13.12.2009 / Turku, Turku

13.12.2009 Tku-Uki -radalta Turkuhallin seisakkeen(?) kohdalta erkaneva Pernon telakkarata on saanut hiljattain kiskojensa väliin seislevyn. Tämä ei varmaan tiedä hyvää...

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Turku (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Turku
Kuvaaja: Mikael Koillinen
Lisätty: 15.12.2009 19:38
Muu tunniste
Sijainti: Linjalla
Vuodenajat: Talvi

Kommentit

16.12.2009 07:26 Tero Korkeakoski: Luulisi että laivanrakennusteräkset olisi helpompi kuljettaa junalla, mutta taas taitaa tulla liian kalliiksi...
16.12.2009 18:41 Mika Hakala: Lopettihan Aker myös Helsingissä rautatiekuljetusten käytön ja merisatama yhteys purettiin. Taitaa tulla RHKn päätökset, finanssi ja palveluiden hinnoittelu samasta osoitteesta kuin Lissabonin sopimuksen hyväksyjät.
16.12.2009 18:48 [Tunnus poistettu]: Tää rata on Turu kaupungi ja STX:n omistama, ei RHK:n Erkanemisvaihde ja RHK:n rata loppuu merkki ovat kuvaajan seläntakana monen kymmenen metrin päässä. Telakalla vaihdetaan arjalaiset laivantekijät muualtatuotuihin, pienipalkkaisiin ja pienruokaisiin. Vaan tekee koko telakka kuolemaan, Viikkarin Nisse Eklund tilaisi 2 laivaa, mutta kun valtio (kataisen ketku) ei anna telakkatukea, niin painetaan Amorellalla ja Isabellalla vielä toiset 20 wuotta.
16.12.2009 18:52 Eero Heinonen: Sitten voidaankin taas hundeerata miten yksityisraiteella sijaitseva seis-levy liittyy RHK:n finansseihin... Edit: Santeri kerkesikin ensin hundeeraamaan.
16.12.2009 19:45 Tero Virta: Olis ton levyn voinut kiikuttaa tonne laiturinpäähän asti, niin mahtuisi jokereiden tilausjuna viä laituriin.
16.12.2009 21:52 Mika Hakala: Finanssi liittyy vain sarjaan, mutta ei itse kuvaan. Kuvaan littyy mm. palveluiden (yli-)hinnoittelu, ja ennen kaikkea ratamaksu per tn per km kuvaajan selän takaa monen kymmenen metrin päässä.
17.12.2009 15:11 Jouni Halinen: Tässä Helsingin telakan rautatiekuljetusten loppumiseen suurin syy oli kaupunkin ilmoitus että homma pitäis lopettaa muutenkin samana ajankohtana kuin satama muutttaa Vuosaareen. Vähäisiä olisivat kuljetukset olleet haittoihin nähden, Telakastakin tuli ns. kokoamistelakka, jossa laiva hitsattaan kasaan muualta kuljetetuista suurlohkoista, ja hiljaista on nykyjään muutenkin.
17.12.2009 16:44 Riku Outinen: Turun telakan kuljetukset ovat sitä vastoin olleet viime vuosina hyvällä tasolla hyvästä tilauskannasta johtuen. Terästä on tullut rautateitse sekä Raahesta että eräistä satamista.
18.12.2009 08:20 Esko Maasalo: Aika merkillistä, että eilenkin kävi ainakin äänen perusteella järjestelijä telakalla ja tälläkin hetkellä puretaan vaunuista teräslevyjä ulkovarastoon. Olisikohan merkki ollut jonkin esim. viemärityön tms. takia hetken paikallaan? Rata ei kyllä yleisilmeeltään ole kovin kehuttavassa kunnossa, lieneekö monin paikoin alkuperäisessä asussaan 70-luvun puolesta välistä (tuli se matkustettua Lätällä viime vuonna). Se on ollut tärkeä tuontiväylä teräslevyille ja osin myös muototeräksille, joita on viimeisen kymmenen vuoden aikana kulutettu tasaisesti 35 - 50000 t vuodessa, eli aika monta vaunulastillista! Niidenkin kuljetuskustannukset ja tietysti materiaalinkin hinta on pitänyt saada laivojen ostajilta kannattavasti takaisin, mutta jos kaikki toimittajat kuppaavat telakalta aina viimeisen hinnan korkeimman mukaan jää sille itselleen niin ohut katemarginaali laivojen kovan hintakilpailun vuoksi, että hankkijat voivat imeä näinkin suuren ja tärkeän työllistäjän kuiviin omilla liian suurilla katteillaan. Sittenhän maailman komeimpien risteilijöiden yms. teko loppuu kaikilta siinä mukana olevilta. Muuten tietäisikö joku viisaampi kertoa miksi aikanaan rataa telakalle ei vedetty puolta lyhyempää ja helpompaa (ei yhtään kallion louhimista eikä ylimääräistä linjavaihdetta Ukin radalle) reittiä Viheriäisten reiteilta??
18.12.2009 10:22 [Tunnus poistettu]: Tää ratahan on jatkettu Turun Saippuan lastausraiteesta, eli ollut olemassa tää alkupätkä jo joskus sodan jälkeen. Nesteen radalta ei ole voinut rataa telakalle tehdä, koska välissä on kuntaraja, lisäksi tää on parempi reitti, NESTEEN RATA on paskavellin päällä. Se Raisio-Turku siirtoviemäri on muljannut penkkaa, kun ne sen tunkkasivat lävitte. Olen sitä mieltä, että veronmaksajille olis ollu halvempaa kun rata olis kaivettu poikki, putsattu savet siitä IHALANTIEN kohdalta pois ja tehty vieväri sinne kunnolla. Ei se olis vieny ku pari päivää. Mutta, kun tässä tsaarinaikasessa kelvottomassa korruptoituneessa roistovaltiossa eletään ja vielä kärsitään turu taudista, niin yhtään mikään ei onnistu koskaan.
18.12.2009 10:36 Esko Maasalo: Vanhasta lastausraiteesta en tiennytkään, mutta miten kuntaraja estää radan vetämistä? Telakan aluekin oli aikaisemmin (ennen telakan tuloa) Raision kunnan aluetta; Wärtsilä osti maapohjan jo kylläkin Turun kaupungilta. Pehmeää ja kantamatonta on Inkoisten niittyjen pohja. Nykyisen radan pituus on 2,9 km kun taas Krookilan sivuitse matkaa olisi tullut vain 1,5 km. Tuon ajan kustannusrakenteesta ei ole tietoa, joten oli miten oli mutta näin on nyt.
18.12.2009 11:23 [Tunnus poistettu]: Olen sitä ittekin miettiny, miksei Krookilasta ole rataa tehty. Koko Raisionjoen länsipuoli on ollu Raisiota 30-luvulle asti. (Raisionjokeen piti tulla telakka ja satama, siksi kuntarajan siirto) Ehtona telakan syntymiselle oli, etttä Raision (olikos se sillon kauppala) luovuttaa maata Turun kaupungille. Rata ei ole valtion omistuksessa, vaan joko Turun kaupungin tai STX:n. Turku-Naantali uusi maantie voisi olla myös syynä, itse tietähän ei oltu silloin vielä alotettu. Nyt rata kulkee koko matkan tämän eteläpuolella. 1 silta siis olisi tarvittu enemmän radan takia. Telakan alueen luovutus herätti voimakasta vastarintaa Raisiossa, joka oli silloin ja on YHÄ takapajulaa. 3. paikka telakkaradalle olisi voinut olla Laivastoasemalle menevästä radasta (purettu, meni Valmetin telakan ohi). Kuntarajat on Turun seudulla vaikeita, voisin mainita vaikka Kuninkojan alueen, jossa Raision ja Turun raja estää tieyhteyden rakentamisen Iskun kohdalta Etelä-Haunisten tilaa vievän kaupan alueelle (mylly). Sama juttu Ihalassa, jossa on peräti 4 eri tahoa vastakkain, kun pitäisi poistaa Ihalasta tasoylikäytävä (RHK, TVH, 2 kuntaa, eikä kenelläkään ole pienintäkään halua saatika sitten rahaa).
18.12.2009 11:40 Esko Maasalo: Muuten varmaankin ihan kuin kerrot, mutta Naantalin pikatie tuli vasta parikymmentä vuotta myöhemmin eikä kai sentään vielä tuolloin ole ollut tapetilla. Eli radantekoa pelkkään tasaiseen tiettömään hetteikköön Inkoisten ja Upalingon kallioitten kylkeen. Telakkarata saattaa olla telakan tai kaupungin omistuksessa kunnostuksen ja ylläpidon määrästä päätellen. Olisihan ollut muuten vielä neljäskin linjaus radalle nimittäin Temppelivuoren kylkeä kaartaen kovalla pohjalla hieman louhien olisi ollut kaikkein lyhyin.
18.12.2009 13:22 [Tunnus poistettu]: On se Mt185 jo tolloin ollu suunnittelupöydällä, (wikin mukaan ensmäset levyt leikattin 75 ja tie valmistu lopullisesti 89) mutta, alunperin koko tietä ei pitänyt edes tehdä, vaan piti leventää vanhaa, Rision keskustan läpi mennyttä 189:ä ja Naantalissa tehdä vähän uutta tietä. Temppelivuori - kesti hetken kun tajusin että tarkotat JV-puhdistamon mäkeä, niin Temppelivuoren vaihtoehdossa olis pärjätty niillä silloilla, mitkä siellä nyt on. :) Pöllejä muuten vaihdettiin vuostuhanne alussa, samalla kun jäljellä ollut lastauslaiturin vaihde (alunperin oli läpiajettava) poistettiin ent-Transpointin/saippuatehtaan hallin luota. Mulla olis alueesta kartta ennen Naantalintietä ja radan jatkamista telakalle, mutta se on liimattu kovalevylle ja näinollen vaikea scannata. :(
18.12.2009 13:42 Esko Maasalo: Alueen osto tapahtui v. 1974 ja ensimmäinen kölinlasku tapahtui kesällä 1976 ja 'vesillenosto' tammikuussa 1977. Ensimmäisiä levyjä on varmaan poltettu siis v.1975. Vuoden 1974 aikaisesta ilmakuvasta näkyy esim. ratalinjan kaadetut puut muttei vielä juuri louhintaa. Aikaisin on sitten Mt ollut mietinnässä. Helposti olisi voinut jatkaa vähän pidemmäksi nykyistä maantiesiltaa jotta rata olisi voitu ylittää hieman korkeammalta kuin nyt ja säästyä ehkä hieman kallion louhinnasta Krookilan kohdalla. Yksi tie olisi pitänyt ylittää sillä Upalingontie on jatkunut jo silloin telakan nurkille asti. Saahan kai kartasta hyvän digikuvan ja tänne vaan.
18.12.2009 13:54 Mikael Koillinen: Seislevy on tosiaan kadonnut. Kiskojen vähäinen lumimäärä turvaraiteeseen verrattuna vahvistaa liikennettäkin olleen. Onkohan kellään tietoa sen satunnaisuudesta? Onko bongattavissa muuten kuin 24 h päivystyksellä?
18.12.2009 14:06 Esko Maasalo: Eilen kävi n. klo 14 aikoihin järjestelijä hakemassa puolentusinaa tyhjää levyvaunua(Oc/Oa kai) ja toi tai jätti yhden Oc:n, joka purettiin kuten mainitsin aamulla. Ja nythän on sekin kadonnut eli sama aika sama paikka!!! Myöhästyttiin. Tulevista toimituksista en tiedä vieläkö pari pientä palkoproomua tarvitsee lisää levyjä?
18.12.2009 16:11 [Tunnus poistettu]: Jaa, se ol ivain väliaikaista :D http://www.hum.utu.fi/projects/historia/​raunistula/miljoo/mantere1.html Olkaa hyvät! tosta "suunnittelemisesta ja rakentamisesta" sinisellä kirjotettua kun clickaa, tulee vuosilukuja :D
07.08.2013 20:42 Simo Virtanen: Poikkesin tänään HK-Areenan seisakkeella (?) ja telakan raide näytti olleen hiljattain käytössä kiillellen ruosteettomana. Myös vesakot ja heinät oli niitetty. Mahtaako telakalle olla nykyisin useinkin liikettä?
08.08.2013 14:52 Jimi Lappalainen: Kyllä sinne on liikennettä.

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!