14.05.2024 / Mäntsälä
Hannu Peltola

14.05.2024 Rautatieharrastusta tämäkin! Minulla on käynnissä kattava suunnittelu tulevasta Great Northern -pienoisrautatiestä. Varsinainen rakentaminen alkaa syksyllä.

Kuvan tiedot
Kuvauspaikka: Mäntsälä
Kuvaaja: Hannu Peltola
Lisätty: 14.05.2024 00:56
Muu tunniste
Sekalaiset: Ratapihakaavio
Sijainti: Rataverkon ulkopuolella
Vuodenajat: Kevät

Kommentit

14.05.2024 01:46 John Lindroth: Yess,model railroading is reel fun!
14.05.2024 07:27 Esa J. Rintamäki: Johan nyt, herra Hannu! Raiteistopiirroksesi liikennepaikkojen johdonmukaisuus raiteistojen osalta lyö minut ällikällä!

Omat tuherteluni (teemana Etelä-Pohjanmaa) joskus 1980- ja 1990-lukujen taitteessa olivat pelkkää harakanvarvasta tämän rinnalla. Sitten tulikin 1990-luvun lama, jonka vuoksi se jäi suunnitteluasteelle. Tuli muuta ajateltavaa...

("Jokivarren" esikuvana olisi ollut Lapua, "Kosoola" taas matki yhdistelmänä Kauhavaa/Alavusta ja osittain painotus olisi ollut arkkitehtuurissa kaksfooninkisine tuparateineen ja larvanevan latoineen!).

Hienoa työtä, ja hatunnosto täältä Tasavaltamme pääkaupungista.
14.05.2024 07:47 Leevi Halonen: Osaatko arvioida kauanko rakentaminen kestää?
14.05.2024 09:11 Hannu Peltola: John, kyllä! Pienoisrautatieharrastus on parhaita asioita, joita ihminen voi harrastaa. Berninkoirat, Mustangit ja mallaswhiskyt ovat tietysti hyviä kakkossijan haltijoita!

Esa, Mielenkiintoista! Laita suunnitelmiasi vaikka Vorgin sivuille jakoon, jos niitä on vielä tallella. Vanhalla radallani Espoossa tässäkin suunnitelmassa näkyvä Delta Yard Everettissä Seattlen pohjoipuolella oli paha pullonkaula liikenteelle. Uudessa radassa aseman ohittaa ajoillassa 16-18 tavarajunaa, joihin jokaiseen täytyy liittää sopivat vaunut mukaan ja lisäksi Delta Yardista lähtee 6 paikallistavarajunaa lähiasemille. Delta Yardin raiteistosta pyrin saamaan tehokkaimmat mahdolliset, jotta vaihtotyöt eivät keskeytyisi ohittavien junien ajaksi. Ratapihalle piti varata myös riittävästi riittävän pitkiä raiteita vaihtotöihin. Ratapihalla työskentelee kokoaikaisesti yksi päivystäjä / asemapäällikkö, joka tekee vaihtotyöt kuvan vasemmassa reunassa näkyvää vetoraidetta käyttäen. Tarvittaesssa toinen päivystäjä voi työskennellä ratapihan itäpäässä tai suorittaa vaihtotöitä paikallisilla teollisuusraiteilla. Ratapihan itäpäässä ei kuitenkaan ole omaa vetoraidetta, joten työskentely siellä ei ole niin tehokasta.

Leevi, kokonaisrakennusajaksi arvioin 15 vuotta. Rata on kuitenkin rakennattavissa vaiheittain ja ensimmäisen ajoillan pystynen järjestämään noin 3 vuotta rakentamisen aloittamisesta. Pystyn kierrättämään vanhalta radalta kaluston, kaikki rakennukset ja osan kiskoista. Harmittavasti mikään vanha ratapöytä ei sellaisenaan sovellu uudelle radalle.
14.05.2024 13:53 Jarno Piltti: Kvartaali- ja säntäilymaailmassa missä muotilajeja tulee ja menee tuollainen 15 vuoden sitoutuminen harrasteprojektiin on aika mustan vyön meininkiä. Hattu todellakin päästä!
14.05.2024 15:01 Hannu Peltola: 15 vuotta on realismia rakennusajan osalta! Ajattelin asian niin päin, että kun tämä Great Northern Cascade Division Vol. 2 alkaa valmistua, olen vasta 71-vuotias. Siinä ehtii toivottavasti vielä toteuttaa yhden 15 vuoden rataprojektin!
14.05.2024 20:50 Jan Jahkola: Hyvältä näyttää projekti! Uskon hyvin että näissä puhutaan vuosista, vuosikymmenistä + erinäiset kypsyttelyasteet.
14.05.2024 21:47 Esa J. Rintamäki: Minulla oli työkaveri, joka väsäsi panssarilaiva Ilmarisen pienoismallia, about 2 metriä pitkänä ja niitinlaskijoiden harmiksi "niitti niitiltä" ikuisuusprojektina. Runko vielä kuparista!

Kysyin kerran häneltä arviotaan mallin valmistumisesta, hän vastasi että eihän pienoismalli saa koskaan valmistua...

Siihen sisältyi filosofia, joka pienellä miettimisellä viimein aukesi.

Herra Hannu, omaa projektiani olin ajatellut N-mittakaavaiseksi.
Pohjalaistalon esikuvana olisi ollut Lapuan Antila, kirkko olisi ollut Hakoolaasen tekemä wanhan Kauhavan kirkon (1756 - 1921 paloi, viallinen hormi) oloinen. Se oli siis Keuruun vanhan kirkon (1758) "isoveli" ja tietoja on saanut nyhtämällä hakea ympäri maakuntia...!
15.05.2024 08:08 Kari Haapakangas: Ilmarisen pienoismallin voisi tehdä nopeastikin, kun tekisi sen nykytilanteen pohjalta. Kansirakenteiden takia ei tarvitsisi vaivautua. Monen muun kanssasisarensa tapaan se kun makaa pohjassa ylösalaisin.
15.05.2024 12:41 Esa J. Rintamäki: Herra Kari, pienoismallia rakennettaessa epookin eli aikakauden valinta on oma iso kysymyksensä.

Väännän rautalangasta: Ilmarinen silloin, kun sen rakentamista varten alettiin laatia piirustussarjaa. Sitten malmin louhinta. Edelleen tykkitehtaalla tykkisorvien laulu, ynnä muuta ja ynnä muuta. Lasi- ja spriitehtaalle tilaus laivan ristimistä varten. Upseerimessin matotkin. Keittiölle 10 litran kattiloita jne.

Ilmarinen merikoeajoilla, talvisodassa naamioituna it-pesäkkeenä ja viimein siinä kuuluisassa ja turhassa saksalaisten tilaamassa operaatiossa syyskuussa 1941 (pul pul pul!).

Niin ja kertomassasi nykytilanteessa myös.

Kummempiakin maailmalla ovat ihmispolot tehneet.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!
<< Kuvalista >>