??.??.1927 Siipiopastimen siipikytkin sekä siipiopastimen asennon kertova ilmaisin (myös kutsuttu kertaajaksi tai perhoseksi).
Siipikytkimien avulla ajon sallivaa opastetta näyttävä siipiopastin saatiin menemään itsetoimisesti seis-asentoon silloin, kun juna sivuutti tietyn kiskokoskettimen tai raidevirtapiirin eristysjatkoksen. Siipikytkimiä käytettiin ilmeisesti ainakin linjasuojastukseen liittyvissä siipiopastimissa. Siipikytkin on merkitty kuvaan kirjaimella a, opastimen siipeen johtava vetotanko kirjaimella b, siipiopastimen mekaaninen kääntölaite kirjaimella d ja siipikytkimen ja mekaanisen kääntölaitteen yhdistävä vetotanko kirjaimella c. Kirjaimella e on merkitty vipuvarsi jonka avulla siipikytkin voitiin vikatilanteessa poistaa toiminnasta. Vipuvarren lukko on merkitty kirjaimella f.
Keskimmäisessä kuvassa ilmaisin näyttää punaista sen merkiksi, että siipiopastin on seis-asennossa, ja oikeanpuolimmaisessa kuvassa puolestaan vihreää (valkoiset reunat vihreän ympärillä) sen merkkinä, että siipiopastin on ajon sallivassa asennossa. Ilmaisin saattoi olla sijoitettuna esimerkiksi junanlähettäjän toimistoon tai asetinlaitetilaan, jotta junanlähettäjä tai asetinlaitemies näki mitä opastetta opastin näytti.
11.01.2024 11:28 | Esa J. Rintamäki: | Tällaiset ilmaisimet olivat Vilppulan junasuorittajan toimistossa siihen asti, kun "salamalaite" VR-76 siellä otettiin käyttöön. Monet kiitokset herra Panulle näistä "signaalilaite"-kuvista, kiva ja mielenkiintoinen aamupäivän yllätys! |