22.05.2010 / Karttula, Airaksela
Jukka Tölkkö

22.05.2010 Airakselassa ajettiin sivuun junakohtauksen takia. Dr13 2343 odottaa sivuraiteella vastaantulevaa S 76:a

Kuvan tiedot
Liikennepaikka: Airaksela (Liikennepaikan tiedot) Kuvauspaikka: Karttula
Junatyyppi
H: 1077
S: 76
Muu tunniste
Sijainti: Asemalla/Ratapihalla
Vuodenajat: Kesä

Kommentit

25.05.2010 14:17 Jape Ruotsalainen: Olikos tämä se ei poistuta junasta -pysähdys? :D
25.05.2010 14:36 Jukka Voudinmäki: Ohjelman mukaan EP, mutta kyllä täällä Kuusakosken raiteen puolella oli porukkaa ulkoilemassa.
26.05.2010 13:10 Topi Lajunen: Tästä (ja monesta muustakin kuvasta) tuli mieleen, että miten on varmistettu, ettei porukka mene palloilemaan muun liikenteen eteen? On tietenkin ehdottoman tärkeää, että tällaisista reissuista saa kuvamateriaalia muualtakin kuin junan sisältä tai laitureilta kuvaten. Normaaleille ihmisillehän rautatiealueella palloilu on lainvastaista, joten nämä kuvauspysähdysten palloilut on siis jollain tavoin saatettu sallituksi toiminnaksi. Pyydetäänkö liikenteenohjaukselta "lupa vapaaseen palloiluun rautatiealueella", vai miten asia on hoidettu? En nimittäin suostu uskomaan, että vastuullinen järjestäjä antaa porukan palloilla rautatiealueella ilman päteviä lupia, joten joku virallinen toimintamalli tähän on oltava.
26.05.2010 13:17 Jyrki Längman: http://www.youtube.com/watch?v=r3RC-5YJD​Bk
26.05.2010 18:32 Juhani Pirttilahti: Näillä hörhöreissuilla henkilökunta on pyrkinyt opastamaan kyydissä olevia matkustajia siitä, mihin mennään kuvaamaan ja millä puolella on liikennettä. Kaikkien perässä on kuitenkin käytännössä mahdotonta pysyä. Joillekin sitten kehoitukset ja lait ei merkitse mitään. Vakavan virallisesti ottaen matkustajia ei kait saisi laskea pihalle yhtään minnekään laitureiden ulkopuolella...
26.05.2010 19:16 Topi Lajunen: Oho. Oletin ilman muuta, että nämä asiat on hoidettu jotenkin. Surullista kuulla, että näin avoimesti jopa kehotetaan lain rikkomiseen (kuvauspysähdykset paikoilla, joissa ei ole laituria).
26.05.2010 19:33 Jarkko Korhonen: Nyt museojunilla ei saa ajaa JKV-radoilla. Vaaditaanko ovien automaattilukitusta kautta kaiken kaluston? Kohta näemmä ei myöskään enää pysähtyä eikä ilmeisesti enää edes lähteä mihinkään. Reissulla kuulinkin sivukorvalla tällaista vääräleukaista vitsailua. Kuinka moni museojunamatkustaja on ikinä edes ollut vaarassa jäädä alle? Onko tämmöinen nykyinen museojunakäytäntö joillekin harrastajille oikeasti yllätys?
26.05.2010 19:53 Topi Lajunen: Se käytäntö, että porukka palloilee rautatiealueella ei ollut minulle yllätys. Se, että sitä tehdään täysin ilman lupia, oli yllätys.
26.05.2010 19:56 Jarkko Korhonen: Riittäisikö mielestäsi liikenteenohjaajaan yhteydenotto? Olen siis aina ollut vain matkustajan osassa, mutta mitä itse sanot ammattilaisena? Sen vain sanon, että matkustajaa harmittaa pirusti, jos käytäntö menisi kovin kankeaksi ja ankeaksi, "valaistuille ja korkeille laitureille" pysähtyen.
26.05.2010 20:15 Topi Lajunen: En ole asiaa miettinyt, mutta äkkiseltään voisi toimia samantapainen malli kuin ratatöissä. Niisähän ratatyöporukka pyytää "lupaa ratatyöhön" tietylle alueelle, jonka jälkeen liikenteenohjaus tekee omat sisäiset toimenpiteensä (esim. ajonestoja) varmistaakseen, ettei suolla muuta liikennettä pyydetylle alueelle, ja tämän jälkeen antaa "luvan ratatyöhön". Miten olisi: "lupa vapaaseen museaaliseen toimintaan"? :)
26.05.2010 23:22 Tunnus poistettu: Minusta ainakin rengasmatkalla homma toimi hyvin. Konduktööri antoi ennen junakohtausta selvät ohjeet, kummalta puolelta junaa oli sopivaa tulla ulos ja kummalle puolelle ei ollut asiaa. Osassa pysähdyksistä kuulutettiin selvästi, ettei ulos mennä. Konduktööri hyökkäsi itse aina ulos valvomaan ja opastamaan tarvittaessa kuvaajat pois sopimattomalta alueelta, apunansa yleensä koko junahenkilökunta.
26.05.2010 23:33 Tunnus poistettu: Aihe on silti vakava; jos museojuna-ajoilla joskus todella sattuu jotain, voidaan museojuna-ajot pian unohtaa. Harrastajaretkille osallistuvilta voisi ehkä vaatia jonkintasoista junaturvallisuuden tuntemusta. Kaikille pitäisi vähintäänkin jakaa junakuvaamisen käyttäytymis- ja turvallisuusohjeet.
27.05.2010 01:38 Jorma Toivonen: http://www.junalauta.net/coppermine/disp​layimage.php?album=search&cat=0&pos=2 ei aivan vastaavanlainen tapaus, mutta hyvissä ajoin "kauko" varoitteli ruuhkasta Nummelassa kohtaavaa tavarajunaa, myös lätän kuljettaja ilmoitteli asiasta saapuvaa kuljettajaa henk.kohtaisesti radiolla - tosin määräyksiä uhmaten radioliikennettä asiattomasti lisäten. Eiköhän tässäkin, Topi, oteta maalaisjärki käyttöön. Kaikki tietänevät mitä tulevaisuudessa tapahtuu, jos vähänkin häiritään vakinaista liikennettä.
27.05.2010 08:35 Timo Salminen: Tiedon ja ohjeiden välittymisestä rengasmatkalla aivan käytännön tasolla ja varsinkin tässä nimenomaisessa tapauksessa. Sunnuntaiaamupäivänä lounastaukoon asti istuin Eit:ssä, jossa konduktöörin kuulutukset mallikelpoisesti informoivat matkustajia kaikesta tulossa olevasta. Sen sijaan koko lauantain ja sunnuntai-iltapäivän matkustin Ei:ssä, johon tiedotukset välittyivät junahenkilökunnan radiopuhelinten kautta. Toistaminen matkustajille ja varsinkin perillemeno kaikkien korviin taisi jäädä hiukan epätasaisemmaksi. Periaatteessa tieto kyllä kulki sinnekin. Airakselan pysähdyksen lähestyessä Lari Nylund kuulutti vaunussa, että junasta poistutaan oikealle, "ei missään tapauksessa vasemmalle", ja mainitsi tulossa olleesta junasta.
28.05.2010 02:29 Jukka Tölkkö: Koko rengasmatkan vietin Ei-vaunussa istuen. Kuulutusten puuttuminen ei ollut minulle ongelma sillä olin ottanut retkelle mukaan skannerin, jolla kuuntelin junahenkilökunnan viestiliikennettä. Täten osasin toimia jokaisella kuvauspaikalla "mallikelpoisesti". Oli reissulla muitakin skannailijoita, mikä helpotti junahenkilökunnan työtaakkaa. Varmaan oli välillä ehkä rasittavaa käydä erikseen Ei-vaunussa jokaisesta asiasta erikseen ilmoittelemassa.
28.05.2010 08:34 Timo Salminen: Ei kai kuitenkaan voi olettaa, että jokaisella, joka toisella tai edes joka neljännellä matkustajalla olisi mukana laitteet radioviestien seuraamiseen? - Jottei keskustelu matkasta saisi tarpeettoman negatiivista sävyä, toistan toisaalla sanomani: pidin ja pidän viikonloppua erittäin onnistuneena. Tämä koskee myös tiedotusta.
28.05.2010 12:37 Topi Lajunen: Jorma, kuten aiemmin mainitsin, niin on erittäinkin hyvä, että junasta on mahdollisuus poistua - valokuvaamaan tai vaikka vain jaloittelemaan. Asia on kuitenkin esimerkiksi vastuukysymysten vuoksi hyvinkin tärkeä.
28.05.2010 21:55 [Tunnus poistettu]: Vankasti kokemusta pohjalla olleella on todettava, ettei mikään käytäntö, veturinkuljettajan lupa, kipparin lupa, tai liikenteenohjaajan lupa ohita lainsäädäntöä tai vahingonkorvausvelvollisuutta. Kautta vuosien on toimittu maalaisjärjellä, ja juuri mitään ei ole sattunut harrastustoiminnassa, mutta vahingon mahdollisuus on aina olemassa. Topi toi esiin varsin tärkeän vastuukysymyksen, ja se ei tulkintoja kaipaa.
28.05.2010 23:50 Jukka Tölkkö: Rengasmatka meni myös osaltani nappiin, joten ruusuja niille, jotka jaksoivat ahertaa muiden nauttiessa matkasta. Ei se skanneri mikään välttämätön harrastusväline ole. Jotenkin vain jäi sellainen kuva, että junahenkilökunta oli ihan tyytyväisiä, kun viesti meni perille myös skannerien välityksellä. Ei tarvinnut turhaan samaa asiaa tiedotella. Tosin viestitys pelasi hyvin myös ilman skannereitakin. Kuvaspysähdysten turvallisuusasiat on tietysti syytä pitää kunnossa, ennen kuin mitään sattuu... Ihan mielelläni osallistuisin jollekin harrastajakuvaajien junaturvallisuuskurssille. En sitten tiedä miten käytännössä sellaisen vaatiminen onnistuisi. Retkeläisten joukossa on aina ollut myös "tavallisia" junamatkustajia. Pitäisikö heidät jättää junaan kuvauspysähdysten ajaksi, jos kurssia ei ole suoritettu?
29.05.2010 00:38 [Tunnus poistettu]: En tiiä, mutta on pohojanmaan poikia sidottu puuhun kiinni nottei lähäre ennen aikojaa.
29.05.2010 01:28 Jorma Toivonen: Olisikohan syytä hieman vaimentaa keskusteluita vastuu- ym. kysymyksistä, pian saattaa käydä, että näillä matkoilla pidetään ovet lukittuina matkan aikana. VR:n (ja muilla tahoilla) yllättävän korkeilla istuimilla seurataan salaa näitä sivustoja - itse sain hieman moitteita aikoinaan julkaisemistani kuvista (tosin keskijohdolta) kiertoteitse. "Herrat", lukiessaan näitä kauhutarinoita, voinevat päissään (=saunaillat) ideoida, ettei moisille retkille enää voi lupia antaa.
29.05.2010 11:30 Topi Lajunen: Ei asiaa kuitenkaan kannata täysin haudata. Se nousee kuitenkin esille siinä vaiheessa, jos joku harrastaja jää alle. Eikö olisi parempi yrittää ehkäistä tätä mahdollista mutta epätodennäköistä allejääntiä ennalta, kuin keskustelua aiheesta? Nyt kun olen jo saanut virheellisesti maineen museotoiminnan vastustajana, niin mainitaan vielä sellainen fakta, että rautatieradioliikenteen viestien kuuntelu skannerilla on myös laitonta :). (Ei taida olla ennakkotapausta asiasta, mutta ilmailupuolella asia on tulkittu näin. Sielläkin on vain selvitetty viranomaisen kanta, mutta asiaa ei valvota, joten skannailu on varsin yleistä ja hyväksyttyä.)
29.05.2010 11:49 Jorma Toivonen: Järjestäjä / operaattori on vastuussa matkustajistaan. Muistaakseni erilaisia lupia haettaessa matkaa varten, asiakirjoissa on erikseen maininta näistä pysähdyksistä ja käyttäytymisestä niiden aikana, ne joko hylätään tai hyväksytään.
29.05.2010 14:50 Juha Vuorinen: Pari kommenttia käytyyn keskusteluun: "Oikeus muutoksiin pidätetään", eli EP:stä tuli KP, koska siihen tarjoutui liikennetilanteen johdosta mahdollisuus. Toinen samantyyppinen muutos oli km 558:n muuttuminen km:ksi 556.
Turvallisuus jalkautumisten aikana on pyritty varmistamaan monin erilaisin toimin, näkyvin ja näkymättömin. En lähde niitä tässä erittelemään, sillä aika pitkä novelli tulisi. Harrastajien varustautuminen erilaisin viesti- ja kuunteluvälinein on myös pantu merkille ja jatkossa infoa saatetaankin jakaa ihan virallisesti PMR-taajuuksia käyttäen.
Topi, kuuntelu ei todellakaan ole kiellettyä. Tuohan se fakta pöytään.
30.05.2010 02:19 Jari Kuusinen: Rautatieharrastajan ja junakuvaajan kirjoittamaton sääntö numero yksi on Tiedä mitä olet tekemässä. Se koskee paitsi liikkumista rautatiealueella niin myös nettikirjoittelua. Topin, joka on vain pelkkä veturinkuljettaja eikä kaikesta kaiken tietävä harrastaja, olisi usein hyvä miettiä mitä on tekemässä ja kirjoittamassa. Jo yksin tämän paikallaan polkevan keskustelun avannut lause "miten on varmistettu, ettei porukka mene palloilemaan muun liikenteen eteen?" on holhoavuudessaan vertaansa vailla. Miten Teillä siellä Keravalla on varmistettu, etteivät jalankulkijat mene palloilemaan muun liikenteen sekaan suojateiden ulkopuolella? Tai miten esimerkiksi Alavudella on varmistettu, etteivät asemalla junaa odottavat matkustajat mene palloilemaan muun liikenteen eteen? Miten? Kaupunkilaisjärjellä pärjää pääradalla niin kauan kuin on aidat kertomassa missä mennään, mutta Karttulan Airakselassa pitäisi asioita ajatella jo maalaisjärjellä. Kyllä se kastijärjestelmässä veturinkuljettajien silmissä alimmalla tasolla oleva harrastajaparka menettää henkensä paljon todennäköisemmin Keravan grillillä tai vt3:lla Parkanossa kuin museojunareissulla Airakselassa. Onko suhteellisuudentaju hukassa vai eikö sitä ole, jos pitää spekuloida jo mahdollista ensimmäistä kuolemaan johtavaa onnettomuusmahdollisuutta museojunaliikenteessä? Johan sitä museoliikennettä oleellisesti rajoitettiin kieltämällä museojunaliikenne pääradoilla. Topi, ja ilmeisesti myös Dm9-junayksikköä entisöivä harrastaja näemmä haluavat yllä olevien kommenttien perusteella rajoittaa vielä lisää? Muutamia HMVY:n operoimia ja L. Nylundin konnaroimia museoajoja junan ulkopuolelta seuranneena (kuulumatta HMVY- tai SRHS-organisaatioihin) en ole havainnut puutteita kuvauspysähdysten turvallisuudessa tai informoinnissa: Matkustajia on informoitu miksi on pysähdytty, mitä tapahtuu ja mistä suunnasta kohdattava juna on tulossa. Tämän kuvan yhteydessä esiin nostetut aiheet, liikkuminen rautatiealueella ja radioliikenteen kuuntelu, ovat olleet kautta aikain muutenkin vaikeita aiheita kaikille osapuolille ja käytännössä myös täysin mahdottomia valvoa, joten muuttuuko se tilanne tästä yhtään selkeämmäksi tämän jeesustelun myötä? Harrastajapiireissä ja rautatiemaailmassa on lukuisia muitakin aiheita, joista on parempi olla keskustelematta julkisesti. Yksi sellainen on rautateihin kohdistuva ilkivalta. Jos kaikesta pitää saada keskustella ja vängätä vapaasti, voidaanko siis aloittaa julkinen ja teoreettinen spekulointi siitä, miten se (Topin) juna saadaan oikeasti pudotettua kiskoilta? Varsinkin, kun yksittäinen harrastaja ei näemmä ole itse vastuussa tekemisistään museoajoilla, eikä sen perusteella siis myöskään sanomisistaan missään. Miten ihmeessä rautatieliikenteessä se vastuu voidaan aina työntää surutta eteenpäin liikenteenharjoittajalle, Liikennevirastolle, tai peräti liikenneministerille tai Euroopan Unioniin saakka, kun maantieliikenteessä, esimerkiksi Konginkankaan onnettomuudessa, se vastuu jää aina sinne alimmalle tasolle? Edellä mainittuihin kysymyksiin en odota vastattavan, koska niihin ei vain kukaan voi vastata. Mutta jos museojunaliikenteessä, tai museojunaliikenteen yhteydessä tapahtuvan kuvaustoiminnan suhteen nyt tai vastaisuudessa jollakulla on esittää oleellisesti turvallisuutta parantavia ideoita tai ehdotuksia, niitä voinee ilmaista kaikin käytettävissä olevin keinoin suoraan museoajojen järjestäjille ja operoijille, eikö vain? Turvallisuutta parantavat ehdotukset osoitettuna joko VR:lle tai Liikennevirastoon johtavat auttamatta pelkkiin kieltoihin, koska ko. organisaatioissa eletään ikuista 1900-lukua ja niin sanotusta työnteosta vastaavat passiiviset ja mielikuvituksettomat virkamiehet vailla luovuuden alkeita, jotka olettavat monopoliaseman säilyvän koskemattomana oman työuran loppuun saakka. Esimerkkejä tästä joustamattomuudesta ja luovuuden puutteesta ei tarvitse viime talvea kauempaa hakea, jolloin varusmiesten apua ei otettu vastaan edes alhaisten nopeuksien Helsingin ratapihalla sen oltua "äärimmäisen vaarallista". Toinen esimerkki on Vilppulan ja Mänttän välinen henkilöliikenne, joka näemmä vaatisi toteutuakseen junien kulunvalvontajärjestelmä JKV:n siitäkin huolimatta, että kyseessä on vain ja ainoastaan kahden rautatieliikennepaikan välinen pistorata, jolla ei todennäköisesti muutoinkaan liiku kahta junayksikköä samaan aikaan. Pikkukaupunkilaisjärjellä ajatteleva alkeellinen pieni rautatieharrastajaparka jää ihmettelemään sohittuaan kusiaispesää.. :)
30.05.2010 13:21 Topi Lajunen: Juha, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/20​01/20011015 luku 37. Mutta tosiaan, tuota pykälää ei valvota, ja ilmailupuolellakin skannereita käytetään varsin yleisesti, eikä asiaa paheksuta. Jarin tunteikas vuodatus sisälsi sen verran harkitsemattomia sanankäänteitä ja virheellisiä olettamuksia, etten vaivaudu tämän enempää kommentoimaan moista tekstioksennusta.
30.05.2010 13:36 Tunnus poistettu: Sohaisen kusiaispesää osaltani toteamalla Tölkön kommenttiin, ettei kuvitteellista junakuvauksen turvallisuuskurssia voida vaatia kuvauspysähdykseen osallistujilta, koska se vie käytännössä pohjan museojunaretkiltä. Kurssi voisi perustua yksinomaan vapaaehtoisuuteen. Kuvausohjeiden monistaminen matkustajille sensijaan ei ole suuri vaiva saavutettuun hyötyyn nähden. Peesaan käsityksissäni Jaria, tämä "ongelma" on ratkaistavissa vain vapaaehtoisin harrastajalähtöisin toimin, EI määräyksillä. Kurikiiman kotimaamme Suomi on muutenkin kuolleiden lainkirjainten luvattu maa.
30.05.2010 15:58 Juhani Pirttilahti: Omassa kommentissani vastasin Topin armottomaan koukkuun. ;) Lisäksi viittasin esimerkiksi semmoisiin tapauksiin, joissa harrastaja roikkuu oviaukoista, eikä kuuntele kenenkään kehoituksia tulla pois portailta... Näitä heppuja taitaa havaintojen mukaan pyöriä näissä junissa aina. Vastuu toki on harrastajalla itsellään?
30.05.2010 16:26 Jarmo Pyytövaara: Ompa taas mukava keskustelu, jonka taas kerran aloitti Topi, itse kuvasta, kellään ei ole mitään sanottavaa.
Mikähän siinä oikein on, kun mies vinkuu, kitisee, saivartelee ja urputtaa, asiasta kuin asiasta, mikään ei ole oikein, hyvin tai edes kohtuullisesti, tiedätkö sinä Topi? Millä tavalla toimintasi edistää tai vie eteenpäin rautatieharrastusta? Mistä oikein kiristää, vai johtuuko kirjoittelusi vain vahvasta keväästä tai mahdollisesta pitempiaikaisesta rospuutto kelistä?
30.05.2010 16:43 Juhani Pirttilahti: Kyllä tällaisistakin asioista täytyy uskaltaa keskustella, vaikka asiat ei aivan kaikkia miellytä. Kehitystä ei tapahdu, jos aina vain myötäillään muita. Tämä pätee erinomaisen hyvin myös tämän maan asukkeihin "positioista" riippumatta... Näin kuvien alla tällainen keskustelu on kuitenkin omasta mielestäni aina ollut vähän väärin ja nämä kommentit voisikin irrottaa kuvasta esim. foorumille. Tällainen aasinsilta on vähän heikko kytkös itse kuvaan.
30.05.2010 16:51 Topi Lajunen: Tämän keskustelun voi ylläpito varmasti siirtää vaikkapa Resiina-keskustelun puolelle, mikäli katsoo sen sinne parhaiten sopivan. Keskustelu kuitenkin liittyy juurikin kuvan kaltaiseen tilanteeseen. Jarmon sekä kuvaan, että keskustelun alla olevaan aiheeseen täysin liittymätön henkilökohtainen hyökkäys taas ei sovi oikein minnekään.
30.05.2010 17:12 Lari Nylund: Aiheesta on ollut hyvä keskustella, vaikka mitään ei ole tapahtunut. Topi itse ihmettelee "aiheeseen täysin liittymätön henkilökohtainen hyökkäys taas ei sovi oikein minnekään", vaikka samaan aikaan toisaalla tekee itse näitä hyökkäyksiä "kolumneillaan". Olisiko jokaisen aika hetkeksi pysähtyä peilin eteen ja miettiä missä mennään..?
30.05.2010 19:27 Topi Lajunen: Kerrotko Lari, missä olen kirjoittanut viestin, silkkana tarkoituksenani hyökätä jonkin henkilön persoonaa vastaan? Henkilön esittämiä ja edustamia asioita vastaan toki olen "hyökännyt", se lienee sallittua.
30.05.2010 20:27 Jarmo Pyytövaara: Topi, aiempi kommenttini ei ollut hyökkäys! Mielestäni siinä oli kysymyksiä kolme kappaletta, joihin et halunnut tai pystynyt vastaamaan yhteenkään. Asioista on hyvä keskustella ja varsinkin myönteisessä hengessä, turvallisuus asioistakin, ei siinä mitään. Olisiko Sinun mahdollista, joskus ottaa myös myönteisempi kanta, asioihin joita tuot esille? Miksi ihmeessä, kaikki pitäisi kieltää ja rajoittaa? Jos itsellä ei ole mahdollisuuksia osallistua tai tehdä, oli syy mikä tahansa, miksi yrittää tehdä se mahdollisimman vaikeaksi muille, MIKSI? Riittäisikö junakuvauksessakin kun sitä harrastaa, aivan tavallinen maalaisjärki, aimo annos itsesuojeluvaistoa matkaan, sekä sellainen toiminta, ettei se aiheuta suurempaa sydämen tykytystä, tai tyhjiä välilyöntejä viran- tai toimenhaltijoille ja mahdollisille määrä-aikaisille tuntipalkkaisille? Luulisi tämän riittävän? Kohtuullinen mielenkiinto kuvaajaankin on sallittua ja joskus jopa toivottavaa. Vuosia sitten oli saatavana, hiljattain tällä sivustolla oli Eljas Pölhön esille tuoma kulkulupa, joka oli kätevä, joka antoi mahdollisuuden kulkea mutta samalla rajasi VR:n vastuuta. Riittäisikö sellainen?
30.05.2010 20:36 [Tunnus poistettu]: Voin kertoa faktoina sellaisen, että Lajusen Topi esiintyy tällä saitilla siviilihenkilönä. Lisäksi Topin verbaalliselle nokkeluudelle tuskin kukaan muu pärjää, ei edes allekirjoittanut. End of itseironia.
30.05.2010 21:27 Topi Lajunen: Mikon ensimmäinen väite pitää paikkansa, toinen väite ei :). Jarmon kysymyksistä kaikki kolme oli esitetty sellaiseen sävyyn, etten katsonut aiheelliseksi vastata. Jarmo (ja ilmeisesti moni muukin) on myös ymmärtänyt sanomani väärin, enhän ole missään vaiheessa ollut kieltämässä tai rajoittamassa mitään. Olen päin vastoin sanonut, että jaloittelu- ja kuvausmahdollisuus on ehdottoman säilytettävä reissujen ominaisuus. Mutta kuten moni muukin on maininnut, esille ottamani asia on tärkeä.
30.05.2010 22:10 Mika T. Polamo: Miksi Sinun, Minun, Hänen... Meidän pitää turvautua henkilöön kohdistuviin hyökkäyksiin. Puupäisyyttä esiintyy täällä kaikissa muodoissa. Nyt ja aina, ja erityisen usein lauantaina. Jos mulla, sulla tai hänellä, menee lujaa, niin anna mennä. On jännittävää katsoa mihin vauhti loppuu. Voihan sitä antaa jopa vauhtia lisää -ja jännitys vain kasvaa. Ja varaoptiona voi hattuilla itselleen kun ahistaa... Tulee mieleen eräs puupäämodiin juuttunut friikki joka päätti näyttää meille Suomen tasoristeykset, ja kiusallaan vielä ilman ainuttakaan veturia, etenkään dieselsellaista. Kun päättää näyttää että täältä pesee ja linkoaa, niin on syytä muistaa että kuivumiselle, vaikka lisenssin, on varattava aikaa. Kyllä itsekin huomaa kun alkaa olla muniaan* myöden suossa intoiluineen. (*se oli suurenemmistölle, voidaan korvata em. sarjoilla)
31.05.2010 01:41 Jari Kuusinen: Topille (ja ehkä muillekin) tiedoksi, että se "tunteikas vuodatus" sisälsi nimenomaan TÄYSIN HARKITTUJA sanankäänteitä ja yliprovosoivia olettamuksia, sillä toisinaan asiat pitää vetää reilusti överiksi ja kusiaispesät kääntää ylösalaisin riittävän huomion aikaansaamiseksi, varsinkin silloin kun joku on sahaamassa harrastajien omaa oksaa! :) Juhan välikommentista voidaan tulkita, että näitä turvallisuusasioita on kyllä mietitty jo ajoja, aikatauluja ja pysähdyksiä suunniteltaessa. Jpl:n kertoma käytännön esimerkki turvallisuusongelmista kuvausajoilla on kuitenkin luonteeltaan sellainen, ettei sitä voida millään ennakkoon määrätyillä lupakäytännöillä tai turvallisuusmääräyksillä poistaa. Museoajoen järjestäjillä lienevät ne ratkaisun avaimet käsissään tämänkaltaisiin yksittäisiin ongelmiin ja ongelmatapauksiin, mutta jokainen harrastaja (tai sellaiseksi itsensä kuvitteleva) voi toki mennä itsekin peilin eteen miettimään, onko omassa käyttäytymisessä turvallisuuden suhteen parantamisen varaa. Minä ainakin menen.
31.05.2010 22:32 Jukka Tölkkö: Mitä tulee skannailun laillisuuteen, niin se riippuu siitä mitä kuunnellaan. Topin linkissä mainittiin, että "Radioviestintä on luottamuksellista ja sitä saa vastaanottaa vain se, jolle se on tarkoitettu". Toisaalta radiolaista puuttui maininta sanktioista, jos ulkopuolisena kuuntelen linjaradiota. Kyseinen "rikos" taitaa olla asianomistajarikos mutta vaikea olisi kuvitella, että VR:n taholta oltaisiin mitään juttua nostamassa. Eli käytännössä liikutaan korkeintaan harmaalla vyöhykkeelä ja toiminta on ainoastaan aniharvojen paheksumaa. Kyseisellä reissulla kuuntelin enimmäkseen HMVY:n henkilökunnan käyttämiä luvastavapaita PMR 446-puhelimia, jotka eivät kuulu linjaradioverkkoon. Samaisesta linkistä löytyi myös seuraavanlainen maininta: "Luottamuksellisena radioviestintänä ei pidetä lyhytradioviestintää 27 megahertsin taajuusalueella". PMR 446-puhelimet kuuluvat samaan kategoriaan La-puhelinten kanssa, joten HMVY:läisten radioliikenteen seuraaminen on täysin laillista. Ihan mukava yllätys, että kuvani on näin paljon herättänyt tunteita, vaikka kuvassa olevan Pendon keula on melkein puhkipalanut.
01.06.2010 22:58 [Tunnus poistettu]: Skannailu laillisilla laitteilla on laillista. Skannaillessa saadun tiedon ilmaiseminen on laitonta. Erinomainen keskustelu ja pysynyt jopa kohtalaisen hyvin kuosissa!

Kirjoita kommentti Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kirjoittaa kommentteja!