20.07.1971 / Vaasa, Vaasa

20.07.1971 Hv4 742 odottaa kohtaloaan Vaasassa. Hinattiinko se Pasilasta Hpk:n vai Pko:n kautta?

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Vaasa (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Vaasa
Kuvaaja: Pekka Viitamäki
Lisätty: 10.06.2007 00:00
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla

Kommentit

11.06.2007 19:19 [Tunnus poistettu]: Eipä ollut silloin Parkanon vaihtoehtoa heh heh:). Ai no jaa jos et tarkoita, että tää halusi koukattavan hinauksessa Haapamäeltä Mierontiellä hetkeksi Parkanoon asti, joka sittemmin muuttui Kairokoskeksi. Oishan tää voinut esittää perustellusti sellaisen kaihoisan pyynnön. Juuri ennen Tampereen piiristä Stadiin siirtoaan alkukesällä 1962 tää oli ravannut henkilöjunissa Haapamäen ja silloisen Parkanon väliä ja oishan se ollut ihmisten termein antoisaa muistella viimeistä väliä, jossa tuli eväiksi ahmittua aitoja koivuhalkoja. Hesassahan ne tarjosivat vain jotain mustaa mönjää mulle aidolle suomalaiselle kasvissyöjälle. Johan siinä vatsakin tarkoitan arinakin meni aivan sekaisin. Vaihtoivat muhun vielä sellaisen paksun suoran hiiliränninkin Hesassa. No silmänlumeeksi töitteni päätyttyä siellä vuonna 1963 vaihtoivat mulle takaisin tuon mulle tutumman halkokorsteenin. En tosin tiedä mitä ne muut tuolloin syksyllä 1969 hinauksessa Pasilasta Vaasaan olleet koneet olisivat tuumanneet mun ylimääräisestä Parkanon käynnistä. - Onkohan tän etupää rustattu jonkun mällin jälkeen uusiksi lähinnä nokikaapin ovi, kun se on niin epätyypillistä mallia tälle sarjalle vaiko vain varaosien puutteen vuoksi saanut eräästä yleisemmästä veturisarjasta tutun naamavärkin.
12.06.2007 15:23 Pekka Viitamäki: Joo, kiitos tiedosta. Mulla oli hinausaika epäselvä. Sk-Pko:han valmistui 1970 ja Pko-Llh 1971. Pohjoisosallahan käytettiin höyryjä rakennustöissä, eteläosalla ilmeisesti ei.
15.06.2007 18:54 Antti Taina: On täytynyt olla Hv4:n suunnittelijoilla taiteellista silmää, niin hienosti ovat veturin mittasuhteet kohdallaan. Taisi olla teknisestikin onnistunut pakkaus, tätähän on sanottu onnistuneimmaksi suomalaiseksi höyryveturiksi. Sääli, ettei kovin paljoa ole kuvia tullut vastaan, suurkiitokset siis tästä!
31.12.2010 21:17 [Tunnus poistettu]: Tämä veturihan oli määrätty Rautatiemuseolle, mutta joku idiootti järjestikin niin että se joutui romuttamolle. No, onneksi oli sen verran tiheään omistajaa vaihtava konkurssipesä se pulju että veturi jäi ehjäksi, kunnes Katajistonjussi ja muutama muu loistokundi sen sieltä löysi ja OSTI omalla rahallaan turvaan. Oli kuulemma vaikeuksia saada nostureita ja lavetteja paikalle - mutta nyt tämä upea vanha kone odottaa aikaa parempaa Haapamäellä. Ehkä se vielä saadaan ajokuntoonkin - kunhan löytyy joku laaksomies sitä tekemään. Muita se ei tunnu kiinnostavan...
03.01.2011 12:44 Sami Hiltunen: Varmaan kiinnostuneita löytyy, mutta ei vaadittavaa ammattitaitoa. Lisäksi välimatkat muodostuvat osalle porukasta rasitteeksi. Näistä asioista keskusteltiin joskus jonkin kuvan yhteydessä.
06.01.2011 23:48 Pekka Viitamäki: Veturin löytöhistoria on seuraava: Nordens järnvägar 1981-kirjassa on 742:n kuva. 1981:n jälkeen se katosi Vaasasta. Kristiinankaupungista Kaskisiin siirtynyt asemamies J Vorne ilmoitti mulle pian, että Romu-Kalle on ostanut veturin. Kallelle tuli venäläistä romua Vokeissa Kaskisiin, joten kysyin häneltä veturin kohtaloa. Hän meinasi, ettei sitä romuteta, vaan pannaan muistomerkiksi jonnekin. Veturi oli siis tallella vielä vuosien jälkeen. Kävin sitä katsomassa ja laitoin Resiinan Tasoristeys-palstalle ilmoituksen 1988, että jäljellä on. Johan tuli tossuihin vipinää harrastuspiireissä. Veturi siirrettiin Haapamäelle tosin vasta 1992, kun kaupat oli tehty ja romualue piti tyhjentää.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!