15.04.2006 / Helsinki, Hakaniemi (metro)

15.04.2006 Metroasemien laitureille on alkanut ilmestymään sinisiä pysähtymispaikkavaloja. Niiden tarkoitus on kertoa matkustajille mihin kohtaan ruuhkajunia lyhyemmät, nelivaunuiset metrot pysähtyvät. Hakaniemi on ensimmäinen metroasema, missä siniset valot ovat nyt saaneet kaverikseen oranssit tarrat, joissa sinisten valojen merkitys lukee kolmella kielellä. Pari lisäkuvaa löytyy osoitteesta www.seisake.net/uudetkuvat.php?u=2006-04-15

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Hakaniemi (metro) (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Helsinki
Kuvaaja: Juhana Hietaranta
Lisätty: 15.04.2006 00:00
Muu tunniste
Sekalaiset: Metro

Kommentit

15.04.2006 19:33 Juhana Hietaranta: Ja laitetaan nyt oikein linkkinä: http://www.seisake.net/uudetkuvat.php?u=2006-04-15
16.04.2006 06:38 Lari Nylund: Sydneyssä CityRail-lähijunissa on konduktöörin miehittämän yksikön kyljessä siniset merkkivalot ulkopuolella ja asemalaiturissa on merkinnät "turvallinen vaunu pysähtyy tähän". Helsingin lähiliikenteessähän sama asia tarkoittaa lipunmyyntiosastollista yksikköä, joka pysähtyy laiturialueella olevan kyltin kohdalle. Huom! Siis yksikkö pysähtyy sen kohdalle, mutta yksikön sisällä voi joutua kävelemään lipunmyyntiosastoon. Tästä asiasta kysyttiin ainakin vuosi sitten lähes päivittäin lähijunissa työskennellessäni. Kesäkuussa päivitetään tilanne omalta osaltani.
16.04.2006 11:50 Timo J Lindqvist: Kyseinen Helsingin lähiliikenteen merkki herättää edelleenkin keskustelua melko usein, osa matkustajista kun kokee joutuneensa kaltoin kohdelluksi jos joutuu kävelemään yksikön sisällä lipunmyyntiosastoon vaikka on odottanut junaa merkin kohdalla. Ja tästähän muistetaan antaa varmasti palautetta konduktöörille.
16.04.2006 14:21 Arto Lopia: Mä meen aina istuu junaan ja oottelen et konnari tulee ja sit ostan siltä matkalipun! Tosin en ole Helsingin sisällä junalla kulkenu mut muualla homma on toiminut. Pitäiskö siis kuitenkin mennä konnarin luo eikä oottaa et se tulee mun luokse???
16.04.2006 14:44 Lari Nylund: Arto: Kaukoliikenteen junissa konduktöörit tarkastavat ja myyvät kaikkien asiakkaiden tarvitsemat junaliikenteeseen liittyvät liput kaikissa osastoissa. Helsingin lähiliikenteessä lippuja myydään vain lipunmyyntiosastoissa. Lisätietoa http://www.vr.fi/heo/lahi/flipunmyynti.htm .
16.04.2006 19:02 Lasse Härkönen: Lähiliikenneasemien laitureilla olevissa kylteissä lukee kyllä että "Lähijunien lipunmyyntivaunun pysähtymispaikka" Siis vaunun eikä yksikön/rungon. Nyt sillä kyltillä siis yritetään viestiä jotain muuta kuin mitä siihen on kirjoitettu?
16.04.2006 21:00 Ari Palin: Juuri tänään kuulin konduktöörin ja lipun junasta ostaneen matkustajan välisen keskustelun laiturilla olevasta lipunmyyntiosastomerkistä. Konduktööri kertoi tosiaan asian olevan kuten Lari tuossa kirjoittikin.
16.04.2006 21:20 Lari Nylund: Mitä seuraisi siitä, että lipunmyyntivaunu pysähtyi aina kyltin kohdalle? Yhden yksikön eli sen perinteisimmän ja lyhyimmän lähijunan pitäisi Helsingin suuntaan tultaessa jättää laiturin päähän yhden yksikön mittainen tyhjä alue. Siitä seuraisi taas valittamista, kun junat jäisivät "puoleen väliin" laitureita jne... Se on ihan sama, että kuinka tämä asia tehdään - aina joku valittaa. Suomessa ollaan vaan totuttu liian hyvään. Junat ovat aina 1) myöhässä, 2) täynnä, 3) pysähtyneet väärään paikkaan jne jne jne... Mitäs jos asia olisikin näin, että junat ovat tuoneet turvallisesti perille, vaikkakin välillä turvallisuudesta tinkimättä aikataulusta hieman jäljessä. Matkustajat vaan kaikki haluavat matkustaa Helsingin päässä, koska sieltä on "lyhyempi" kävellä, vaikka takaosassa olisi vapaita paikkojakin. Pysähdyspaikatkin ovat merkitty kuljettajille ja he pysähtyvät sen mukaisesti. Se nyt ei vaan juuri satu olemaan sinun kotioven edessä.
16.04.2006 21:40 Jorma Rauhala: Aikaisemmin rautateiden Punainen kirja Jt totesi että "Aikataulunmukainen junaliikenne on turvallisinta". Siis jos juna oli myöhässä tai etuajassa vaikka vain minuutin suuntaan tai toiseen, se on aikaisemmin katsottu olevan jonkinlainen turvallisuusriski. Myöhässäkulku ei ole sen turvallisempaa kuin etuajassakaan ajaminen vaan on yhtä vaarallista. Tämä tuon edelläolevan kommentin innoittamana.
16.04.2006 22:40 Lasse Härkönen: Täsmennän vielä aiempaa kommenttiani: Ilmeisen moni matkustaja (minäkin) olettaa yhden lähijunayksikön koostuvan kahdesta vaunusta. Pysähtymispaikkakyltissä käytetään nimenomaan vaunu-termiä. Kun nämä kaksi seikkaa yhdistetään niin mielestäni on täysin ymmärrettävää että matkustaja antaa palautetta tai ihmettelee asiaa jos lipunmyyntivaunu ei pysähdykään kyltin kohdalle.
17.04.2006 10:16 Ari Palin: Eräs kallis ratkaisu tuohon lipunmyyntikylttiongelmaan olisi se, että lipunmyyntikyltit olisivat valotauluja, joita olisi laiturilla riittävän tiheässä, jotta aina voitaisiin sytyttää se taulu, joka tulee olemaan lipunmyyntivaunun kohdalla. Jos lipunmyyntivaunuja on junassa useita, voitaisiin sytyttää vastaavasti useita tauluja. Toinen ratkaisu olisi käyttää samaa sektorijakoa kuin kaukojunien vaunujen pysähtymiskohtien ilmaisemisessa. Tällöin lähijunien tapauksessa kyseisen raiteen raidenäytöissä olisi vaununumeroiden sijasta lipunmyyntisymbolit niiden sektoreiden kohdalla, joihin lipunmyyntivaunut pysähtyvät. Tämä ei kuitenkaan välttämättä olisi sen halvempi ratkaisu, koska tällä hetkellä sektoreihin on jaettu vain kaukojunien pysähtymisraiteet ja lähijunaraiteiden raidenäytöistä puuttuvat sektorit, jolloin näytöt jouduttaisiin vaihtamaan. Näyttöihin olisi myös lisättävä lipunmyyntisymbolit ja niitä ohjaavaa ohjelmaa muutettava.
17.04.2006 12:26 Ilari Saarenaho: Muistaakeni nuo siniset valot ovat olleet tuolla Hakaniemessä iät ja ajat, mutta nyt ne on oikeen saanut nuo tarratkin :)
17.04.2006 14:59 Juhana Hietaranta: Aivan, HT on ensimmäinen asema, jossa valojen luo on laitettu tarrat. Valot ovat tosiaan tainneet olla tuolla jo muutaman viikon.
17.04.2006 22:09 [Tunnus poistettu]: Lari, olen niin kauan kuin Vorgia olen seurannut ihaillut asiakaspalvelijan asennettasi, teen niin edelleen. Se tahtoo kuitenkin sellaisissa tapauksissa, jolloin asiakas valittaa, hiukan lipsua (täältä katsoen, et ole minua henk.koht koskaan palvellut eikä minulla toisaalta ole koskaan ollut konduktöörille valittamista). Ei asiakas toki aina ole oikeassa, mutta toisaalta eikö silloin, jos useat asiakkaat useiden vuosien ajan valittavat samasta asiasta, olisi syytä harkita, mitä valituksen aiheen poistamiseksi voitaisiin tehdä sen sijaan, että toistuvasti kerrotaan valittajien olevan väärässä?
17.04.2006 22:57 Lari Nylund: Pertti: Ilman muuta jokaiseen asiakaspalautteeseen täytyy suhtautua vakavasti. On kuitenkin olemassa asioita, joissa ei oikein tiedä miten niihin suhtautuisi. Esimerkkinä tilanne, jossa lähijuna lähestyi kohti Helsinkiä. Junan etuosa oli jälleen täynnä ja asiakkaille oli kerrottu junan takaosassa olevan hyvin tilaa. Tilanteesta tuli palaute, jossa tiedusteltiin miksei sitä takana olevaa vaunua voida siirtää junan eteen, jos siellä kerran on tilaa... Kyllä tätäkin pysähdyspaikkojen sijaintia ollaan useasti mietitty henkilökunnan piirissä ja varmasti myös toimistoissa. Asiasta päättävät kuitenkin toiset henkilöt kuin allekirjoittanut, joten siirrän vastuun heille. Tällä sivustolla olen kuitenkin harrastajan ominaisuudessa, vaikka työskentelenkin konduktöörinä. Raja tosin on kovin hämärä, mutta tarkkaan pyrin miettimään kirjoituksiani ennenkuin lähetän ne. Tarkkaan tuntuvat jotkut lukevan näitä töissäkin ja sitten saan kuulla niistä muunnoksia. Onneksi voin aina kopioida jutut täältä ja näyttää, että mitä kirjoitin. Esimerkiksi junien nykimiseen liittyvästä kirjoittelustani oli keskustelua juuri viime viikolla. Tällaista se elämä on...
17.04.2006 23:02 [Tunnus poistettu]: Joskus eri työnantajilla/ihmisillä on taipumus katsella asioita tietyltä kantilta ja olla jo valmiiksi eri mieltä kuin mitä joku kirjoitus tai asia alunperin oli - joskus jopa ennen asiaan paneutumista. Onneksi toisinaan on mahdollista käyttää nimimerkkiä ja se on toisinaan jopa ihan kannattavaa - esimerkiksi, jos kirjoitteleepi lehteen jostain asiasta. En tarkoita työnantajan tms. mustamaalaamista, mutta oli asia sitten mikä tahansa, mutta jos ennakkoasetelma on se, että kirjoitus on joka tapauksessa vessasta, silloin kannattaa harkita verhoutumista nimimerkin taakse, josko asia voisi jatkossa vaikka korjaantuakin - siis ongelma, jonka kirjoittaja tuo esiin. Nuhteluilla tai niiden uhkailulla on usein negatiivisempi kuin positiivisempi vaikutus.
(Ylläpito muokannut 08.01.12 22:11)
17.04.2006 23:16 [Tunnus poistettu]: Lari: tuo takaosan siirtäminen eteen ei lie kuitenkaan ollut kovin usein toistuva palaute :-) Enkä minä sinua VR:n tekemisistä tai tekemättä jättämisistä syytä.
17.04.2006 23:55 Lari Nylund: Pertti: Jonkun kerran tuosta on palautetta tullut. Pitää miettiä tuota "ongelmaa" ja yrittää ratkaista se. Sitten vaan aloitetta liikenteeseen. Mitä Mikon kirjoitukseen tulee, niin itse olen aina pyrkinyt hoitamaan asiat sillä tavalle, että voin seistä sanojeni takana - omalla nimelläni. Nimimerkin taakse on kovin helppo piiloutua nykyään, mutta mitä siitä loppupeleissä hyötyy? Mielipiteet ne ristissä joskus ovat, eivät miehet. Jos toisen mielipiteestä ottaa itseensä, niin voi voi. Minä ainakin sanon omat mielipiteeni suoraan, enkä jauha *skaa selän takana. Sellaisia on tässä maassa jo ihan tarpeeksi.
18.04.2006 00:06 [Tunnus poistettu]: Lähinnä viittasin tuossa lehtikirjoitteluun, lähdesuojaan ja sitä kautta kuuluisaan Sonera bookiin. Anyway, pointtini oli se että jotkut haluavat nähdä sinisen punaisena ja pallon kuutioina - eli vaikka sinä kirjoititkin aiemmin siitä nykimisongelmasta, niin eikö asia kääntynyt jostain ihmeen syystä sinua vastaan. Asia on kaksipiippuinen joka tapauksessa: nimimerkin takaa saataisi joka tapauksessa parempaa informaatiota, eikä kenenkään tarvitsisi pelätä jakkaransa puolesta, toisaalta omalla nimellä kirjoittaminen on reilumpaa, joskin kahlitsevampaa.
18.04.2006 14:38 Arto Lopia: Anyway! Onhan se aivan totta jos meinaa syyllistyä julkiseen kunnian loukkaukseen niin toki kannattaa verhoutua nimimerkin taakse. Niin ja jos pankkia lähdet ryöstämään niin huppu päähän jne.
18.04.2006 14:54 [Tunnus poistettu]: Tämähän se mun pointti just taas olikin... :-S Hmmm... "Julkinen kunnianloukkaus", ihan uusi termi mulle. Ehkä kannattais lopettaa tähän tämä keskustelu. Se ymmärsi joka halusi asian ytimen, se ei joka ei halunnut ymmärtää.
18.04.2006 15:07 Arto Lopia: Ja toi oli mun pointti lähdesuojaan,lehtikirjoituksiin ja nimimerkkeihin. Julkinen kunnianloukkaus ei varmaankaan ole uusi termi sen sijaan saattaa olla jo vanha ja se ei taas ollu mun pointti ja lopetetaan vaan...
18.04.2006 17:04 Väinö Savela: Miksei VR Lähiliikenteessä myydä lippuja sen lipunmyyntivaunullisen rungon molemmissa vaunuissa, vaan ainoastaan toisessa vaunussa? Lipunmyynti rungon molemmissa vaunuissa korjaisi LasseH:n mainitseman ongelman, eli että tietyillä asemilla tietyn mittaisten junien lipunmyyntiVAUNU ei ikinä pysähdy sen kyltin kohdalle, joka tekstinsä mukaan kertoo lipunmyyntiVAUNUn sijainnin. Tämä nykyinen käytäntö ei ainakaan tee joukkoliikenteestä houkuttelevaa satunnaismatkaajalle.
20.04.2006 23:03 Tuukka Ryyppö: Parastahan on se, kun matkustaja kylttiin luottaen nousee vaunuun ja jää odottamaan konnaa, joka ei sitten tietenkään koskaan tule. Sen sijaan paikalle pöllähtää lauma tarkastajia, jotka mätkäisevät 66e tarkastusmaksun. Mitäs siirtyi autosta joukkoliikenteeseen, mokomakin.
21.04.2006 08:51 Pekka V. Puhakka: Joskus taisi lipevähkössä Matkaan-lehdessä joku asiakas moittia että hänelle oli tullut tarkastusmaksu, kun oli noussut väärään osastoon ja kävellessään lipunmyyntivaunuun törmännyt matkalla tarkastajiin. Vieläkö nykyisinkin pätee sääntö että lipun ostajan on suoraan noustava lipunmyyntiosastoon, tai muutoin syyllistyy liputta matkustamiseen? Joskus nuorempana, kun nousin Korsosta junan väärään osastoon ja kävelin sitten lipunmyyntiosastoon junan jo liikkuessa, väitti rahastaja että olin noussut kyytiin Saviolta ja yritin näin välttää vyöhykelipun ostamisen.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!