??.??.1927 / Suomi

??.??.1927 Kahdessa vasemmanpuoleisessa kuvassa on vaihteen nivellukon toimintaperiaate esiteltynä. Oikeanpuolimmaisessa kuvassa taas on kiskokosketin.

Nivellukot ovat vanhin käytössä oleva vaihteenlukkotyyppi. Vaihteenlukon tarkoituksena on pitää vaihteen kielet luotettavasti kiinni tukikiskoissa, jotta erilaiset kuormitukset eivät pääse kieliä siirtelemään. Ensimmäisessä kuvassa nivellukko on pääteasennossaan eli vaihteen kieli on kunnolla kiinni tukikiskossa. Kirjaimella a merkitty lukkotanko on b-kirjaimella merkityillä nivelillä tuettuna lukon jalustaa c vasten. Toisessa kuvassa taas nivellukko on väliasennossa, koska vaihteen kielen ja tukikiskon välissä on 5 milliä paksumpi esine (kirjain d). Esine estää lukkotankoa ja niveliä kääntymästä pääteasentoonsa. Kun vaihteenlukko on väliasennossa ei vaihteenasetinta taikka asetinlaitteen kampea tai kankea myöskään voi asettaa kunnolla pääteasentoonsa ja sähkökääntölaite tuottaa virheilmaisun.

Kiskokoskettimet olivat kiskon jalkaan kiinnitettyjä laitteita jotka yli kulkevan pyörän painaessa kiskoa yhdistivät tai katkaisivat sähkövirran. Kiskokoskettimen avulla saatiin esimerkiksi suojastuslaitteelle tai siipiopastimen siipikytkimelle tieto junan poistumisesta tietyltä raideosuudelta.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Suomi
Kuvaaja: tuntematon (Lisännyt: Panu Breilin)
Kuvasarja: Kuvia turvalaitteista 1920- ja 1930-luvuilta
Lisätty: 16.01.2024 23:48
Muu tunniste
Rautatieinfra: Turvalaite

Kommentit

17.01.2024 01:24 Esa J. Rintamäki: Minulla on sellainen hytinä, että kiskokoskettimessa oli ollut astiassa elohopeaa. Junan painaessa kiskoa, olisi siihen kiinnitetyn piikin kärki ottanut kiinni elohopeaan ja näin sähkövirta olisi yhdistynyt.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!