaran Kehitys-Moolokin ahnaaseen kitaan...

Jos nyt Kurikan osoitteiston oikein tulkitsen, kyseinen työmaa on Kiinteistö Oy Kruunankulman (Kurikka, Laurintie 25) rakennustyö. Kiinteistöyhtiö on merkitty kaupparekisteriin 17.9.1971. Voisi olettaa, että noin pitkällä oleva kiinteistön työmaa menee perustamistaan seuraavan vähälumisen kauden puolelle, siis kesä 1972. Siinäpä arvaukseni kuvan ottoajankohdaksi.

Teboil-huoltamon hallien ovet ovat kutsuvasti avoinna. Sinne sopii tuoda Volga-vaunu alustan voiteluun ja öljyhuoltoon, johan edellisestä hoidosta alkaa olla parisen tuhatta kilometriä. Tai ehkä paikallisen autolijan Bedford (harmaa J7 tietysti, kippilava, puuta) tarvitsee kytkinremontin ja pari uutta rengasta. Kaikki onnistuu, meillä palvellaan. Myös sunnuntaina jos niin sovitaan
11.10.2022 22:29 Heikki Jalonen: Korjataan: huoltoasema taitaa olla Union. Firmalle tyypillinen muotokirjaimet-kyltti, pintaneon, on katolla, kuvassa näemme sen takapuoleltaan. Seinäkyltti (5 kirjainta) löytyy huoltohallin oven päällä, sitä punaisilla vakuformatuilla akryylikirjaimilla tehtyä mallia. Aitoa 1960-luvun kovaa ydintä kaikki.

Teboilin kyltistä näkyisi noina aikoina kuusi nelikulmiota takaa nähtynä tai kuusi kirjainta muutoin.

Mutta, silti sama palvelu, samat merkit. Aseman takapihalla on jopa pieni lähivarasto II-osia, tavallisimpiin merkkeihin, tottakai.

Asema-aukiolla on taksikoppi, näyttää yksi mittari odottavan tolpalla. JOK taitaa olla "Jalasjärven Osuuskauppa", Kurikka taisi olla Jalasjärveltä katsoen lähin henkilö- ja tavaraliikenteen liikennepaikka ennen Parkanon radan aikaa.

Pääraitin paraatipaikalla - tietenkin - upea 1960-luvun betonilyriikan taidonnäyte: pankkitalo (talo, jossa matala liikesiipi ja savupiippu). Tyylin perusteella KOP, olikohan pankilla joku kesy hoviarkkitehti joka näitä monisteli...? Jos KOP, niin SYP on sitten tuossa vastapäätä olevassa talossa, ehkä noiden keltaisten markiisien kätkössä? Ja Säästöpankki vieressä, kuinkas muuten. Pankit olivat joukkuelaji pienimmässäkin kylässä, seinä seinässä kylän keskustassa.

Kiitokset Jyrkille, tässä oli mielenkiintoinen kuva tarkasteltavaksi; paljon jo mennyttä Suomen elämää.
12.10.2022 08:17 Kari Haapakangas: Vaikka Uni on poikaa! -liikeketju on jo aikaa sitten vaihtanut nimeään, niin kyseinen rakennus näyttää edelleen koristavan Kurikan taajamakuvaa. Autohuoltokorjaamona, kuinkas muuten!

Kurikassa näyttäisi olevan myös keskivertoa näyttävämpi muistomerkkiveturi.
12.10.2022 08:21 Teppo Niemi: Tuossa neliakselisessa vaunussa näyttää teli olevan lähellä päätyä ja se näyttää pitkähköltä, eli olisikohan se sarjaa Oc (eikä siis Ob)
12.10.2022 09:38 Petri Sallinen: Kaikki vaunut ovat yhä tavaravaunun vihreitä. Ruskea väri otettiin käyttöön tavaravaunuissa vuonna 1971, joten vaunut ovat vielä sen verran uusia, että eivät ole ehtineet täyskorjaukseeen. Siksi veikkaukseni on 1970-luvun ensimmäinen puolisko. Heikin arvio vuodesta 1972 tuntuu hyvin perustellulta.
12.10.2022 11:07 Rainer Silfverberg: L-muotoiset yksikerroksiset omakotitalot rantautuivat Suomeen 1960-luvulla ja niistä tuli hitti 1960-luvun lopussa. Tuossa isossa punaisessa oikealla näyttää siltä että piha olisi viimeistelemättä.
12.10.2022 16:05 Heikki Jalonen: Huomattavaa on myös mainitun L-omatalon tasakattoisuus. Hitti, joka tosiaan rantautui, ainakin siitä päätellen että niitä jatkuvasti leimasi tietynlainen kosteus.

Mainittu, lievästi sanoen vähemmän onnistunut piirre katosi historian roskakoriin jo 1970-luvun puolivälin jälkeen. Katoaminen oli nopea, silti monienkin mielestä tarpeettoman hidas. Kaipaajien joukko oli vähäinen. Eritoten niiden joukossa, jotka vastasivat kustannuksista omalla lompakollaan...
12.10.2022 16:09 Rainer Silfverberg: Äläpäs maalaa mörköjä seinille. Meillä on varmaan Suomen viimeisiä tasakattoisia (tai loiva harja itse asiassa) ok-taloja joka valmistui 1980. Kun huopa uusitaan säännöllisesti eikä pääästä lumipeitettä kasvamaan yli 0.5 metriä niin kestää .... Pahempi juttu on jos on valesokkeli joka falskaa
12.10.2022 20:15 Heikki Jalonen: Niin, eiväthän ne tasakatot todellisuudessa ole mihinkään kadonneet. Suuressa määrässsä, ellei jopa valtaosassa, kerrostaloja ja liikerakennuksia on tosiasiassa tasakatto, samoin kuin erilaisissa teollisuuskohteissa. Mutta, niiden kanssa kyse on myös kattotyön tekovaiheen ammattitaidosta ja käytettyjen tarvikkeiden laadusta. Turhan monen omakotitalon työmaalla juuri ne olivat puutteellisia. Sama koskee katon hoitoa ja huoltoa. Tasakatto teettää työtä eikä se työ ole koskaan valmista.

Hoidoltaan huolettomin ja tekovirheitä jossain määrin sietävin omatalon katto on varmaan peltikatto. Tasakattoon tai loivaan kattokulmaan se ei käy.

Tulee mieleen muuan entinen rintamamiestalo: rakennettiin joskus 1947...48. Kaikki materiaalit tietysti pahinta pula-laatua. Katto myös, mitä lie mustaa surkuhuopaa. Mutta, joku pätevä timpuri oli siitä kurasta tehnyt kolmiorimakaton. Katto kesti ja piti vettä, korjailematta ja hoitamatta. Vuosikymmeniä, edes piipunjuuria tuskin oli korjailtu. Puhumattakaan huopien uusinnasta tai lumitöistä, ei mitään. Katto varmaan pitäisi vieläkin. Mutta, kun talo paloi joskus 2000-luvun alussa. Kuin ruuti, kuulemma. Yli 50 vuotta oli katto hommansa hoitanut ja pitänyt mökin kuivana...

Pointtini: kumpi on parempaa kestävää tekoatapaa, kunnossa pysyvä vai kunnossa pidettävä?
12.10.2022 22:07 Lasse Reunanen: Kuvausvuosi olisi helposti selvitettävissä, jos jossain on saatavilla Karhumäki oy:n ilmavalokuvien tiedot. Linkin kuvassa 4075 on sama rakennustyömaa nostureineen. Lienee samaa kuvasarjaa, hetkeä myöhemmin tai aiemmin otettu. https://www.kerailyraha.fi/verkkokauppa/shop.php?sivu=tuote&tuoteid=5224

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!