17.07.2007 / Kuopio, Kuopio

17.07.2007 Olin varannut paikan, vaikkei moista lomapassin kanssa olisi vaadittukaan. Varmuuden vuoksi - ja hyvä niin, sillä juna oli lähes viimeistä sijaa myöten täynnä pitkälle Pohjois- ja Ylä-Savoon asti. Mikään ei ole täydellistä, sillä paikkani oli lasten leikkiosastossa, mutta kaikkeen tottuu... Mielenkiintoista kontrastia lasten hälinälle tarjosivat edessäni istuneet Kuhmon kamarimusiikkijuhlille suunnanneet rouvat, jotka nautiskelivat eväinään mansikoita ja kuohuviiniä. Tässä kuavssa IC71 valmistautuu lähtöön Kuopiosta.

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Kuopio (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Kuopio
Junatyyppi
IC: 71

Kommentit

23.07.2007 19:19 Otso Etelämäki: Pyysitkö rouvilta maistiasia?:)
23.07.2007 19:23 Timo Salminen: Eipä tullut pyydettyä... ;_)
23.07.2007 20:44 Jussi Mäkinen: Hauskat heijastukset.
23.07.2007 22:27 Aleksi Kallio: Itse en niin pidä lasten äänien kuuntelemisesta, joten olen sen takia pyytänyt paikan vaunusta, joka ei ole lasten leikkivaunu. Taikka sitten suoraan 1.luokkaan..
10.05.2010 23:15 Teemu Salonen: Toivottavasti ainakin kuohuviini oli ravintolavaunusta ostettua. Koko junahan on anniskelualuetta, jossa omien juomien nauttiminen on kiellettyä.
10.05.2010 23:27 Tuukka Ryyppö: Hehe, Suomi on hauska maa :) Onkohan kukaan vielä keksinyt perustetta sille /miksi/ omien alkoholipitoisten juomien nauttiminen junassa on kiellettyä? Tuo anniskelualue-juttu nyt sentään perustuu siihen, että lainsäädäntö on kankeaa ja tuolle vaatimukselle ehkä jotain perustetta ravintolaolosuhteissa onkin. Mutta esim. jossain Jyväskylä-Seinäjoki -vankassa tuo ei voi olla syynä, kun ei junasta mitään alkoholijuomia voi ostaa. Siis, miksi ihmeessä ei saisi rentoutua kaljapullon kanssa tai juoda kuoharia mansikoiden kera? Miksi konduktööri tulee kaatamaan olueni maahan, jos Helsingistä Kauniaisiin matkustaessani juon yhden ainokaisen 0,33 litran oluen?!
10.05.2010 23:36 [Tunnus poistettu]: Teemun kommenttiin: nähdäkseni koko juna _ei ole_ anniskelualuetta; se on anniskelualuetta ainoastaan siinä tapauksessa, että vaunuissa kiertää kärrymyynti. Tuossakin on muuten käsittämätön porsaanreikä joko lainsäädännössä tai jossain muualla - 1. lk:n tai Bisneksen lipulla saa jäykkää omalle paikalle kärrystä, mutta alakerrassa/2. lk:ssa moista ei voi nauttia muualla kuin ravintolavaunussa. Tämähän sortaa matkustavaiset eriarvoiseen asemaan maksukyvyn perusteella ja muutenkin; anniskelualueen raja ei voi liittyä maksettuun lipunhintaan. Komppaan Tuukkaa täysin - jos todella ajetaan pitkä pätkä kapakattomassa taajiksessa, niin miksi yksittäisen siiderin tai bissen nauttiminen rinnastetaan lähtökohtaisesti rähinäksi? Tätä en oikein ymmärrä.
11.05.2010 00:06 Lari Nylund: Järjestyslaki kertoo seuraavaa: "4 § Päihdyttävän aineen nauttiminen. Päihdyttävän aineen nauttiminen on kielletty yleisellä paikalla taajamassa ja julkisessa liikenteessä olevassa kulkuneuvossa." 2000-luvun alussa katseltiin lähijunissa sormien läpi alkoholin nauttimista, joka johti runsaisiin häiriökäyttäytymisiin yms. tilanteisiin. Vaihtoehto oli nollatoleranssi, jonka myötä meno on huomattavasti rauhoittunut ja säännöt ovat selvät kaikille. Voisi käyttää jälleen laulun sanoja, että "sitä saa, mitä tilaa". Kun ei osattu pitää järkeä päässä huikan jälkeen, niin lopputulos oli tällainen.
11.05.2010 00:35 Mikko Mäntymäki: Esimerkiksi "intti-aikoina" matkustin Parolasta Lempäälään, alokasaikoina tuli aina haettua paikallisesta kaupasta paritölkkiä olutta ja kotimatkalla tuli hörpittyä junassa. Konduktööri ei mitenkään ei puuttunut asiaan muutaman kerran antoi kuljettaa polkupyörääkin ilman lisäkustannuksia, kiitos reilulle konduktöörille jolla maalaisjärki pelaa.
11.05.2010 01:25 Jorma Toivonen: Ei liittyne mitenkään tähän, mutta aikoinaan (kauan sitten) tuli lennettyä Tukholmasta Kairoon Egyptiläsen yhtiön siivin. Matka-ohjeissa painotettiin: mikäli haluat ruokailun yhteydessä nauttia viiniä, ota oma pullo mukaan, koneessa ei tarjoilla alkoholi-pitoisia aineita, mutta niiden nauttiminen ei ole kielletty - aika jolloin saattoi vetäistä ruokasauhutkin lentovälineessä.
11.05.2010 10:18 Lari Nylund: Mikko: Kiitos mainiosta esimerkistä, joka osoittaa sen että reiluus voi syntyä sääntöjä muokkaamalla. Konduktööreillä on kaikilla samat lait, velvollisuudet ja myyntiohjeet käytössään. Kun teet työsi niiden mukaan, niin saat kuulla joskus epäasiallista palautetta "niuhottamisesta". Toisaalta tällaisessa tilanteessa jokainen matkustajista on saman arvoisessa asemassa. Ymmärrän toki, että nuoret urheat varusmiehet tarvitsevat nesteytystä vapaalla - ei se kuitenkaan kovin paljoa varusmiehen arvostusta ylennä, jos junassa vetää pussikaljalla itsensä kantokuntoon (ääritapaus). Kun säännöt ovat sääntöjä ja konduktöörit ikään kuin erotuomareita pelikentällä, niin on parasta jokaisen käyttää annettuja ohjeita. Tulkinnoiden avulla saa ohjeita noudattavan kollegan näyttämään "virkaintoiselta tms", vaikka hän tekee vain työnsä niinkuin se tulisi tehdä. Jos jokainen päästäisi asiakkaat menemään ilmaiseksi junissa, niin kyllä olisi "reiluja konduktöörejä". Ymmärrät varmaan näkemyksen tämänkin puolen.
11.05.2010 11:09 [Tunnus poistettu]: Tuukan ja mun kommentit puolestaan liittyivät yksittäisen sidun tai olkkosen nykäisyyn, jonka ei pitäisi haitata ketään. Suomalainen kulttuuri tosin on sellaista, että ruskea pullo on syntisten ihmisten pakanallinen tapa nauttia virvokkeita. On kuitenkin muistettava, että yksittäisen siiderin imaisulla ja kantokunnolla ei hirveästi ole tekemistä keskenään. Toki jos sidupullon sisältö on 96%:sta alkoholia, niin kai silläkin itsensä mykkyrään voi riuhtaista. Olen kokeillut mainittua tuotetta keväällä 1994 ja se jäi tuon vahvuusluokan ainoaksi testauskerraksi. En tehnyt tieteellistä koetta junassa.
11.05.2010 16:05 Tunnus poistettu: Minäkin sovellan järjestyslain § 4:ää toimittaessani sivutointani. Pirssiin ei tulla juomaan eikä syömään, juomien availusta ilman kuljettajan lupaa päätyy jalkamieheksi automaattisesti. Taksi ei ole ravintola, enkä ymmärrä miksi junan pitäisi olla. Mutta soveltaminenkin on silti mahdollista, selvä asiakas kalliissa vaatteissa voi saada luvan kohteliaasti pyydettyään. Tällä harmaalla alueella liikuttaessa, henkilökunta päättää miten käyttäydytään. Asiakkaan tulee ymmärtää, ettei valitusoikeutta ole.
11.05.2010 20:08 Timo Valtonen: Asiakas tosin voi äänestää jaloillaan.
11.05.2010 23:24 Tuukka Ryyppö: Miksi sääntöjen pitää olla niin mustavalkoiset, että ensin "katsotaan sormien läpi" alkoholin käyttämistä ja sitten kielletään se kokonaan? Berliinin-Brandenburgin alueella on sääntöihin kirjoitettu alkoholirajoitus näin kohtaan "Henkilöt, joilla ei ole oikeutta matkustamiseen": "- - henkilöt, jotka ovat alkoholijuomien tai muun päihdyttävän aineen vaikutuksen alaisia - -". Toimii minusta oikein hyvin. Eli alkoholijuomia saa juoda, kunhan ei niin paljon, että sillä alkaa olla vaikutusta. Jos alkaa olla alkoholin vaikutuksen alainen, täytyy poistua kulkuvälineestä ja asemalta siksi aikaa, että on jälleen selvä. Noin sen pitäisi Suomessakin mennä. Jos alkoholinkäyttöä on tosiaan katsottu sormien läpi, eli ihmisten on annettu kännätä, se on todella typerä asia ja pistäisi ainakin minut vihaksi jos sellaisesta joutuisin matkustajana kärsimään - sitä yhtä 1500 km reissun jälkeistä kolmasosalitran ohrapirtelöä rauhallisesti juodessani. Tietysti käytännössä kapakasta saa tulla bussilla kotiin, vaikka hiprakassa olisikin. Vartijoilla on kuitenkin silloin oikeus heittää kyseinen matkustaja siitä bussista ulos heti jos he sen tarpeelliseksi näkevät (tai sattuvat haluamaan, että kyseinen henkilö ei bussilla matkusta).
12.05.2010 03:41 Mikko Mäntymäki: Lari: Maksoin kyllä lipun välillä Parolasta Lempäälään joten en matkustanut pummilla. Täällä Punkalaitumella on tapana tehdä työt ainakuin kelit sen sallivat ja työajat saa valita sen mukaan kun olosuhteet sen sallivat. Kuka lähtisi peltotöihin jos on satanut kokoviikonajan vettä, en minä ainakaan... Perkele "koneet" uppoaa saveen. Täällä maaseudulla voi päättää itse mitä tekee mutta virheistä rokottaa luonto onneksi, eikä mikään arkadianmäen laillistetturosvojoukko. Päätin tuossa muutama kuukausi sitten että ennemmin teen metsurintöitä kuin säännöllistä työaikaa sisällä klo.8-17. Tosin metsähommissa voi päivät venyä aikalailla.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!