04.06.1965 / Helsinki asema

04.06.1965 Tässä vielä yksi kuva purettavasta VR:n Helsingin konepajan rakennuksesta. Vasemmalla näkyy hivenen vanhan dieselmotin keulaa ja oikealla Ggl-jäähdytysvaunua. Rakennuksen katolla on ollut varsinainen "teletorni", jonka kautta puhelinyhteydet on viety sisään rakennukseen! Kuvausvuosi on noin 1965 ja kuvauspäiväksi päättelimme muissa kuvissa näkyvän Suomenlipun perusteella puolustusvoimien lippujuhlapäivän 4.6. (ja kuvaillassa todetun mukaisesti myös Johnin ja minun nuoremman tyttäreni syntymäpäivän).

Kuvan tiedot
Kuvaaja: Hannu Luukannel (Lisännyt: Hannu Peltola)
Kuvasarja: Hannu Luukanteleen upeita kuvia 1960-luvulta
Lisätty: 05.02.2025 20:13
Muu tunniste
Rautatieinfra: Muu rakennus
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

06.02.2025 00:24 Heikki Jalonen: Kuvassa näkyvä (vanhoille rakennuksille perin vaarallinen?) kaivinkone on porvoolainen Pikku-Jussi, Eklöfin valmiste. Missä lienee sen voimakone, siis traktori - usein Fordson Major Manuel... Saman koneen (useamman lapiollisen vetoinen) kauha näkyy sarjan toisessa kuvassa. Kone sinänsä on jopa epäilyttävän siisti, jopa kaikki lasit ehjiä---

Yleisesti vaikuttaa siltä, että tämän (-kin) purkutyön urakoitsija (tai monikossa) ei kovinkaan vahvoilla konevoimilla työhönsä ryhtynyt - arvokasta ja niin kovin rakasta rahaa vaativista investoimisesta puhumattakaan. Purkutyö halpa työ, vähempikin kelpaa... Lievätkö enimmäkseen olleet niitä Kyläsaaren tai Huopalahden sivukujien yritttäjävelhoja? Niitä, joiden hanskamiehiä Marraskuun Liike aikanaan edes yritti nostaa ihmisten joukkoon?
06.02.2025 01:23 Esa J. Rintamäki: Tuo kuvan motti voi ollakin Dm2, mutta yllätys yllätys, se onkin entinen Dm2. Todellisuudessa se onkin moottorivaunuopetusvaunu A 18. Meinaten, puskinlyhdyt on veks!
06.02.2025 10:54 Petri Nummijoki: Lienee kuitenkin Pikku-Jussia käytelty useimmin tavallisella takavetoisella Majorilla ja olisiko Mörkö-Majurikin ollut niille yleisempi voimakone, kuin nelivetoinen Manuel? Perustelu siinä, että nelivetoiset Majurit tulivat Suomen markkinoille vasta 1950-luvun lopulla mutta Pikku-Jussi jo saman vuosikymmenen alussa.
06.02.2025 23:07 Jorma Toivonen: 1950-luvun puolivälissä oli pikkupojalla onnen päivät, kun saattoi seurata "Jussin" kaiveluita kadun toisella puolen, voimanlähteenä sininen traktori (= majuri). Eräänä aamuna "Jussi" olikin työntuohussa kellahtanut kyljelleen - lisää tutkaltavaa koko päivälle.
06.02.2025 23:11 Heikki Jalonen: Totta, kyllä tuo Pikku-Jussi meni takavetoisellakin, ainakin upottamattomalla kovalla alustalla. Mitä pehmeämpää oli alla, sen vaikeammaksi elämä meni. Nimestään huolimatta kun Pikku-Jussikin painoi noin 5 tonnia ja pääosa sen painosta lepäsi kapeilla (7.50") paripyörillä jotka kyllä upottavan kohdan taatulla varmuudella löysivät.

Tuota kuosia oleva Pikku-Jussi (néé Åkerman 200D) tuli Eklöfin tuotantoon 1949 alkaen. Silloin varmasti Mörkö-Majuri (Fordson Major E27N) oli Suomen oloissa lähes ainoa valinta voimakoneeksi, jokusen harvan Volvon ja muutaman muun kalliin rahan harvinaisuuden ohella. Harmikki-Fergu tai muut sen kokoluokan Suomessakin jo yleistyneet koneet olivat pahasti alimittaisia. Eivätkähän sen Mörönkään voimat Jussin liikutteluun liialliset olleet (petroolina 28...35 hv ja harvinaisena Perkins-dieselinä 45 hv). Mutta tuskinpa Jussien kanta Mörön valtakauden aikana ehti nousta muutamaa kymmentä suuremmaksi, joten pidän kyllä Mörkö-vetoista Pikku-Jussia melko harvinaisena tapauksena.

Vuodesta 1952 eteenpäin tuli sitten saataville uusi Major (Fordson Major E1A, alkuaikoinaan noin 40 hv) ja valtasi markkinan, varsinkin urakoinnissa ja vastaavassa. Vain Nuffield oli samalla viivalla (vuodesta 1950 lähtien eli Perkins-dieselin tultua). Molempia käytettiin kaivurin vetäjinä - jos kyllä kaiken muuhunkin mahdolliseen. Ja myös mahdottomaan.

Stuart Gibbardin kirjassa "Roadless" mainitaan Manuelien (Power- ja Super-Major-pohjaisten, tuotannon aloitusvuosi 1957) kokonaisvalmistusmääräksi 2947 kpl. Olen kuullut arvion, että niitä tuotiin Suomeen noin 1600 kpl, siis selvästi yli puolet kokonaistuotannosta. Luku on uskomaton, ei ihme että Roadless-tehtaalla Englannissa ihmettelivät "mihin ne niitä upottavat...?" No, melkoinen osa sai vedettäväkseen Pikku-Jussin, jokunen ehkä Temmeksen. Loput sitten keulaansa ARAn puskulevyn tai etukuormaajan eli akselintuhoojan.

Eklöf lopetti Pikku-Jussin tuotannon noin vuonna 1959, kokonaisvalmistusmäärän ollessa noin 500 konetta.

Naapuriimme rakennettiin uusi omakotitalo vuonna 1963. Pohjakuopan (täyden talon kellari) kaivun aloitti tuollainen Pikku-Jussi, voimakoneena perus-takaveto-Major. Kaivun teki loppuun Lokomo Teräsmies 22. Jussi kun sortui kuoppaansa Majori mukanaan eivätkä sen vedot kuopan märässä savessa ekipaasia liikkumaan saaneet. Apuun hätyytetty Lokomolainen sai kyllä Jussin ja Majorin lopulta ylös. Siinä savotassa meillä Artturin pikkupojilla oli kaikenlaista katsottavaa...

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!